Yazdır

Servisler zam istiyor

Tarih: 05 Eylül 2013 - 08:10

Öğrenciler 16 Eylül Pazartesi günü ders başı yapacak. Okulların açılmasıyla yaklaşık 14 bin 500 servis aracı trafiğe çıkacak

Servisçiler ve aileler arasında yeni ücret tarifesinin ne olacağı merak konusu. Servis ücretlerinin önümüzdeki hafta UKOME’de kararlaştırılacağını söyleyen İstanbul Umum Servis Araçları ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, “Biz oda olarak yüzde 10 zam talep ediyoruz. Giderlerimiz belli. Akaryakıta gelen zam oranları aşikar. Lastik, Motorlu Taşıtlar Vergisi, araç bakımı ücretleri hepsi almış başını gidiyor. Yetkililerden ricamız makul ölçülerde, hem velimiz hem esnafımız mağdur olmasın. Belli ölçüde her iki tarafı memnun edecek ölçüde bir zam oranı belirleyip bunu uygulayalım.” dedi. Yüzde 10’luk bir zam olursa en kısa mesafe 140 liradan 154 liraya, 335 lira olan en uzak yer  370 lira olacak.
Hamza Öztürk, Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve diğer tüm yetkililerce okulların açıldığı ilk gün trafik sıkışıklığının önüne geçecek bir dizi tedbirler alındığını söyledi.  Buna göre geçen yıl  okula servisle gidip gelen öğrenciler, ilk ders günü de servislerle okula taşınacak. Bunun haricinde yol yapı işleri, okul önlerinde ve haricindeki çalışmalarını kesecekler ve 1 hafta sonra devam edecekler. Toplu taşıma araçları o gün sabah 06.00 ile 14.00 saatleri arasında öğrencileri ücretsiz taşıyacak.
 Servis araçlarındaki yeniliklerden de bahseden Öztürk, sensörlü kapılar ile öğrencilerin kapıya sıkışma ihtimalinin ortadan kaldırıldığını ifade etti. Ayrıca 3 noktalı emniyet kemeri, kör noktalar için yerleştirilen kamera sistemleri ve okula yeni başlayan çocuklar için kapı açıldığında çıkan ek basamak ile öğrencilerin daha güvenli seyahat etmelerinin sağlanacağını söyledi. Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklar için servislerde rehber personel yer almasının gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Arkadaşlarımıza çocuk psikolojisi, öfke kontrolü, kişisel iletişim ve ilk yardım konularında eğitimler veriyoruz.” dedi.
Yeni çıkan torba yasa ile kendileri açısından uygulamada çok fazla yenilik olmadığını dile getiren Öztürk, şöyle konuştu: “Daha önce kendi iç bünyemizde uyguladığımız sabıka kaydı mecburiyeti artık yasa çerçevesinde istenecek. Biz bu uygulamayı 2010 yılında medyada yer alan ‘363 tane sabıkalı şoför, hostes, çocuklarımız bunlara emanet’ gibi haberler sonrasında başlattık ve sabıkası olan hiç kimseye okullarda çalışma belgesi almasına müsaade etmedik. Artık yasal zorunluluk olması da bizim elimizi güçlendirdi. Yine Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu bir genelgede ‘Rehber personel ile şoför kendi arasında tartışmayacak. Çocuklara lakap takılmayacak. Servisler eve çocuk almaya geç kalırsa bunun bedelini, taşıtan veli servis ücretinden kesebilecek.’ deniyor. Bunlar da bizim eskiden beri sürdürdüğümüz bir uygulama. Genelgeyle sabitleşti.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/servisler-zam-istiyor/393594