Yazdır

Merkez'in hedefi tutar mı?

Tarih: 06 Ağustos 2013 - 00:37

Temmuz ayı enflasyon verisi, yıl sonu enflasyonun yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşeceği algısını pekiştirdi

Temmuz ayı TÜFE oranı yüzde 0,31 artarak beklentiler dahilinde geldi. Petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle en fazla artış ulaştırma grubunda oldu. Yıllık enflasyon da yüzde 8,88'e yükselerek Eylül 2012'den bu yana en yüksek oran olarak kaydedildi.
Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Başçı, döviz ve enerji fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket nedeniyle bu yılki enflasyon beklentisini 0.9 puan artırarak yüzde 6.2’ye revize ettiklerini açıklamıştı.  Başçı, “Enflasyonun 2013 sonunda orta noktası yüzde 6.2 olmak üzere yüzde 5.2 ile yüzde 7.2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.3 ile yüzde 6.7 aralığında yer alıyor” açıklamasında bulunmuştu.
Temmuz ayı enflasyon verisi, yıl sonu enflasyonun yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşeceği algısını pekiştirdi.
''RAKAMLAR MERKEZ'İN TAHMİNLERİYLE UYUMLU''
İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, açıklanan rakamların Merkez Bankası’nın tahminleriyle uyuştuğunu belirtti.
Candır, ''Merkez Bankası, baz senaryosunda petrol fiyatlarına ilişkin tahminlerini 103 Dolar seviyesinden 107 Dolar seviyesine revize ederken, petrol fiyatlarının Temmuz ayındaki pivot fiyatının 103,44 Dolar seviyesinde bulunması Temmuz ayı enflasyon fiyatlarını olumlu etkilemiş olarak görülüyor. TÜİK verilerinin detaylarına bakıldığında, Türkiye için enflasyonda yukarı yönlü en fazla etkiye sahip olan benzin ve mazot fiyatlarında sırasıyla yüzde 2,61 ve 2,49 artış görülmüş olsa da bu artışların 12 aylık ortalama fiyatlara yakın ve ABD Ham Petrol’ünün Temmuz ayındaki yüzde 9’luk yükselişinden uzak olduğunu görüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
Merkez Bankası’nın küresel piyasa dalgalanmalarına karşı son PPK toplantısında uygulamaya aldığı faiz koridoru üst bandı müdahalelerinin etkisi ile özellikle kredi hassasiyeti altındaki piyasalarda bir kısım iç talep soğumalarının söz konusu olabileceği görüşünde olduklarını bildiren Candır, sözlerini şöyle sürdürdü: ''TL’de son dönemlerde yaşanan değer kaybının önüne geçmek adına bir önceki toplantıdaki 75 baz puan faiz artırımını 50 baz puan artışla devam ettirebileceğini düşündüğümüz TC Merkez Bankası’nın bu uygulaması enflasyonda da aşağı yönlü baskı yaratabilir. Diğer taraftan, yüksek petrol fiyatlarının ABD tarafından gelebilecek verilerin olumluluğuna bağlı olarak önümüzdeki iki aylık süre içerisinde 102 Dolar seviyesi üzerinde kalmasını beklemekteyiz. Küresel çapta Dolar’ın değerli kalmasını ve Türkiye içerisinde Dolar’ın TL karşısında 1,8850 seviyesinin üzerinde kalarak enflasyonda zayıf iç talebe ters etki yaparak enflasyonun yüzde 7,5 seviyesinin üzerinde kalmasına yol açmasını beklemekteyiz. Yıl sonu enflasyon hedefi olarak yüzde 7,8 seviyelerini öngörmekteyiz''
ENFLASYONDA YILSONU BEKLENTİSİ YÜZDE 7,1
Şeker Yatırım Ekonomisti İbrahim Aksoy, değerlendirmesinde, Ramazan dönemini takiben gıda fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yıllık enflasyonun Ağustos ayında düşeceği beklentisine rağmen yıl sonuna kadar enflasyonun zorlu bir patikada ilerlemesini beklediklerini dile getirdi.
Aksoy, yıl sonu enflasyonun Merkez Bankası'nın tahmini olan yüzde 6,2'nin üzerinde yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini, gelecek sene için ise öngörülerinin yüzde 7,1 olduğunu belirtti.
ÇEKİRDEK TRENDDE KÖTÜLEŞMEYE İŞARET EDİYOR
Goldman Sachs, kurların enflasyona geçmeye ve onu yönlendirmeye devam edeceğini belirtti. TÜİK'in açıkladığı Temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, açıklanan rakamlarını çekirdek enflasyon trendinde de kötüleşmeye işaret ettiğini belirtti. Kurların fiyatlara geçmeye başladığını belirten Goldman Sachs, kurların önümüzdeki dönemde de enflasyonu ve çekirdek enflasyonu yükseltmeye devam edeceğini öngördü.  
Ağustos ayında baz etkisi ile enflasyonda düşüş getireceğini, baz etkisinin kendisini 2014 1. çeyrekte daha fazla hissetireceğini belirten Goldman Sachs, ancak enflasyonun göreceli olarak yüksek seyretmeye devam edeceğini savundu. 
TCMB'nin faiz koridoru üst bandını yıl sonuna kadar 175 baz puan artıracağı ve 2014'te daha fazla sıkılaştırma yapacağını öngören Goldman Sacns, buna rağmen 2013 sonu için TÜFE beklentisini yüzde 7.2'den 7.8'e çıkardı. 2014 sonu TÜFE beklentisini yüzde 8.3 olarak korudu.
ENFLASYON TEPE NOKTASINA ULAŞTI
JP Morgan, TÜİK'in bugün açıkladığı Temmuz ayı enflasyon rakamlarına ilişkin yayınladığı değerlendirme notunda Türkiye'de enflasyonun Temmuz ayında yüzde 8.88'e yükselerek konjonktürel tepe noktasına ulaştığını savundu.
JP Morgan, TCMB'nin önümüzdemi dönemde Türk Lirası'nın faiz koridorununu üst bandını yükselterek desteklemeye devam edeceğini öngörürken, enflasyonunda yıl sonuna kadar yavaş şekilde yüzde 7.1'e doğru gerileyeceğini savundu. Bununla birlikte JP Morgan, tahmini için risklerin yukarı yönlü olduğunu da vurguladı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkezin-hedefi-tutar-mi/390876