Yazdır

Çin Seddi'ni aşmak artık hayal değil

Tarih: 17 Temmuz 2013 - 12:42

Türk iş adamları, Hun Türklerinin yapamadığını ticaretle yapmaya hazırlanıyor

Türkiye, Hun Türklerinin yapamadığını ticaretle yapacak. Küresel kriz ekonomi yönetiminin rotasını Asya’ya çevirdi. Ankara, ‘Asya’nın süper güçleri’yle ticaret diplomasisi yürütecek. İhracatçılar da Çin ve Japonya’ya çıkarma yapacak.
Küresel kriz ve Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunlar, Türkiye’yi alternatif pazarlara yöneltti. İşadamlarıyla birlikte farklı coğrafyalara açılan ekonomi yönetimi, gözünü Asya’ya ve özellikle Uzakdoğu’ya dikti. Hükümet, Çin’den Japonya’ya, Rusya’dan Kore’ye kadar Asya’nın süper güçleriyle “ekonomi diplomasisi”ne hazırlanıyor.
İpek Yolu hattındaki ticaret seferlerine yüzlerce işadamının katılımı planlanıyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında, ihracatçılardan oluşacak ticaret ordusunun ilk durakları arasında Japonya ve Çin bulunuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Uludağ İhracatçı Birlikleri ve Ege İhracatçı Birlikleri desteğiyle oluşturulacak kalabalık işadamı grubu, 28 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında bu iki ülkeye gidecek. Gezide; tarımdan gıdaya, maden ve mücevherattan otomotive, bilişime kadar çeşitli sektörlerden işadamları hazır bulunacak. Heyet daha sonra Orta Asyalı yetkililerle de görüşmeler yapacak. Ramazan Bayramı’ndan sonra Türkiye-Kore İşbirliği Forumu da 26 Ağustos’ta Türkiye’de düzenlenecek. Toplantıya Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan hükümet yetkililerinin de gelmesi planlandı. Ağustos ayında Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı da gerçekleştirilecek. İki ülkenin ticaretteki sorunları masaya yatırılacak.
ERDOĞAN, PUTİN'LE BİR ARAYA GELİYOR
Bayramdan sonra Türkiye ile Rusya arasındaki ‘Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyi’ dördüncü toplantısı Moskova’da yapılacak. Başbakan Erdoğan ile 10’a yakın bakanın Rusya’ya gitmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitri Medvedev’le görüşmeleri planlanıyor. İki ülke yetkilileri burada yeni anlaşmalara imza atacak.  İki ülke daha önce ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için gerekli adımların atılmasını kararlaştırmıştı.
ASYA BÖLGESİNE İHRACAT YÜKSELDİ
Özellikle son yıllarda Asya’ya yönelik ticarette kazanılan ivme dikkat çekiyor. Çin’e 2011’de 5.9 milyar dolar ihracat yapılırken bu rakam 2012’de 6.6 milyar dolara çıktı. Japonya’ya ise 2011 yılında 296 milyon dolar ihracat yapılırken 2012 yılında bu rakam 332 milyon dolara dayandı. Rusya ile ihracat rakamları daha da etkileyici. 2011 yılında 5.9 milyar dolarlık ürün ve hizmet sattığımız Rusya’ya 2012 yılında 6.6 milyar dolar ihracat yaptık.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cin-seddini-asmak-artik-hayal-degil/389085