Yazdır

Ev alırken bunlara dikkat!

Tarih: 12 Ağustos 2013 - 09:03

İster ikinci el, ister proje aşamasında olsun konut alırken mutlaka değerlendirmeniz gereken konular var

Konut kredisi faizlerinin tek hanelere düşmesi, hem yatırımcıları hem de kiracıları satın almaya teşvik etti. Uzmanlara göre konut seçiminde ilk düşünülmesi gereken, yapacağınız yatırımın amaca uygun olup olmadığı...
Sabah'ın haberine göre, eğer sadece yatırım amaçlı alıyorsanız mutlaka az maliyetle yüksek getiri sağlaması ön planda tutulmalı. Amacınız satın aldığınız konutta yaşamak ise projenin bulunduğu çevre ve kalitesi, çocuğunuz varsa okula mesafesi, otoparkının olup olmaması gibi birçok farklı etken seçiminize yön verecektir. Tabii bir de işin hukuki yönleri var. Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, satın alma öncesi dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Sungurlu, tüketicilerin konut alma sürecinde tapudan finansman yöntemine kadar birçok faktörü göz önünde bulundurmaları gerektiğine dikkat çekti.
Kişisel ihtiyaç ve tercihler
Eğer evde oturulacaksa sosyal yaşam beklentisi, işyerine olan uzaklık ve ulaşım olanaklarının yanı sıra yakınlarda bir okul olup olmadığı, hatta diğer aile bireylerine olan mesafe gibi konular ilk planda gözden geçirilmeli.
Kaç yılda amorti eder?
Evlerin satış fiyatlarını karşılaştırırken kira bedelleri baz alınabilir. Satış bedelinin kiraya bölünmesiyle evin kaç yılda kendini amorti edeceği kabaca hesaplanıp alternatiflerle bu değer üzerinden karşılaştırma yapılabilir.
Tapu durumuna dikkat!
Krediyle konut alınacaksa, tapuyla ilgili bilgi almak gerekir. önem kazanır. Çünkü genellikle bankalar kat irtifakı veya kat mülkiyeti olmayan konutları teminat olarak kabul etmezler.
Altyapı önemli
İkinci el ya da piyasada çok bilinmeyen inşaat şirketlerinden konut almak gibi seçenekler de değerlendiriliyorsa, inşaat işlerinden anlayan uzmanlardan yardım alınmalı. İnşaat kalitesi ve binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı gibi konular mutlaka incelenmeli.
Konut boş mu, dolu mu?
Ev sahibi oturuyorsa, evi ne kadar zamanda boşaltacağı, kiracı varsa mevcut kira sözleşmesinin ne kadar süresinin kaldığı gibi konular araştırılmalı.
Faiz oranları karşılaştırılmalı
Burada unutulmaması gereken sadece faiz oranlarını karşılaştırmanın yeterli olmadığı. Kredi masraflarıyla birlikte vade boyunca ödenecek toplam tutar üzerinden karşılaştırma daha gerçekçi sonuç verecektir. Örneğin 100 bin TL 120 ay vadeli konut kredisinde en uygun krediyi seçen kişinin 10 bin TL'ye varan tasarruf olanağı bulunuyor.
Kredi hazır mı?
Parasal konuların önceden belirlenmesi gerekir. Zira alınabilen kredi miktarı birbirinden farklı olabiliyor. Bankalar kredi vermeden önce evin değeri için uzman incelemesi yaptırır. Belirlenen bedelin en az yüzde 25'inin peşinat olarak ödenmesi gerektiği de unutulmamalı.
Bankanın da sorumlulukları var
Konut kredisinde sadece deprem sigortası mecburidir. Bankalar hayat sigortası gibi ilave sigortalar önerebilir. Bu tip sigortalar ek maliyet değil hem daha güvenli kredi geri ödeme süreci hem de alınan konuta ilave tedbirler olarak değerlendirilmeli.
Gelişen bölge fırsatları
Yatırım amacıyla satın alınacak konutlarda hedef 'düşük maliyet, yüksek getiri' olduğu için, gelişen bölgeler daha ön plana çıkıyor. Bu nedenle, seçilecek evin özelliklerinin yanı sıra hastane, havaalanı, metro, üniversite gibi bölgeye değer katan ya da katması planlanan yatırımlar hakkında bilgi edinmek yararlı olacaktır.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ev-alirken-bunlara-dikkat/391258