Yunanistan bunu yaparsa çöker!
Tarih: 20 Temmuz 2013 - 13:46
Euro bölgesi kreditörlerine Yunanistan'ı borç yükünü azaltma konusunda böyle uyardı
Borç batağından kurtulmak için 2010 yılından bu yana Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Ulusrarası Para Fonu (Troyka) tarafından desteklenen Yunanistan'da devam eden ekonomik ve siyasi belirsizlik, toplumda gerelim ve huzursuzluk yaratmaya devam ediyor.
Yunanistan'da hükümetin, AB ve IMF'nin mali yardımlarının sürmesine ilişkin çok yönlü yasa tasarısının oy çoğunluğuyla meclisten geçmesinin ardından ülkede huzursuzluk iyice derinleşti.
Koalisyon hükümetini oluşturan iki partinin desteğiyle 153 "evet" oyuyla parlamentodan geçen tasarı, kamu kurum ve kuruluşlarında işten çıkarmaları, tasarruf amacıyla bazı okulların ve savunma sanayisindeki kurumların birleştirilmesini, belediye zabıtaları ile okul güvenlik birimlerinin iptal edilmesini, belediye bütçelerinin Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca kayyum altına alınmasını öngörüyor.
Yunanistan'da işsizlik 3 kat arttı
AA muhabirinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Yunanistan Devlet İstatistik Kurumu'ndan (ELSTAT) derlediği verilere göre, ülkede krizin baş gösterdiği 2009 yılının ilk çeyreğinde 462 bin 343 olan işsiz sayısı, 2013 yılının ilk çeyreğinde 1,4 milyon kişiye ulaştı.
2009 yılında yüzde 9,4 olan işsizlik oranı 2013 yılında yaklaşık 3 kat artarak yüzde 26'yı aştı. Ayrıca, çeyrek bazda yüzde 5,6 ile Avrupa ülkeleri arasında en fazla küçülen ekonomiye sahip Yunanistan, Avrupa ülkeleri bazında en fazla işsizlik ve genç işsizlik oranlarına sahip.
Yıllık bazda bakıldığında krizin başladığı yıldan itibaren ülkenin kişi başına düşen GSYH her yıl düşüş kaydetti. 2009 yılında 20,4 bin avro olan GSYH, 2013 ilk çeyreğinde 16,3 bin avroya geriledi. GSYH'a paralel olarak hükümet gelirlerinde de azalma görüldü. Söz konusu dönemde hükümet gelirleri yaklaşık 10 milyar avro azaldı.
Öte yandan, Yunan Hükümeti, Troyka ile varılan anlaşma gereğince 2014 yılı sonuna kadar yaklaşık 26 bin memurun işine son vermeyi planlıyor. Yasa tasarısını protesto eden Yunanistan Yerel Yönetim Çalışanları Birliği (POE-OTA) ve Belediyeler Birliği (KEDE), tasarının mecliste tartışıldığı sırada Sintagma Meydanı'nda gösteri düzenlemişti.
Ülkede işten çıkarılmalar ve işsizliğin yanı sıra halktan alınan yüksek vergiler de tepki çekiyor. Konuya ilişkin Yunan besteci Mikis Theodorakis vergilerin çok yüksek olduğunun altını çizerek, ülke tarihinin hiçbir döneminde halkın şimdiki kadar vergi ödemediğini söylemişti.
Geçtiğimiz günlerde Yunanistan eski Maliye Bakan Yardımcısı Petros Doukas da, Yunanistan'ın borçlarının yüzde 40 oranında traşlanması gerektiğini açıklamıştı.
"Yunanistan gelecekte borçlarıyla ilgili tekrar başka bir yapılanmaya ihtiyaç duyabiir"
AA muhabirlerine konuya ilişkin değerlendirmelerde buluınan Lonrda merkezli finans kuruluşu Capital Economics'in Avrupa Uzman Ekonomisti Ben May, Yunanistan'ın gelecekte borçlarıyla ilgili tekrar başka bir yapılanmaya ihtiyaç duyabileceğini belirterek, "Avro bölgesi kreditörleri, Yunanistan'ın borç yükünü azaltmada isteksiz davranırsa, bu ülkenin çöküşüne ve Avro bölgesinden çıkmasına bile sebep olabilir" dedi.
Yunansitan'ın deflasyon yaşaması durumunda nominal GSYH'nin Troyka'nın tahmininden daha zayıf hale gelebileceğini aktaran May, bu durumun kamu borcunun GSYH'ye oranının yükseltmesiyle sonuçlanabileceğini ifade etti.
Yunanistan'da Troyka'nın Yunan hükümeti için belirlediği özelleştirme hedefine ulaşması konusunda şüpheler olduğunu anımsatan May, "Politik istikrarsızlığın Yunanistan'ın kurtarma planını kısa vadede tehdit edip etmeyeceği belirsiz. Ancak bu kurtarma paketinin uzun vadede sağlanması düşük bir ihtimal taşıyor" değerlendirmesini yaptı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yunanistan-bunu-yaparsa-coker/389404