Borsa ve Merkez Bankası eski Başkanı Yaman Törüner, Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinde ekonomik gidişat ile ilgili olarak ilginç bir projeksiyon yaptı. Yaman Törüner'in, ''Ekonomimiz ile ilgili son gerçekler'' başlıklı köşe yazısındaki tespitleri şöyle:
*22 Mayıs - 18 Temmuz arasında Borsa İstanbul’daki şirketlerin değeri toplam olarak 65 milyar dolar düştü. Bu oran %20 civarında bir değer düşüşüne karşılık geliyor.22 Mayıs’ta Borsa İstanbul’da kota olan hisselerin toplam değeri 353,5 milyar dolardı.
* Hâlâ 50 milyar doların altına indirilemeyen dış cari açığın finansmanının 2/3’ü kısa vadeli portföy yatırımlarıyla, 1/3’ü doğrudan yatırımlar veya uzun vadeli portföy yatırımları ile karşılanıyor. Kısa ve uzun vadeli portföy yatırımlarının azalması, cari açığın finansmanını zorlaştıracak ve döviz fiyatı üzerinde devalasyon baskısını arttıracaktır.
* Ülkemizde, Türk Lirası'nın her %10’luk değer kaybetmesi, büyümeyi %0,2 oranında düşürmektedir.
* Faiz oranlarındaki her %1’lik yükselme, büyümeyi %0,25 oranında düşürmektedir.
* Mayıs ayından beri Türk Lira’sındaki değer kaybı %7’yi bulmakla birlikte halen, Türk Lirası %15 civarında değerlidir.
* Petrol fiyatlarındaki son yükseliş enflasyonumuzu yaklaşık, %0,20 oranında yükseltecektir.
* Bu yıl içinde büyüme beklentileri tüm ülkelerde belirsizliğini korumuş ve değişikliğe uğramıştır. Aşağıdaki tabloda çeşitli ülkelerin büyüme beklentileri arasındaki değişim bulunmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde büyüme beklentileri yaklaşık ortalama %0.5 düşmüş bulunmaktadır. Ülkemiz de bu gelişmeden nasibini almıştır.
* Avrupa’nın bazı ülkelerindeki, Mayıs başı, Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı’nın açıklaması sonrası(Temmuz başı) ve şimdiki 10 yıllık devlet tahvili faiz oranları aşağıdaki gibidir(%). ECB Başkanı Draghi, uzun vadeli olarak faizleri kontrol altında tutacağını (forward guidance) açıklamıştı.