Yazdır

Piyasalarda kritik hafta

Tarih: 09 Eylül 2013 - 07:42

Bu hafta Suriye'ye yapılacak operasyon ve Fed'den gelebilecek sinyaller piyasaların yönünü belirleyecek

ABD Kongresi’nin açıldığı ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye olası müdahale için destek aradığı bu hafta piyasalar için oldukça hareketli geçecek. MarketWatch sitesinin ekonomistlerle yaptığı değerlendirme haberinde, uzmanlar Suriye’ye yönelik her türlü açıklama ve Fed’den gelecek adımları piyasaları sallayacağını ifade etti. Bazı stratejistler bu hafta açıklanacak diğer veriler ve şirket bazlı gelişmelerin piyasalar yön verecek boyutta olmadığını belirtti. U.S Bank Wealth Management borsa analistlerinden Terry Sandven, “Suriye karmaşası küresel borsalarda bundan sonraki en az bir aylık hareketliliğin temel nedeni olacak” dedi.
MÜDAHALE SINIRLI OLSA DA ETKİSİ BÜYÜK OLACAK
ABD’nin müdahalenin sınırlı olacağını ifade eden Sandven buna rağmen yatırımcıların ciddi şekilde etkileneceğini söyledi. Ekonomist, piyasaların Eylül’de biraz daha düşeceğini ifade etti. Borsa verilerine bakıldığında, Wall Street Cuma gününü düşüşle kapattı. Bazı uzmanlar ise Suriye müdahalesi söylentisinin üzerinden fazla zaman geçmesinden dolayı gerçekleşme ihtimalinin azaldığına dikkat çekti. UBS bankasının stratejisti Mike Ryan, “Ertelme politika açısından iyi bir adım olabilir ama en nihayetinde bir müdahale olacaksa dış politika ve piyasalar açısından en iyi seçenek değil” dedi. OBAMA DESTEK ARIYOR ABD Başkanı Barack Obama, bugün ABD’de Kongre’nin açılmasıyla birlikte Suriye’ye müdahale konusunu gündeme getirip, destek arayacak. Obama, 5-6 Eylül’de Rusya’da gerçekleşen G20 zirvesinde diğer ülkelerden aradığı desteği bulamadı.
FED ERTELEYEBİLİR
Bazı ekonomistler ise Suriye müdahalenin başrolde olduğu ve Cuma günü gelen veriyle işsizliğin istenilen düzeye çıkmadığı bir dönemde Fed’in 17-18 Eylül’deki kritik toplantısında geri çekilmeden bahsetmeyeceğine inanıyor.
PİYASALAR ALIŞTI
Finansal danışmanlık şirketi Fort Pitt Capital Group’un kıdemli analistlerinden Kim Forrest, piyasaların Fed’den bu sonbaharda geri çekilme açıklamasının geleceği fikrine alıştığını, bu yüzde ABD verilerinden çok Suriye’ye tepki verdiğini ifade etti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/piyasalarda-kritik-hafta/393888