Yazdır

Mobius’tan ‘Türkiye örnekli’ borsa yorumu

Tarih: 26 Haziran 2013 - 15:57

Mark Mobius, ekonomik büyüme ve borsa korelasyonu konulu makalesinde Türkiye'yi örnek gösterdi

Franklin Templeton’da gelişen piyasalara yönelik milyarlarca dolarlık kaynağı yöneten Mark Mobius, ülkelerdeki ekonomik büyümenin her zaman borsa ile korelasyon halinde olmayabileceğini belirtti.
Konuya ilişkin bir makale hazırlayan Mobius, “Ekonomik büyüme hisse fiyatları genel olarak korelasyon göstermez. Bazen ekonomi büyür hisse piyasası büyümez, bazen hisse piyasası büyür ekonomi büyümez” yorumu yaptı.
Yatırımcı bu fenomenin en önemli nedeninin hisse senedi piyasalarının bazen öncü gösterge olabilmesi gibi göründüğünü söyledi. “Örneğin Türkiye 2012 yılında yüzde 2.2 ile ılımlı büyüme gösterirken ülke borsası yüzde 50’nin üzerinde artışla o yılın en iyi performans gösterenlerinden biri oldu” ifadelerini kullandı.
Mobius’un değerlendirmesinde şöyle denildi: “Başka bir deyişle hisse senedi piyasaları yaklaşmakta olan ekonomik değişimi tahmin ederek ekonomik yavaşlama öngörüsünde düşüp, hızlanma öngörüsünde yükselebilir.”
Yatırımcı öte yandan son dönemde FED’in varlık alım programında geri adım atabileceği konusunda büyük ölçekli sesler duyulduğunu kaydederek, “Para politikası etkileri ekonomide hemen görülmez. FED’in zamanlamasının belirsizliği kısa vadeli panik yaratırken bazı yatırımcılar FED’in istihdama odaklandığı ve bu alanda önemli gelişme yaşanmadan geri adım atmayacağı perspektifini kaçırıyor olabilirler” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/mobiustan-turkiye-ornekli-borsa-yorumu/387050