Cari açığı iç talep düşürdü
Tarih: 16 Ağustos 2013 - 06:57
Türkiye’nin cari açığı, iç talepteki zayıflama ve hizmet gelirlerindeki artışa bağlı olarak piyasa beklentilerinin altında çıktı
Haziranda 4.4 milyar dolar olan açığın, kurlardaki yükselişin de etkisiyle daha da gerilemesi bekleniyor.
CARİ açık, haziranda portföy çıkışlarına rağmen iç talepteki zayıflık ve hizmet gelirlerindeki artış ile 4 milyar 445 milyon dolarla 5.1 milyar dolar olan piyasa beklentilerinin altında kaldı. Cari açık mayısta 7.3 milyar dolar olmuştu. Hazirandaki cari açık, aylık bazda Kasım 2012’den bu yanaki en düşük rakama geriledi. Merkez Bankası tarafından dün açıklanan verilere göre, 6 aylık cari açık ise 2012’nin aynı dönemine göre yüzde 19.6 artarak 35.9 milyar dolara ulaştı. Bir yıllık cari 53.6 milyar dolar oldu. Cari açık 2012 yılının haziran ayında 3.96 milyar dolar, ilk altı ayında ise 30 milyar dolar olmuştu.
ALTIN İTHALATI YÜKSELDİ
Parasal olmayan altın kaleminde izlenen altın ithalatı, bir önceki yılın ilk yarısına göre 5.79 milyar dolar artarak 9.48 milyar dolar olurken, altın ihracatı 2.89 milyar dolar azalarak 2.49 milyar dolara geriledi. Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk yarısına göre 2.58 milyar dolar artarak 11.73 milyar dolara, turizm giderleri de 415 milyon dolar artarak 2.32 milyar dolara ulaştı. Yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.59 milyar dolar artarak 5.19 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısında yurtdışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın ilk yarısına göre 3.24 milyar dolar azalarak 4.94 milyar dolara geriledi.
İÇ TALEP ZAYIFLADI
Haziranda açıktaki sapmanın iç talepteki zayıflık ve taşımacılık kaynaklı hizmet gelirlerindeki artıştan kaynaklandığını belirten Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, “Haziranda çok güçlü bir portföy çıkışı olmuştu ancak bu çıkışa kıyasla gelir dengesi nispeten daha düşük bir açık vermiş. Bu da açıkta beklentilerin altında bir artışa yol açtı” dedi. Finansman tarafında haziranda yaşanan ciddi portföy çıkışının yükselen mevduat faizlerine de bağlı olarak yabancıların hızlı mevduat getirmesiyle karşılandığına dikkat çeken Sözer, “Yılın ilk yarısına ilişkin veriler beklenenlerden daha düşük, temel neden ise ihracatın iyi gitmesi ve iç talebin oldukça zayıf olması. Yılın ikinci yarısında cari açığın öngörülenin altında kalabileceğini düşünüyoruz” dedi.
YÜKSEK KUR OLUMLU ETKİLER
Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besici cari açığın genişlemesinin devam edeceğini ancak genişleme hızının yavaşlayacağını belirtti. Besimoğlu altın ticaretinde dengelerin değiştiğine dikkat çekerek, “Bu sene altın ticaretinde yaklaşık 7 milyar açık var. Geçen sene aynı dönemde 1.7 milyar fazla vermişti. Haziran ayında cari açığın genişlemesinde yavaşlama var. Mayıs sonunda başlayan kur artışı cari açık üzerinde sınırlayıcı etkide bulunacak. İki buçuk ayda TL’de yüzde 9’a yakın değer kaybı oldu. İkinci yarıda ılımlı bir artış olacaktır. Ama cari açık hala milli gelirin yüzde 7 seviyelerinde ve bu oran çok yüksek. Yılsonuna kadar 61 milyar dolar gibi beklentimiz var” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cari-acigi-ic-talep-dusurdu/391662