Bu kalabalıkta nasıl oy atacağız?
Tarih: 15 Ağustos 2013 - 13:00
Yerel seçimlerde AK Parti'nin, sandık başına 9 kişi ile 1.8 milyon civarında seçim görevlisi olacak. CHP'nin hedefi ise 400 bin kişi...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, 20 bin CHP üyesinin bir önceki seçimde oy kullandıkları halde şu anki seçmen listelerinde yer almadığını tespit ettiklerini belirterek, “Diğer vatandaşlarımızın da benzer durumda olması kuşkusu ciddi bir biçimde vardır. Bu sorunun mutlaka düzeltilmesi, seçmen listesinin sağlıklı hale getirilmesi gerekir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcıları Emrehan Halıcı, Bülent Tezcan ve Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, Genel Merkezde “seçim güvenilirliği” konusunda ortak basın toplantısı düzenledi.
CHP Genel Başkan Yarımcısı Halıcı, seçim sonuçları konusunda vatandaşların önemli bir kesiminde ciddi kuşkular bulunduğunu ifade ederek, seçim sonuçlarına müdahale edildiği gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’nun kullandığı Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS) ilgili de endişelerin bulunduğuna dikkat çekti.
“İŞİN ATOMU SANDIK SONUÇ TUTANAKLARI”
Herhangi bir bilgisayar sisteminde her zaman için değişiklikler yapmanın mümkün olduğunu vurgulayan Halıcı şöyle devam etti:
“Bunları önlemek için YSK’nın kullandığı donanımı kontrol etmek yerine kuşkuları tamamen ortadan kaldırmak için asıl yapılması gereken, YSK’dan tamamen bağımsız olarak kendi sisteminizde kendi hesaplamalarınız yapmak ve sonuçları YSK’nın sonuçları ile karşılaştırıp ona göre bir değerlendirmede bulunmaktır.
Bu işin temeli, bu işin atomu sandık sonuç tutanaklarıdır. Sandık sonuç tutanaklarını kendi bilgisayar sisteminde kontrol ederek giren ve YSK’nın sistemine benzer bir sistemle hesaplayan, sonuçları da YSK’nın sonuçlarıyla karşılaştıran bir partinin SEÇSİS’den kuşku duymasına gerek yoktur. Biz CHP olarak bunu yapıyoruz. 2011 yılında yaklaşık bin 480 sandıkta tespit ettik ve bu hataların anında düzeltilmesine olanak sağlamış olduk.”
“400 BİN SANDIK SORUMLUSU”
Asıl olarak insani nedenlerden kaynaklanabilecek hataların önemine dikkat çeken Halıcı, “CHP olarak çok ciddi bir hazırlık içindeyiz. Bu hazırlıklarımızı iki temele dayandırıyoruz, teknoloji ve insan faktörü” dedi. Teknolojik olarak, kendi yazılım ekipleri tarafından geliştirilen intranet üzerindeki uygulamalarla, daha önceki seçim takip sitemine yeni fonksiyonlar eklendiğini belirten Halıcı, insan faktörü açısından ise en önemli değişikliğin ise yeni bir örgütlenme modeli olduğunu kaydetti. Halıcı, Sandık Çevresi Sorumluları adı altında yaklaşık 200 bin sandıkta, her sandıkta iki kişiden oluşmak üzere 400 bin kişilik bir Sandık Çevresi Sorumlularının tanımı yapıldığını ifade ederek, sorumluların 2012 Kasım ayından çalışmalarına başladığını söyledi.
ÜÇ AŞAMALI SEÇİM ÇALIŞMASI
Halıcı, çalışmalarını “seçim öncesi, seçim günü ve seçim akşamı” olarak üç aşamada gerçekleştireceklerini belirterek, seçim öncesi çalışmaların önemine değindi. Seçmen listeleri sağlıklı olmazsa ise seçim sonuçlarından da güven duyulamayacağını ifade eden Halıcı, “Mükerrer seçmenler, hayali seçmenler, ölmüş olduğu halde onun yerine oy kullandığı iddia edilen seçmenler, daha önceki seçimlerde oy kullanmış ama yeni listelerde yer almayan seçmeler gibi birçok önemli konu ciddi bir hata olarak önümüze gelmektedir” dedi.
Seçmen listeleriyle ilgili kontrolün, sadece parti görevlileri değil, tüm vatandaşlar tarafından da yapılması gerektiğinin altını çizen Halıcı, bu anlamda e-Seçmen uygulamasını hayata geçirdiklerini anlattı. Halıcı, uygulama ile vatandaşların hem kendisini, hem de kendisiyle aynı binada oturan seçmenlerin bilgilerini görebildiklerini belirtti. Basın toplantısında, e-Seçmen’in örnek uygulaması da yapıldı.
“SEÇMENLER NEREDE?”
Halıcı, YSK tarafından kendilerine 2013 Nisan ayı itibariyle iletilen seçim kütüğünü inceledikleri zaman önemli iki sorunla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, “Bunlardan birincisi TC kimlik numarası olduğu halde yani vatandaş olarak gözüken fakat seçmen listesinde gözükmeyen insanlar” dedi. “Bu seçmenler nerede?” diye İçişleri Bakanlığı ve YSK’dan bilgi istediklerini belirten Halıcı, “Bir önceki seçimde seçmen olarak oy kullandığı ve yaşıyor olduğu halde, şu anki son 2013 Nisan ayı seçmen listesinde gözükmeyen, kaydı olmayan çok ciddi sayıda vatandaşımız bulunmaktadır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Biz bunu sadece CHP üyelerinden hareket ederek bu eksikliği tespit ettik. Halbuki aynı eksiklik bütün vatandaşlarımız için geçerli olacaktır” diye konuştu.
Halıcı, konu hakkındaki gazetecilerin sorusu üzerine daha önceki seçimlerde oy kullandığı halde şu anda listelerde bulunmayan kişilere yönelik tespitlerini, TC kimlik numarası gerekli olduğu için sadece CHP üyeleri üzerinden yapabildiklerini ifade etti. Bu kapsamda kendi üye bilgilerinden hareketle yaklaşık 20 bin CHP üyesinin bir önceki seçimde oy kullandıkları halde şu anki seçmen listelerinde yer almadığını tespit ettiklerini belirten Halıcı, “Bu hiç küçümsenecek bir rakam değil. Aynı evde, CHP üyesi olmayıp da akrabalarıyla oturulduğu düşünülürse ve bu rakam 4’le çarpılsa bu 100 bin kişilik bir kayıp anlamına gelir. Diğer vatandaşlarımızın da benzer durumda olması kuşkusu ciddi bir biçimde vardır. Bu sorunun mutlaka düzeltilmesi , seçmen listesinin sağlıklı hale getirilmesi gerekir” diye konuştu.
VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Halıcı, seçim öncesi çalışmalarda ve seçim gününde sadece CHP’nin değil tüm vatandaşların denetim sürecine katılmalarını arzuladıklarını ifade ederek, “Sadece CHP’ye değil, bütün vatandaşlarımızın bu süreçlere dahil olmasını temel bir hedef olarak ortay koyuyoruz. Bu davet sadece CHP’lilere yapılan bir davet değildir. Hangi partiye yakın olursa olsun dürüst, güvenilir, şeffaf bir seçim isteyen bütün vatandaşlara yapılan bir davettir” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bu-kalabalikta-nasil-oy-atacagiz/391608