Sigaradan sonra şimdi alkolde
Tarih: 12 Ağustos 2013 - 08:36
Alkol kullanımında yasakları genişleten yasanın ardından, içki şişelerine üzerindeki etiketlerinin içeriği ve şeklini belirleyen tebliğ yayımlandı
Alkol yasakları ambalaja uzandı. İçki firmaları aynı zamanda alkolsüz bira veya üzüm suyu üretiyorsa, etiketlere alkol içeriğine bulaşıp bulaşmadığını etiketine yazmak zorunda. Alkollü ve alkolsüz bira kutuları da birbirine benzemeyecek
Alkol kullanımında yasakları genişleten yasanın ardından, içki şişelerine konulacak uyarı etiketlerinin içeriği ve şeklini belirleyen tebliğ ile yönetmelik değişikliği yayımlandı. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) tebliğinin yürürlüğe girmesi ile içkilerin ambalajları üzerinde 18 yaş, araba kullanımı ve hamilelere ilişkin işaretli uyarılar ile “Alkol dostunuz değildir” yazılı mesaj yer alacak.
‘Dost’ uyarısı
Dün ayrıca alkol yasaklarını genişleten yeni bir yönetmelik daha yayımlandı. Önceki yönetmeliğe eklenen yeni hükümlere göre, alkolsüz içeceklerin ambalajları alkollü içkilerin ambalaj ve renklerine kesinlikle benzemeyecek. Alkollü içkilerin marka ve işareti, alkolsüz içkilerde kullanılamayacak. Alkollü içki kategorisindeki ürünlerin işlenmesi sonucunda elde edilen alkolsüz içeceklerin ambalajlarında ve ambalajlarına yapıştırılmış etiketlerinin üzerinde, içeriğinde alkol kalmış ise alkol miktarı, alkol kalmamış ise alkolün tamamen uzaklaştırıldığı belirtilecek. Bu düzenleme ile de binde 5’in altında alkollü olduğu için “alkolsüz” olarak satılan biraların üzerine alkol oranının yazılması zorunlu hale gelecek.
“Alkollü İçki Ambalajları Üzerine Konulacak Uyarı Mesajlarıyla İlgili Tebliğ” ile alkollü içki ambalajları üzerine konulacak sağlık uyarılarına ilişkin hususlar düzenlendi. Alkollü içkilerin ambalajlarında, “18 yaşından büyükler kullanabilir”, “Sürücüler kullanamaz” ve “Hamileler kullanamaz” anlamlarını içeren 3 grafik yer alacak.
İçkilerin ambalajları üzerinde üç işaretin yanısıra, “Alkol dostunuz değildir” yazısı olacak. Uyarı mesajı taşımayan alkollü içkiler iç piyasaya arz edilemeyecek, satılamayacak. Uyarı mesajları, herhangi bir şekilde saklanamayacak, kapatılamayacak veya kesilemeyecek. Bandrol, pul ve benzeri ilaveler üzerine yazılmayacak.
‘Silinmez’ olacak
Uyarılar, sabit ve silinemez olarak basılacak. Rakam metni koyu, diğer kısımlar ilk harf büyük devamı küçük harflerle ve normal cümle şeklinde yazılacak. Rakam metni koyu, diğer kısımlar ilk harf büyük devamı küçük harflerle ve normal cümle şeklinde yazılacak. Mesajlar doğrudan ambalaj üzerine, doğrudan ambalaj üzerine uygulanan çıkartmaların üzerine veya etiket üzerine uygulanacak, ambalaj üzerinde kolayca görülebilecek bir yere, açıkça okunabilecek ve beyaz üzerine siyah yazı olacak şekilde yerleştirilecek. Uyarı mesajlarının yazı karakteri “helvetica” olacak. Mesajlar normal, tek satır ve standart karakter aralıklarıyla yazılacak.
10 ay süre var
Alkollü içki ambalajları bugünden itibaren 10 ay içinde tebliğ hükümlerine uygun hale getirilecek. Tebliğ hükümlerine uygun olmayanlar, bu tarihten itibaren piyasaya arzedilemeyecek.
Zam gelebilir
Uyarı ibarelerinin basımı için yatırım yapılması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, “Üretim hattından saatte 50 - 60 bin şişe geçer. Böylesine bir yatırım da fiyatları etkileyecektir” diye konuştu.
70’lik şişede 18 cm2 ‘uyarı’
Tebliğe göre uyarı mesajlarının toplam büyüklükleri şu ebatlardan küçük olamayacak.
- 100 cl’den büyük ürünler için 26.0 cm2
- 70 cl-100 cl arası ürünler için toplam alan 18 cm2.
- 50-70 cl arası ürünler için 14 cm2
- 35 cl-50 cl arası ürünler için 11 cm2
- 20 cl-35 cl arası ürünler için 9.5 cm2
- 10 cl-20 cl arası ürünler için 9.0 cm2
- 10 cl’den küçük ürünler için 7 cm2
‘Türkiye ilk olacak’
Düzenleme ile Türkiye, içki şişelerinde ayrı ayrı 4 uyarı ibaresini kullanan ilk ülke olacak. Uyarıların içki şişelerinde kapladığı alan, ABD’deki uyarıların 3, Fransa’daki uyarıların 7 katı büyüklüğünde olacak. Özellikle küçük şişelerdeki uyarılar için ciddi hazırlık yapılması gerekecek. Yetkililerin içki şişelerine daha etkili uyarılar koymayı planladığı, ancak batılı ülkelerdeki içki satışı örneklerini inceledikten sonra sözkonusu 4 uyarıda karar kıldığı öğrenildi.
‘Yasakta öndeyiz’
İçki üretimi konusunda faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun yetkilisi, tebliğ ile ilgili Milliyet’e şunları anlattı:
“Türkiye bu uygulamayla diğer ülkelerin fersah fersah önüne geçmiş oldu. 22 Avrupa ülkesine baktık, yasaklarda açık ara öndeyiz. Bir ilke imza attık. Vur deyince öldüren bir bürokrat zihniyeti var. Dünyanın hiçbir yerinde alkolle tütün bir tutulmuyor. Bu başka hassasiyetlerle ilgili. Fransa’daki içki şişelerinde sadece hamile kadınlara, Almanya’da sadece 18 yaş altına uyarı var. ABD’de ise devletin uyarı yazısı var. Pekçok ülkede gönüllü uyarı sistemi var. Dünyada bu uyarıların 4’ünün birden kullanıldığı ülke yok. 70 cl’lik şişeler için getirilen 10 cm2’lik uyarı büyüklüğü ABD’de yaklaşık 3 cm.”
Girişimcilere 50 bin TL hibe
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, geliştirdiği teknolojik ürünü yurtiçi ve yurtdışında, tanıtmak ve pazarlamak isteyen girişimcilere 50 bin liraya kadar hibe desteği vereceklerini açıkladı.
Bu yeni destek programıyla genç ve yenilikçi girişimcilerin yaratıcı fikirleriyle ekonomik birer aktör haline getirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:
“Bu aydan itibaren birer aylık periyodlarla başvurular alınacak ve takip eden ay içerisinde başvuruların değerlendirilmesi tamamlanacak. Uygun görülen başvurular için talep edilen destek tutarının, yurtdışındaki tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine katılım bedelinin 50 bin liraya kadarı, yurtiçindeki tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine katılım bedelinin ise 25 bin liraya kadarı faaliyet sayısına bakılmaksızın Bakanlıkça hibe olarak karşılanacak.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sigaradan-sonra-simdi-alkolde/391257