Almanya’da iktidarda olan ve kardeş parti olarak adlandırılan Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), yeni seçim programı taslağında “Gerekli kriterleri yerine getirmediği için Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini reddediyoruz” ifadesi yer aldı.
Başkent Berlin’de yapılan CDU ve CSU Ortak Yönetim Kurulu toplantısında kabul edilen ortak seçim programını, CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel ile CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer açıkladı. Merkel, CSU’nun net tavrından dolayı, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin “stratejik işbirliği” ifadesinin programa konulmadığını söyledi. CSU Lideri Seehofer de Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin derinleşmesini istediklerini ancak kriterler yerine getirilmediği için Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduklarını yineledi.
ÖZEL BAŞLIK AÇILDI
Bu tavır, bu yılın eylül ayında Almanya’da yapılacak genel seçimlerde Merkel’in yabancı ve özellikle Türk karşıtı oylara göz diktiği şeklinde yorumlandı. İki partinin taslak seçim programının 119. sayfasındaki AB bölümünde, Türkiye’ye yer verildi. Paragrafta, Türkiye ile ilişkilerin her alanda daha da derinleştirilmesi istenirken, “Gerekli kriterleri yerine getirmediği için Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini reddediyoruz” ifadesi yer aldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine karşı çıktığını ve 2013-2017 tarihleri arasında partinin hedeflerini içeren hükümet programı, Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi yönetim kurulunda kabul edildi. 128 sayfadan oluşan Merkel’in hükümet programında Türkiye için “Türkiye ile ilişkileri yeni bir düzeye taşımak” ismiyle özel başlık bulunuyor.
‘STRATEJİK İŞBİRLİĞİ’
Programda şu ifadeler yer alıyor: “Türkiye’nin stratejik ve ekonomik olarak Avrupa için önemini görüyoruz. Türkiye ve Almanya’daki insanlar arasında çok yönlü ilişkiler var. Bu nedenle Türkiye ve AB ilişkilerini derinleştirmek istiyoruz. Yakın bir işbirliği hem AB’deki hem de Türkiye’deki insanların çıkarınadır. Türkiye ve AB arasında mümkün olduğu kadar yakın işbirliği ve dış ve güvenlik politikasında ise stratejik işbirliği istiyoruz. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini reddediyoruz. Çünkü Türkiye üyelik şartlarına sahip değil. Ülkenin büyüklüğü ve ekonomik yapısı AB’ye ağır gelecektir.”
TÜRKLER YÖNETİMDE
Başbakan Merkel, bu zamana kadar ısrar ettiği “imtiyazlı ortaklık” fikrinden de vazgeçip ilişkileri stratejik işbirliği kapsamında geliştirmek istiyor. 22 Eylül 2013 tarihinde federal seçim sonrası CDU’nun Sosyal Demokratlarla (SPD) büyük koalisyon kurması durumunda Türkiye’nin AB üyeliği konusunda SPD’nin yaklaşımı önemli. Merkel’in partisi CDU’nun yönetim kurulunda NRW Milletvekili Serap Güler ve eski Aşağı Saksonya Uyum Bakanı Aygül Özkan da yer alıyor.