Merkez sıkı duruşa geçti
Tarih: 24 Temmuz 2013 - 01:08
Merkez Bankası'nın kararını yorumlayan piyasa uzmanları, TCMB'nin beklentilerin üzerinde sıkılaştırmaya gittiğine dikkat çektiler
Merkez Bankası dünkü kararında yüzde 6,50 olan faiz koridoru tavanını 75 baz puan artırarak 7,25'e çekererek üst bantta 50-100 baz puanlık artış beklentisine paralel bir adım attı. The Lira'dan Ceren Dilekçi2nin haberine göre banka, beklendiği gibi politika faizi ve borç alma faizinde değişikliğe gitmezken, piyasa beklentisinden farklı olarak TCMB'nin, yarından itibaren ek parasal sıkılaştırma yapılacak günlerde bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını açıkladığını aktarması TCMB'nin daha sıkı bir duruşa geçtiği şeklinde yorumlandı. Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo miktar ihalesi ve bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınırların kaldırılmasına karar verdi.
Bu adımıyla, Merkez Bankası'nın piyasa yapıcı bankalara fonlama maliyetini, ek sıkılaştırma günlerinde yüzde 7.25 e kadar çıkarabilirim mesajı, ek sıkılaştırma günlerinde piyasa yapıcısı bankalar için 125 baz puana varan artış olarak yorumlandı.
Bankalar için maliyet artırıcı bu karar sonrasında Bank Of America Merrill Lynch, Türkiye için tavsiyesini 'ılımlı ağırlığını artır'dan 'piyasa ağırlığı' seviyesine indirdi. JP Morgan ise, TCMB'nin 125 baz puan etkinliğinde faiz artırımı yaptığına dikkat çekerek TCMB'nin TL'yi desteklemeye ve daha fazla kredibilite kaybını önlemeye kararlı göründüğünü vurguladı.
Piyasalar cephesinde ise Borsa İstanbul günü bankalar öncülüğünde düşüşle yüzde 0,59'luk değer kaybıyla 75,368 puandan tamamladı. İki yıllık tahvil faizi 22 baz puan yükselişle 9,05'e yükselirken, 10 yıllık tahvil faizi 8,68'e geriledi. Dolar/TL kuru 1,90 seviyesine gevşedi.
''KORİDOR FİİLİ OLARAK 125 BAZ PUAN GENİŞLETİLDİ''
Kararı yorumlayan piyasa uzmanları, fiili olarak koridorun 125 baz puan genişletildiğine dikkat çektiler.
Şeker Yatırım Ekonomisti İbrahim Aksoy, gecelik borç verme faizi 75 baz puan arttırılmış olsa da piyasa yapıcı bankalara verilen 50 baz puan daha düşük maliyetli fonlamanın ilave parasal sıkılaştırma yapılan günler için kesildiğini söyledi. Aksoy, böylece fiili olarak koridorun 125 baz puan genişletildiğini belirtirken, böyle bir artışın ortalama 86 baz puanlık piyasa beklentisine göre daha agresif bir sıkılaştırma olduğuna işaret etti. Şeker Yatırım Ekonomisti Aksoy buna rağmen gelişmekte olan ülkelere yönelik Fed kaynaklı belirsizlikler sürerken bu faiz artışının bile TL'de volatiliteyi tamamen önlemek için yeterli olmayabileceğini söyledi. Aksoy, bu nedenle Merkez Bankası’nın yılın kalanında gecelik borç verme faizinde artışa devam edebileceğini dile getirdi. Aksoy, şimdilik Merkez Bankası'nı daha yüksek gecelik borç verme faizi artışından alıkoyan faktörün, kredi faizlerine ciddi yansıma riski olduğunu sözlerine ekledi.
Kararı TL için kısa vadede olumlu, kısa vadeli tahviller için olumsuz olarak değerlendiren Aksoy, uzun vadeli tahvillerin ise karar sonrası kısa vadeli tahvillere göre daha avantajlı olduğunu söyledi. Aksoy ayrıca kısa vadeli tahvil faizlerinin uzun vadeli tahvil faizlerinden bir süre daha yüksek kalmaya devam edeceğini ifade etti.
Dış faktörlere bakıldığında, FED Başkanı Bernanke'nin son açıklamalarında 3. niceliksel gevşeme miktarının azaltılmasına dair somut bir geri adım gözlenmediğine dikkat çeken Aksoy, gelişmekte olan piyasalar için çok değişen bir şey olmadığını kaydetti. Aksoy, ''Bir süre sonra bizim gibi gelişmekte olan piyasalar için miktarsal gevşeme konusundaki kaygıların yeniden ortaya çıkacağını düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu.
''MERKEZ SIKI DURUŞA GEÇTİ''
ABank Başekonomisti Serdar Şenol değerlendirmesinde, TCMB'nin faiz koridoru üst bant artırımı 100 baz puanlık beklentilerin altında kalsa da, sıkı para politikasına doğru geçiş yapıldığı yolundaki yorumların TCMB'nin duruşunu değiştirdiğini gösterdiğini söyledi.
TCMB'den gelecek toplantılarında da ölçülü faiz artırımları beklediklerini kaydeden Şenol, gelecek faiz koridoru üst bant artırımının 50-75 baz puan bandında olabileceğini ifade etti.
Piyasa algısının olumlu olacağını bildiren Şenol, kararın TL ve TL bazlı finansal varlıklara destek vereceğini dile getirdi.
TCMB'nin repo ihalesi açmadığı ek parasal sıkılaştırma günlerinde döviz satım ihalesi açmayarak piyasa Yapıcısı bankalara fonlama yapmayacağına değinen Şenol, ''Yeni faiz düzeyinde PD'ler için repo fonlaması %6.75'e çekilmişti. PD olmayan bankalar ise %7.25'ten repo imkanı kullanabilecek. Yeni uygulamayla PD imkanı sıkılaştırma günlerinde kullanlmayacak ve tüm sektör %7.25'ten repo imkanı kullanacak. Bu yöntemle ek sıkılaştırma günlerinde oluşacak TCMB fonlaması daha yüksek düzeyde olacak. Sıkılaştırmanın gücü böylece artırılmış oldu'' diye konuştu.
''SIKILAŞTIRMANIN DEVAMI BEKLENMELİ''
Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer TCMB'nin mevcut makro ekonomik riskleri sınırlamak adına sürpriz bir karar alarak,yarından itibaren ek parasal sıkılaştırma yapılacak günlerde bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını açıkladığını aktardı.
Sözer, bu durumun gerektiğinde TCMB'nin para politikasını mevcutdöneme kıyasla daha da sıkılaştıracağı anlamına geldiğini ifade ederek, "Dolayısıyla bugünkü 75 baz puanlık artış, ek sıkılaştırma günlerinde piyasa yapıcısı bankalar için 125 baz puana varan artış olarak yorumlanabilir" diye konuştu.Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, 24 Temmuz'dan geçerli olmak üzere, bir hafta vadeli repo miktar ihalesinin ve bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınırların kaldırılmasının kararlaştırıldığını kaydederek piyasanın TCMB'ye daha da bağımlı hale geldiğine dikkat çekti. Ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde döviz satım ihalesinin ve bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını bildiren Altınsaç, şunları söyledi: "Açıklamaların likiditede belirgin sıkılaştırma yapıldığı günlerde, istisnai günlerde piyasa yapıcılara daha önce koridorun üst bandının 50 baz puan altından likidite verirken, son açıklamalarda piyasa yapıcılara da yüzde 7,25'den fon sağlanacağını ve likidite açısından sıkılaştırıcı TL açısından pozitif bir uygulama…
Tüm bu açıklamalar, global ortam da desteklediği takdirde TL ve faiz açısından pozitif gözüküyor. Sıkılaştırmanın devamı beklenmeli. Açıklamaların ve yeni uygulamaların da piyasayı tatmin edecek nitelikte olduğunu düşünüyoruz."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkez-siki-durusa-gecti/389683