Türk ekonomisi çalkalanıyor
Tarih: 30 Ağustos 2013 - 22:05
Ekonomi medyasının usta ismi neler yazdı neler? İthalat, dış ticaret açığı ne durumda? Niçin ağlaşıyoruz?
Döviz kurlarındaki artışı, Fed'in politikalarına, Mısır ve Suriye'deki olaylara bağlıyoruz. Peki bunda Türkiye'nin makroekonomik göstergelerinin hiç mi etkisi yok? İşte Milleyet Gazetesi yazarı, usta ekonomist Güngör Uras da bu noktaya dikkat çekiyor. Uras'ın yazısı, dolar yükseldi diye sızlananlara da cevap niteliğinde...
İthalat: Maşallah!
İthalat hızla ihracatın önünde koşmaya devam ediyor. Temmuz ayında ihracat bir yıl öncenin aynı ayına göre yüzde 2.2 artarken, ithalat yüzde 10.0 oranında arttı. Sadece temmuz ayında dış ticaret açığı (ithalat gideri ile ihracat geliri arasındaki fark) 9.8 milyar dolar oldu.
- Ocak-temmuz aylarını kapsayan 7 aylık dönemde ithalat artışı yüzde 7.6 iken, ihracat artışı yüzde 1.3 oranında.
- Geçen yılın ilk 7 ayında dış ticaret açığı (ithalat ile ihracat arasındaki birikimli açık) 51.1 milyar dolar iken, bu yıl 60.4 milyar dolar. Dış ticaret açığı artışı yüzde 18.3 oranında. (Dikkat buyurunuz: Ekonomi yüzde 3-4 büyüyor diyoruz, dış ticaret açığı yüzde 18.3 artıyor.)
İthalat artışına "maşallah maşallah" diyoruz ama bu sıcağa kar (pardon döviz) mi dayanır? Sonra da oturup, döviz fiyatı neden yükseliyor diyerek ağlaşıyoruz.
(Gel de Ahmet Kaya’yı hatırlama: “O mahur beste çalar, Müjgan’la ben ağlaşırız...”)
Allayıp pullayıp satıyoruz
Küresel piyasalar dalgalanıyor, Türk ekonomisi çalkalanıyor... Piyasalar durgun, ihracat yavaşlamış... Nasıl oluyor da ithalat maşallah, maşallah hız kesmiyor?
Çünkü yanlış ekonomi politikalarıyla üretim yapısını bozduk. Üretim ithalata dayalı hale geldi. İthal ediyoruz, allayıp pullayarak yerli üretim niyetine içeriye, dışarıya satıyoruz.
Aşağıdaki tabloya bakınız, ne dediğimi açıklıkla görebilirsiniz. Türkiye’nin ihracatta önde koşan sektörlerinde, bakınız ihracat karşılığı gelen döviz, o sektördeki ithalat harcamasının nasıl altında kalıyor.
Tüm sektörlerde 2013 yılının Temmuz ayında 100 dolarlık ithalata karşılık 59.0 dolar ihracat yapabildik.
1993’lerde 100 dolarlık ithalata karşı 77.6 dolar ihracat yapabiliyorduk. Geçen yılın temmuz ayında 100 dolarlık ithalata karşı 61.6 dolar ihracat yapmıştık.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turk-ekonomisi-calkalaniyor/393071