Yazdır

Yıllık gelirin 188 binden azsa sana yok!

Tarih: 11 Eylül 2013 - 10:20

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’ndaki tasarıya göre, yıllık ücretleri 188 bin liranın üzerinde olanlara KDV iadesinde “özel bir avantaj” sağlanıyor.

"Ücreti düşük olanın suçu ne?" diye soruyor Şükrü Hoca. Nedeni ise KDV iadeleriyle ilgili yüksek gelirlilere özel sağlanmak üzere olan bir avantaj. "Testi kırılmadan" yaptığı uyarılarla Maliye'nin, vergiyle ilgili yasaları çıkaran Meclis'in pek çok yanlıştan dönmesini sağlayan Şükrü Kızılot, yine çok önemli bir çarpıklığa dikkat çekiyor.
İşte Kızılot'un Hürriyet'te yayınlanan o yazısı; 
TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda olan tasarıya göre; yıllık ücretleri 188 bin liranın üzerinde olanlara “özel bir avantaj” sağlanıyor.
Onlar eğitim, sağlık harcaması, hayat sigortası primi ile bağış ve yardımlardan KDV iadesi alacak. 188 bin liradan az ücret alanlar ise alamayacak.
“Böyle de suç olur mu?” demeyin. Oluyor!.. Ücretlileri ilgilendiren, önemli bir düzenleme yapılıyor. Şu anda TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda olan tasarıya göre; yıllık ücretleri 188 bin liranın üzerinde olanlara “özel bir avantaj” sağlanıyor. Yıllık ücreti 188 bin liranın altında, örneğin 30 bin ya da 50 bin lira olanlar ise bu avantajdan yararlandırılmıyor.
Avantaj;
- 188 bin liranın üzerinde ücret alanları,
- Birden fazla işverenden ücret alanları kapsıyor.
Birden fazla işverenden ücret alanların, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı, 26 bin lirayı aşarsa, birinci işverenden alınan ücretler dahil ücretlerin tamamı beyan edilecek. (Örneğin birinci işverenden 50 bin TL, ikinci işverenden 20 bin TL, üçüncü işverenden alınanın 24 bin TL olması durumunda, 94 bin TL ücretin tamamı beyan edilecek.) 188 bin bin TL’nin üzerinde ücret alanlar ile birden fazla işverenden (beyana tabi) ücret alanlar; 1. Şahsı, eşi ve çocuklarına ait “eğitim ve sağlık” harcamalarının yüzde 15’ini, hesaplanan gelir vergisinden mahsup edecekler. (Ancak harcama tutarı, beyan edilen gelirin yüzde 15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarı aşamayacak),
2. Şahsına, eşine ve çocuklarına ait;
-“Hayat sigortalarına ödenen primlerin” yüzde 50’sini,
-Ölüm, kaza, hastalık, sağlık gibi “şahıs sigorta primlerini”,
-Bazı bağış ve yardımları, belli koşullar çerçevesinde indirim konusu yapabilecekler.
ÜCRETİ DÜŞÜK OLANA YOK
Ücreti düşük olana gelince, onlara “özel vergi avantajı” yok. Daha açık bir ifade ile yıllık ücreti 188 bin lirayı aşmayanlar ile birden fazla işverenden (beyanname vermeyi gerektiren) ücret geliri olmayanlar, yaptıkları;
-Eğitim ve sağlık harcamalarını,
-Hayat sigortası ve şahıs sigortası primlerini,
-Bazı bağış ve yardımları, ücret gelirlerinden indiremeyecekler.
Böyle olunca, örneğin 188 bin liranın üzerinde ücreti olanlar, beyanname verdiklerinde “vergi iadesi” alacaklar. Bu tutarın altında ücreti olanlar ise beyanname veremedikleri için vergi iadesi alamayacaklar.
Ücretlilerin olayında da “ücreti düşük olanların mı yoksa yüksek olanların mı kollanacağı” konusunda bir karışıklık olmuş. Düşük ücretli veya normal ücretli olanlara; eğitim ve sağlık harcamaları ile hayat sigortası ve şahıs sigortası gibi ödemelerini, indirme ve daha az vergi ödeme olanağı sağlanması gerekirken, ücreti yüksek olanlara sağlanması, yanlış olmuş.
Bu yanlışlık mutlaka düzeltilmeli..
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yillik-gelirin-188-binden-azsa-sana-yok/394209