Yazdır

Çocukların masrafına yetişilmiyor

Tarih: 12 Eylül 2013 - 14:18

Okul masrafları ailelerin bütçelerini zorluyor

Okulların açılmasına sayılı günler kala çocuklu ailelerin büyük sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Anadolu Kadın Hareketi Lideri Birsen Temir, “Bir asgari ücretlinin maaşının 800 lira, bir öğrencinin maliyetinin ortalama 550 lira olduğu bu ülkede en büyük sıkıntıyı yine aile bütçesini denkleştiremeyen kadınlar yaşıyor” dedi.
Temir, yaptığı açıklamada, ihtiyaç sahibi çocuklu ailelere yapılan eğitim yardımının artırılması, bu yardımlara erişimin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Okul masraflarının yalnızca dar gelirli ailelerin değil, ücretli çalışan tüm ailelerin bütçesini sarstığına dikkati çeken Temir, “Çocuklu aileler için en önemli harcamalardan biri, okul bütçesi. Kırtasiyeden giyim-kuşama, servisten yemeğe kadar onlarca kalem için harcama yapmak zorunda kalan ailelere, bir öğrencinin maliyeti ortalama 550 lira. Asgari ücretin 800 lira olduğu bir ülkede, bir veya birden fazla çocuğu okula giden aileler, ayın sonunu nasıl getirebilir?” diye sordu.
AİLELER BORÇ İÇİNDE YAŞIYOR
Okul döneminde en büyük sıkıntıyı, aile bütçesini denkleştirmek için çaba sarf eden kadınların yaşadığını kaydeden Temir, “Türkiye’de eğitim ne yazık ki iddia edildiği gibi parasız değil. Devlete bağlı kurumlarda eğitim gören öğrencilerin yıl boyunca devam eden giderleri, ailelerin bütçelerini derinden sarsıyor. Çocuğunu özel okul veya dershaneye gönderen ailelerin önemli bir bölümü de borç içinde yaşamlarını sürdürüyor. Ay sonunu getiremeyen, kredi kartları limitlerini zorlayan, acil ihtiyaçları dışında harcama yapmaya korkan ailelerin, ‘insanca yaşadığını’ söylemek mümkün değil” dedi.
200 LİRA İLE 2 BİN LİRA ARASINDA
Yeni eğitim-öğretim yılında bir öğrencinin ilkokul birinci sınıfa başlama maliyetinin 200 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıktığını vurgulayan Birsen Temir şöyle devam etti:
“Ailelerin, mevcut şartlarda bu maliyetlerin altından kalkması çok zor. Bu bakımdan velilere büyük yük olan eğitim giderlerinin azaltılması için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Okulların aidatları, sınıf donanımları, araç-gereçler de dâhil tüm eğitim giderlerin devlet tarafından karşılanması, öğrencilerin kılık-kıyafet, servis ücreti, yemek gibi zorunlu ihtiyaçlar için belirlenen ücretlerinin minimum düzeyde tutulması, alınması gereken en önemli tedbirler arasında. Kadınlarımızın hayatı, bütçe denkleştirmekle geçmemeli.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cocuklarin-masrafina-yetisilmiyor/394427