Türkiye'den ''altın'' rekor
Tarih: 16 Ağustos 2013 - 01:42
Global altın talebi ikinci çeyrekte son yılların en düşük seviyesine gerilerken, Türkiye'de yatırım amaçlı ve lira bazında altın talebi rekor kırdı
İkinci çeyrekte altın fiyatlarında meydana gelen düşüş, Türkiye gibi altın dostu ülkelerde fiziki talep artışında büyük rol oynadı.
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2. çeyrekte altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak 856.30 ton (39 milyar dolar) ile yaklaşık son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. The Lira'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre yatırım amaçlı tutulan altın miktarı 286 tondan 105.4 tona düşerken dolar bazında 14.790 milyon dolardan 4.794 dolara geriledi. Borsa Yatırım Fonları (ETF) elindeki altın miktarı 402.2 milyon ton düştü. İkinci çeyrekte teknoloji sektöründe altın talebi ise 103.3 tondan 104.3 tona çıktı.
Mücevher talebinde güçlü bir çeyrek geride kaldı. İkinci çeyrekte mücevher olarak altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artarak 2008 3. çeyrekten bu yana görülen en yüksek seviye olan 375.5 tona yükseldi. 2012 2. çeyrekte mücevher olarak altın talebi 420.8 ton olmuştu.
Çin ile Hindistan'ın başı çektiği mücevher talebinde ülkeler bazında önemli bir artış gözlendi. Çin'de mücevher talebi yüzde 54, Hindistan'da yüzde 51, Türkiye'de yüzde 38 ve Ortadoğu'da ise yüzde 33 yükseldi.
YAZ DÖNEMİ REKOR KIRDIRDI
Türkiye'de altın yatırımları hacim ve lira bazında yeni bir rekora imza attı. Türkiye'de yatırım amaçlı altın talebi 33.2 milyar liraya ulaşırken, lira bazında 3.2 milyar TL oldu. Düğün ve sünnetlerin yoğun olduğu yaz dönemi fiziki talepteki artışta büyük rol oynadı.
Halaç Altın Stratejisti Haluk Mutlu, Türkiye'nin her halükarda altına yatırım yapan bir ülke olduğunu belirtti. Yurtdışında insanların fiziki olarak altın alıp yatırım yapma politikasından uzak olduğuna değinen Mutlu, yurtdışında o politikanın yeni yeni oluştuğunu ifade etti.
Türkiye'de fiyatlar belirli bir seviyeye düştüğü zaman otomatikman altın almaya başlandığını bildiren Mutlu, fiziki talepteki artışta düğün, sünnetlerin arttığı yaz döneminin de etkisinin olduğunu belirtti.
Çinle birlikte Türkiye'nin fiziki altında ciddi anlamda alıcı pozisyonda gözüktüğüne dikkat çeken Mutlu, fiyatlar TL bazlı 80'li seviyelere yakın oldukça fiziki talebin süreceğini dile getirdi.
ALTIN DÜŞERKEN FİZİKİ TALEP ARTIYOR
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarının düştüğü dönemlerde bizim gibi ülkelerde fiziki talepte artış gözlendiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: ''Altın fiyatları yükselirken bizim gibi altın dostu ülkelerde altın almak yerine satış olduğunu gözlemiştik. 2008'in son çeyreği ile 2009'un ilk çeyreği arasında çok ciddi miktarda hem Türkiye, Hindistan, Dubai, Mısır'dan yüklü miktarda dünyaya fiziki altın satıldı.
Fiyatların geri dönmesiyle yavaş yavaş bir kısmının yerine konduğunu görüyoruz. Fiziki talep açısından her düşüşte bizim gibi ülkelerde talebin artığını görüyoruz. 2008 sonrasında piyasaya yüklü para sürüldüğünde gelişmiş ülke merkez bankaları tarafından bu para enflasyonist baskı oluşturuyor diye büyük bankaların yatırım fonları altın alarak fon oluşturdular. Şimdi o fonlardan geri çıkış var. Fiyatlar düştüğü zaman da bizim gibi ülkelerde fiziki talep artıyor. Bundan böyle altının onsu 1000 dolara düşmüş olsa da bizde talep daha fazla olacak. Fiziki talep, fonlardan gelen yüklü satışların çok altında olduğu için düşüş trendini devam ettirecek''
TÜRKİYE ALTIN REZERVİ SIRALAMASINDA 13. SIRADA
En büyük altın rezervleri sıralamasında ABD, 8.133 tonla başı çekti. ABD'yi 3.390 ton ile Almanya, 2.914 ton ile IMF, 2.451 ton ile İtalya, 2.435 ton ile Fransa izledi. Listede Türkiye, Avrupa Merkez Bankası'nın ardından 441.5 tonla 13. sırada geldi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/turkiyeden-altin-rekor/391652