New York Times (NYT) gazetesi geliştirmeleri değerlendirdiği analiz haberinde durumu “Aslında Ben Bernanke sadece iyi haber vermek istemişti: Ekonomi daha iyi ve FED bu durumu korumaya niyetli... Ancak ana izleyici kitlesi, kararlarıyla FED politikalarını ekonomiye yayan yatırımcılar, haberler kötüymüş gibi tepki verdi” sözleriyle özetledi.
Gazetedeki bir başka makalede “Tüm dünyada sallanan hisse, bono ve emtia fiyatları küresel ekonominin FED’in para politikalarına ne kadar itimat ettiğini gösterdi” yorumu yapıldı. Haberde Cambridge Mercantile Group’un baş stratejisti Mark Frey’in “FED artık sadece ABD’nin değil dünyanın merkez bankası” sözlerine yer verildi.
Londra’daki AllianceBernstein’in kıdemli ekonomisti Darren Williams da “ABD kendi iç dinamikleri için münasip politikalara giriştiğinde, dünyanın geri kalanına onlar için çok da uygun olmayan politikalar dayatabiliyor” dedi. NYT, “Bu tip çıkışlar Rusya ve Meksika gibi ülkelerin yabancı yatırımcıların kaçışı nedeniyle hükümet borçlarını ödeyemediği finansal karmaşaların hatıralarını geri getirebilir. Ancak gelişmekte olan ülkelerin çoğunun bugün çok daha sağlam finansal temelleri var ki bu karmaşanın krizle sonuçlanması riskini azaltıyor” yorumunu yaptı.
Parti başladı, kaseyi kaldırdı
Washington Post ise FED’in kararını anlatırken şu benzetmeyi yaptı: “Merkez bankacılarının işini anlatmak için ‘tam parti başlarken panç (komposto) kasesini kaldırmak’ metaforu kullanılır. Ekonomik büyüme başladığında merkez bankasının faizleri yükselterek aşırı enflasyonu önlemeye çalışmasını anlatır. ABD son 5 yıldır son derece ıssız bir ekonomik partiye ev sahipliği yapıyordu. FED partiyi hareketlendirmek için sadece bugüne kadar görülmüş en büyük panç kasesini çıkarmakla kalmadı, yanında sınırsız içki, rock grubu ve yasallığı tartışılır narkotikler de getirdi. Bernanke’nin çarşamba günü yaptığı basın toplantısında çıkan sonuç şu oldu: Tüm bunları geri çekmek çok zorlu bir deneyim olacak.”
Pınar Ersoy/Milliyet