Yazdır

Tarihi anlaşmada 'telekulak krizi'

Tarih: 04 Temmuz 2013 - 11:32

ABD-AB arasında yaşanan telekulak skandalı büyümeye devam ediyor

Fransa, telekulak skandalı nedeniyle AB ile ABD arasında pazartesi günü başlayacak serbest ticaret anlaşmasına yönelik görüşmelerin ertelenmesini önerdi. AB Komisyonu ise ertelemenin olmayacağını duyurdu.
ABD ile Avrupa Birliği arasında yaşanan ‘telekulak’ skandalı siyasi gerilimin yanı sıra ekonomik alanda da gerginliğe neden oldu. Fransız yetkililer karşılıklı güven ortamının yeniden tesisine kadar 8 Temmuz’da başlaması beklenen ABD-AB serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin 2 hafta ertelenmesini talep etti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fransa Hükümet Sözcüsü Najat Vallaud Belkacem, "Görüşmelerin durdurulması söz konusu değil. Ancak tartışmalara yol açmamak için görüşmeleri 2 hafta ertelemek ve ABD’den talep ettiğimiz bilgilerin gelmesini beklemek daha akıllıca olur’’ dedi.
"Çizgimiz belli"
ABD ve AB arasında yapılacak serbest ticaret anlaşmasına başından beri sıcak bakmayan Fransa, özellikle Fransız sineması ve kültürüne yönelik eserlerin anlaşma kapsamından çıkarılmasını istiyor. Ancak uzmanlar, Fransa’nın tek başına ABD-AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasını engellemesinin söz konusu olmadığına işaret ediyor.
Diğer yandan AB Komisyonu ve Almanya’dan yetkililer ‘telekulak’ skandalının kabul edilemez olduğunu belirtmekle birlikte bunun 2 blok arasında arasında 8 Temmuz’da başlayacak serbest ticaret görüşmelerini etkilemeyeceğinin altını çizdi. AB Ticaret Komiseri John Clacy yaptığı açıklamada, "Üye ülkeler tek tek istedikleri kararı verebilir. Ancak komisyonunun çizgisi belli’’ dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tarihi-anlasmada-telekulak-krizi/387931