Yazdır

Bu utanç hepimizin!

Tarih: 23 Ağustos 2013 - 11:24

Suriye'de yürek burkan bilanço: 2 milyon çocuk yerinden yurdundan edildi, 1 milyonu yurtdışına kaçmak zorunda kaldı, 7 bini de çatışmalarda öldü...

Suriye’deki savaşın üçüncü yılına girmesiyle birlikte, mülteci olarak ülkelerinden kaçmak zorunda kalan Suriyeli çocuk sayısı 1 milyona ulaştı.
UNICEF İcra Direktörü Anthony Lake, 1 milyonuncu mülteci çocuğun sadece bir rakamdan oluşmadığı vurgulayarak, “1 milyonuncu mülteci çocuk yalnızca bir rakam değil. Bu çocuk evinden, hatta belki ailesinden koparılmış bizim yeni yeni idrak etmeye başladığımız korkularla yüz yüze gelmiş gerçek bir çocuk” dedi. Herkesin elini vicdanına koyup kendisine sorması gerektiğini belirten Lake yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Hepimiz bu utancı paylaşmalıyız. Çünkü bizler krizden etkilenenlerin acılarını hafifletmeye çalışırken, küresel toplum bu çocuğa olan sorumluluğunu yerine getiremedi. Durup, elimizi vicdanımıza koyup kendimize bir sormalıyız, nasıl Suriyeli çocukları yüz üstü bırakmaya devam edebiliriz.”
"SINIRI GEÇMİŞ OLSALAR BİLE RUHEN ÇÖKMÜŞ DURUMDALAR”
UNHCR Yüksek Komiseri António Guterres ise Suriyeli gençlerin sınırı aşıp güvenliğe ulaştıktan sonra bile, travma geçirdiklerini, ruhen çökmüş durumda olduklarını vurgulayarak, “Söz konusu olan, masumlardan oluşan bir neslin hayatta kalma ve refah mücadelesinden başka bir şey değildir” dedi.
7 BİN ÇOCUK ÇATIŞMALAR SIRASINDA HAYATINI KAYBETTİ
Her iki kuruluşa göre ise çocuklar Suriye’deki savaş nedeniyle ortaya çıkan tüm mültecilerin yarısını oluşturuyor. Çoğu Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır’da bulunuyor. Artan sayıda Suriyeli ise Kuzey Afrika ve Avrupa’ya kaçıyor. Son rakamlara göre, 740 binden fazla Suriyeli mülteci çocuklar 11 yaşın altında yer alıyor. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisine göre, Suriye içerisinde yaklaşık 7 bin çocuk çatışmalar sırasında hayatını kaybetti. UNHCR (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği) ve UNICEF’e (Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu) göre ise 2 milyondan fazla çocuk Suriye içerisinde yerinden edildi.
3 BİN 500’DEN FAZLA ÇOCUK AİLELERİNDEN AYRI YAŞIYOR
Çok sayıda çocuğun yaşadığı fiziksel değişim, korku, stres ve travma insani krizin yalnızca bir boyutunu oluşturuyor. Her iki kuruluşta çocuk işçiliği, erken yaşta evlilik, potansiyel cinsel istismar ve insan ticareti konularında mülteci çocuklara yönelik tehditlere dikkat çekiyor. Ürdün, Lübnan ve Irak’taki 3 bin 500’den fazla çocuk, Suriye sınırlarını refakatsiz veya ailelerinden ayrı geçiyor. Bu yıl UNICEF ve ortaklarının desteğiyle komşu ülkelerdeki mülteci ve ev sahibi toplumdaki 1.3 milyondan fazla çocuğa kızamık aşısı yapıldı. Yaklaşık 167 bin mülteci çocuk psikososyal yardım almış; 118 binden fazla çocuk resmi okullar içinde ve dışında eğitimlerini sürdürdü ve 222 binden fazla kişiye de su temin edildi.
TÜM MÜLTECİ AİLELERİ VE ÇOCUKLARINA GÜVENLİ BARINAK SAĞLIYOR
UNHCR, 1 milyon çocuğun hepsini kayıt altına alarak onlara kimlik belgesi verdi. Kuruluş, ülkeleri dışında doğan bebeklere doğum belgesi verilmesine ve böylece onların vatansız konumuna düşmesinin önlenmesine yardımcı oluyor. UNHCR aynı zamanda tüm mülteci ailelerin ve çocukların güvenli bir barınakta yaşamasını sağlıyor. Ancak iki kuruluş da daha yapılacak çok şey olduğunu söylüyor. Bu yılın Aralık ayına kadar akut ihtiyaçların karşılanması için 3 milyar dolarlık yardım çağrısının yapıldığı Suriye Bölgesel Müdahale Planı'nın halihazırda yalnızca yüzde 38’i finanse edildi.
Çocukların ve ev sahibi toplumun çocuk bireylerine yönelik eğitim, sağlık ve diğer hizmetlerle ilgili kritik ihtiyaçlar konusunda Suriye krizine yanıt verebilmek için 5 milyar dolardan fazla yardım çağrısında bulunuldu. Risk altındaki mülteci çocukların tespit edilmesi ve onlara, ve ev sahibi topluma destek verilmesi amacıyla daha güçlü ağlar geliştirilmesi için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuluyor.
ÇOCUKLARI ASKER OLARAK KULLANMAYA SON VERMELİLER
Suriye krizine yönelik siyasi bir çözüm bulunması için yoğunlaştırılmış çabalara ihtiyaç duyulmakla birlikte, çatışmanın taraflarının sivilleri hedef almaya ve çocukları asker olarak kullanmaya son vermesi gerektiği bildirilirken, çocukların ve ailelerinin Suriye’den güvenli şekilde ayrılmasının mümkün olması ve onların sınırı güvenli şekilde geçebilmeleri için sınırların açık tutulması gerektiği belirtiliyor.
UNHCR ve UNICEF de uluslararası insancıl hukuk kapsamında bu yükümlülükleri yerine getirmeyenlerin eylemlerinden tümüyle sorumlu tutulmaları gerektiğini belirtiyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bu-utanc-hepimizin/392395