Ankara devreye girince strateji değişti
Tarih: 26 Temmuz 2013 - 07:04
ABD ile AB arasındaki STA müzakereleri başlarken, Ankara devreye girince…
AB ile ABD arasında STA müzakereleri başlarken, Türkiye de ABD ile paralel anlaşma hazırlığı yapıyor. Bu bile ABD'li tekstilcileri harekete geçirdi. Ülkenin iki etkin tekstil iş örgütü Türkiye ile müzakerenin sonuçlarının araştırılmasını istedi
Bugüne kadar 18 ülke ile serbest ticaret anlaşması (STA) imzalayan Türkiye, 14 ülkeyle de müzakerelere devam ediyor. Ancak ABD ile AB arasında yapılması karar verilen STA'ya dahil olmak dış ticarette en önemli gündem maddeleri arasına girdi. AB'nin bununla ilgili net pozisyon almaması nedeniyle ABD ile paralel olarak bir STA yapmak için girişimler başladı. Aksi takdirde Türkiye ekonomisinin yıllık 20 milyar dolar kayba uğrayacağı öngörülüyor. Tekstil ve hazırgiyim sektörleri AB pazarında avantajlarını kaybetmemek ve ABD pazarında payını artırmak için ABD ile STA sürecini yakından takip ediyor.
TÜRKİYE'Yİ ARAŞTIRIN
ABD tekstil ve hazır giyim sektörleri de Türkiye ile yapılacak olası STA'yı yakından izlemeye karar verdi. Ülkenin sektörleri temsil eden iki etkin örgütü Tekstil Örgütleri Ulusal Konseyi (NCTO) ve Amerikan Giyim ve Ayakkabı Birliği, hükümetleri nezdinde Türkiye'ye yönelik girişimlere başladı. ABD Dış Ticaret Müsteşarlığı olan USTR'a bir mektup gönderen NCTO Başkanı Cass Johnson, Türkiye'nin paralel STA müzakeresi yürütmesinin sonuçlarının araştırılmasını istedi. Johnson ayrıca gümrük birliği olan ülkelerin ABD'nin AB ile STA müzakerelerine dahil olup olmayacağının açıklığa kavuşturulmasını da istedi. ABD ile ABarasında STA görüşmelerinin ilk turu geçtiğimiz ay yapıldı. 23 başlık altında heyet görüşmeleri yapılırken, tek sektör toplantısı tekstil ve hazırgiyim için yapıldı. ABD'nin sektöre verdiği önem böylelikle ortaya çıktı. ABD’de ileri teknoloji ön planda olsa da iki sektör toplamda 499 bin kişiyi istihdam ediyor.
Geçmiş STA’lar sektöre yaradı
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı STA'ların tekstil etkisinin 2000 ile 2012 arasında yüzde 293 artış şeklinde olduğunu söyledi. Aynı dönemde dünyaya tekstil ihracatındaki artışın yüzde 201 olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "STA'ların olumlu etkisi açıkça görülüyor" dedi. Çağlayan, STA yapılan ülkelerden tekstil ithalatının sadece yüzde 97 arttığına dikkat çekti. Benzeri durumun hazırgiyim için de geçerli olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Aynı dönemde STA yapılan ülkelere ihracat artışı yüzde 228 arttı. Dünyaya ihracat ise yüzde 122 arttı. Bu, STA'ların önemini açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu. 2011 yılında yürürlüğe giren Ürdün ve Şili STA'larını örnek gösteren Çağlayan, "İki ülkeye tekstil ve hazırgiyim ihracatı sırasıyla yüzde 48.2 ve yüzde 49 oranında artış gösterdi" dedi.
‘DIŞINDA KALMAZSAK BÜYÜK FIRSAT VAR’
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "AB ile ABD arasındaki sürecin dışında kalmadan eşzamanlı olarak ABD ile STA imzalanmasının durumunda tekstil ve hazır giyim sektörlerimize büyük fırsatlar getireceğini düşünüyorum. Ülkemiz ile ABD arasında bir STA sürecinin başlatılmasına yönelik yoğun girişimlerimiz sürüyor" diye konuştu. AB ile ABD arasında STA'nın hedefinin bazı hassas ürün ve sektörler hariç olmak üzere tüm sanayiyle tarım ürünlerinde gümrük tarifelerinin kaldırılması olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Tarafların tekstil ve konfeksiyon ürünlerindeki gümrük vergileri yüksek. Tekstilde ortalama AB için yüzde 6.6, ABD için yüzde 7.9 vergi var. Giyimde ise AB için Gümrük Birliği dışına yüzde 11.5 ABD için yüzde 11.7 oranı uygulanıyor. Bu yüzden süreç sonrasında gerçekleşecek serbestleşmeden tekstil sektörünün olumlu etkileneceği değerlendirmesi yapıyoruz" dedi. ABD'nin dünya tekstil ve konfeksiyon sektörü ithalatında yaklaşık 100 milyar dolara denk yüzde 15.5'lik payı olduğunu hatırlatan Çağlayan, şunları söyledi: "ABD'ye ihracatımızın yüzde 17'sini tekstil ve hazırgiyim oluşturuyor.ABD ile ülkemiz arasında STA sonucunda diğer sektörlere göre yüksek seyreden gümrük vergilerinin kaldırılması, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde üçüncü ülkelere karşı rekabet gücümüzü yükseltecek. ABD pazarındaki payımızın artmasını sağlayacak."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ankara-devreye-girince-strateji-degisti/389932