Yazdır

Parası olanlar tetikte

Tarih: 03 Temmuz 2013 - 07:43

Piyasalar global sermaye hareketlerinin yavaşlamasıyla sakin bir seyir yaşıyor

ABD’den gelen güçlü imalat sektörü verileri ile uluslararası piyasalar hafif yükselişler yaşadı. BIST 100 ise tüm gün yatay bir seyir izledi ve dünü 0,39 oranında kayıpla 76 bin 438 puandan kapadı. Dolar ve faizde bu yatay süreçten etkilendi. Dolar günü 1.9275 TL seviyesinden kapatırken gösterge tahvil faizi yüzde 4’ün üstünde düşüşle yüzde 7,34’e geriledi.

‘PİYASALAR HÂLÂ DENGELENMEDİ’
Hürriyet'in haberine göre, uzmanlar bu hafta gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin konuşması ve ABD’de cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesi dalgalanmanın azaldığını ve bekle-gör pozisyonuna geçildiğini belirtti. Ancak bu sükunetin ömrü uzun sürmeyebilir. Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı  hala piyasalardaki dalgalanmayı artıracak birçok faktör bulunduğunu belirtti. Banu Kıvcı Tokalı “Ekonomik verilerin kalıcı ve sağlıklı toparlanma yönünde destek verip vermeyeceği, genişlemeci para politikalarından çıkış zamanı ve hızı ile ilgili gelişmeler piyasaları şekillendirecek. Para politikalarının ekonomilere olan desteğinin erken ve hızlı çekilmesi özellikle gelişmekte olan ülke ekonomileri, dolayısıyla bizim piyasalardaki oynaklığı artırabilecek. Kademeli çıkış stratejisi ise iç ekonomik kazanımların da korunması halinde piyasalarda istikrarı destekleyebilecek.” diye konuştu.

DRAGHİ SIKIŞMAYI KIRABİLİR
Ata Yatırım Teknik Analisti Murat Barışık Mario Draghi’nin konuşmasının haftanın geri kalanında belirleyici olabileceğini belirtti. Barışık “Bu hafta başından itibaren endekste 77 bin direnç noktası ile 75.800 destek noktası arasında endeksin sıkışmasını izlemekteyiz. Bu tarz sıkışmalardan sonra aşağı yada yukarı sert hareketler gerçekleşir. 77.000 direnç noktasını kırması duurmunda 77.800 kırılırsa 80.000 seviyelerinden bahsedilebilir. Draghi’nin Perşembe günkü açıklamaları çok önemli” dedi.

MERKEZ’DEN YENİ MÜDAHALE TAKTİĞİ
Geçtiğimiz hafta dolara ek döviz satım ihaleleriyle 5 günde 5 kez, toplam 1 milyar doların üstünde müdahale gerçekleştiren Merkez Bankası döviz satım ihale politikasında değişikliğe gitti. Geçtiğimiz hafta minimum 150 milyon dolar olarak belinen ek döviz satım ihaleleri minimum 50 milyon dolara çekildi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada ayrıca her bankanın ihalede verebileceği teklifin ihale tutarının yüzde 10’u ile sınırlı olacağı açıklandı.
Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven bu kararın önümüzdeki günlerde dolar talebinin daha az olması tahminiyle tercih edildiğini söyledi. Yurtdaşseven “Tabii ki Merkez, ihtiyaç duyduğunda minimum müdahale rakamını eski seviyelere çeker” dedi.

ALTIN BİR HAFTA ÖNCESİNİ GÖRDÜ
Altın da haftanın ilk günlerinde toparlanmaya başladı. Haftaya iyi bir başlangıç yapan altın alımlarla birlikte 1260 doları aşarak 1264 dolara kadar yükseldi. Altının pazartesi ve bugünkü yükselişi yüzde 3’e yaklaştı.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/parasi-olanlar-tetikte/387795