Dinlemenin yankıları sürüyor
Tarih: 20 Haziran 2013 - 13:46
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in dinlenmesine ilişkin yeni bir açıklama yapmadı
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan The Guardian gazetesinde bu hafta başında yer alan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2009'da Londra'da katıldığı G20 zirvesinde dinlendiği iddialarına ilişkin yeni bir açıklama beklenmiyor ancak olası dinlemenin iki ülke ilişkilerine etkisi sorgulanıyor.
Haberin kamuoyuna yansımasının ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın olayla ilgili rahatsızlığını İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway'e ilettiğini teyit etmiş ancak "Prensip gereği istihbarat konularında yorum yapılmadığını" bildirmişti. Bakanlık bugün de AA muhabirine konuya ilişkin İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama yapılmasının beklenmediğini aktardı.
İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'un Türkiye analisti Fadi Hakura AA'ya yaptığı açıklamada, "müttefiklerin birbirlerini dinlediğinin bilindiğini ve bunun sıradışı olmadığını" belirterek, birçok hükümetin, hatta büyük şirketlerin birbirleri hakkında bilgi edinmek için casusluk faaliyetleri yürütebildiğini ve bunun örneklerinin bulunduğunu kaydetti.
Hakura, "Bu konunun Türkiye-İngiltere ikili ilişkilerine olumsuz yönde kalıcı etkisi olacağını düşünmüyorum. Türk hükümeti, bu konudan duyduğu rahatsızlığı aktarmakta haklıdır. Ancak bu tür dinleme aktiviteleri, hükümetlerin kimi zaman yürüttüğü normal aktivitelerdir" diye konuştu.
BBC güvenlik muhabiri Gordon Corera da konuya ilişkin yaptığı analizde, "Ülkelerin birbirlerini gözetledikleri kuşkusuz. İngiltere örneğin, Kuzey Kore ve İran'ı nükleer programlarıyla igili bilgi toplamak için gözetliyor. Ancak, dostunuz ve NATO müttefikiniz olan bir ülke olan Türkiye gibi bir ülkeyi dinlediğinizde bu hassasiyet yaratır. Bu tür casusluk olayları kamuoyuna yansıdığında da bunun diplomatik yansımaları olacaktır" ifadelerini kullandı.
Maliye Bakanı Şimşek, İngiliz The Guardian gazetesindeki iddianın ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Bu iddialar doğru çıkarsa en sert şekilde kınanacak ve gereken yapılacaktır" ifadelerini kullanmıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise, "İddialar kaygı verici. Bu konuda İngiliz makamlarının resmi ve tatmin edici bir açıklama sunması beklenmektedir. İddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde bunun öncelikle ilgili ülke açısından bir skandal teşkil edeceği aşikardır. Konuya ilişkin diplomatik girişim başlatıldı" denilmişti.
Bu arada Guardian gazetesinde önceki gün yer alan bir diğer haberde, İngiltere Savunma Bakanlığı yetkililerinin, BBC'nin de aralarında bulunduğu basın kuruluşlarına gizlilik uyarısıyla bir "D bildirimi" gönderdiği ve İngiltere ile ABD'deki istihbarat kuruluşlarının dinleme taktikleriyle ilgili yayınlarını sansürlemelerini istediği iddia edilmişti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dinlemenin-yankilari-suruyor/386179