Yazdır

Altın Suriye'den destek buldu

Tarih: 28 Ağustos 2013 - 09:42

Altın, Suriye'ye askeri müdahale endişeleri ile Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor

Altın, ABD'nin Suriye'ye günlerle ölçülecek bir süre içinde askeri müdahalede bulunabileceği endişelerinin güvenli liman alımlarını artırması sonucu, dört gün süren rallinin ardından, Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesi yakınlarında seyrediyor. Gümüş ve platin  değer kazandı.
Spot altın, bir süre ons başına 1,420 dolar civarında seyrettikten sonra, Singapur saati ile 13:22'de 1,426.77 dolara çıktı. Fiyatlar dün 1,423.95 dolar ile 15 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dün yüzde 2'lik artışının ardından, yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,417 dolara geldi.
ABD, Fransa ve İngiltere, Suriye'ye yönelik askeri harekatı meşrulaştırmak için yasal zemin arayarak, askeri kuvvetlerini bölgeye yaklaştırarak ve müttefikleri biraraya toplamaya çalışarak, müdahaleye biraz daha yaklaştı. Suriye, 21 Ağustos'ta, Şam yakınlarında halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçlanıyor. Altın ikinci ayı üst üste kazançla geçmeye yöneldi.
Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Piyasa gerçekten de güvenli liman durumuna odaklanıyor," dedi ve "Bir miktar riskten kaçış var. Hisse senetleri, Suriye'ye müdahale konuşmalarının yoğunlaşmasının etkisi ile aşağı yönde ahreket ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
ABD hisse senetlerinin göstergesi Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dün yüzde 1.6 düşerken, Asya göstergesi MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.8 geriledi. Batı Teksas petrolü, Orta Doğu'da artan gerginliğin petrol arzını olumsuz etkileyebileceği endişesi ile yükselişini ikinci güne taşıdı. Societe Generale SA bir raporunda, Suriye'ye ABD öncülüğünde bir harekatın muhtemelen önümüzdeki hafta gerçekleşebileceğini kaydetti.
Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, yüzde 0.1 yükselerek 921.03 ton ile 1 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Varlıklar, fiyatların Haziran ayından 34 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra başlattığı yükselişin ardından, ikinci hafta üst üste artış göstermeye hazırlanıyor.
Spot gümüş yüzde 0.8 yükselişle ons başına 24.6555 dolara kadar çıktıktan sonra 24.6055 dolara geldi. Fiyatlar dün 24.708 dolar ile Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Platin yüzde 0.6 yükselişle ons başına 1,534.80 dolara çıkarken, palladyum yüzde 0.2 değer kazanarak 745.55 dolara geldi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/altin-suriyeden-destek-buldu/392829