Özelleştirme'nin kasası tıka basa dolu
Tarih: 20 Haziran 2013 - 08:08
Özelleştirme’nin kasasında 5 milyar dolar birikti, Hazine zorlanmayacak
Küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelere rağmen Hazine, borçlanmada herhangi bir problem yaşamıyor. Bunda Merkez Bankası’nın kararları ve özelleştirmeden elde edilen gelirlerin etkisi çok büyük. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda yaklaşık 5 milyar dolar birikti. Birkaç hafta içerisinde bu rakamın 10 milyar doları bulması bekleniyor. Talep edilmesi halinde bu rakam Hazine’ye kullanılması için aktarılacak.
Zaman'ın haberine göre, yurtdışı piyasalardaki gelişmeler ve Gezi Parkı eylemleri sebebiyle faizler yüzde 7 seviyesine dayanırken, Hazine’nin eli rahatladı. Merkez Bankası’nın kararları ve özelleştirmeden elde edilen gelirlerin etkisiyle Hazine finansman sıkıntısı çekmeyecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda (ÖİB) yaklaşık 5 milyar dolar birikti. Talep edilmesi halinde bu rakam Hazine’ye borç ve diğer ödemelerinde kullanılması için aktarılacak. Yapılan özelleştirmelerden gelecek para ile birlikte toplam özelleştirme hasılatı önümüzdeki birkaç hafta içerisinde 10 milyar doları bulacak. Bu rakamın tamamı talep edilmesi halinde Hazine’ye aktarılacak. Gelecek bu paraların etkisiyle Hazine’nin hem iç hem de dış borçlanmada elinin güçleneceği belirtiliyor. Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre geçtiğimiz günlerde ÖİB, Başkent Doğalgaz Dağıtım’ın özelleştirilmesinden gelen paradan Hazine ve BOTAŞ’a yapacağı ödemeler sebebiyle toplamda 600 milyon doları iki gün boyunca bozdurdu. Türk Lirası’na çevrilen bu miktarın önemli bir kısmı Hazine’ye diğer kısmı ise diğer kurumlara aktarıldı. Bu işlem rutin bir gelişme olmasına rağmen dövizin ateşinin düşmesine olumlu yansıdı. Taksim Gezi Parkı eylemlerinin ardından son bir ay içerisinde piyasadan yaklaşık 8 milyar dolar çıkarken, dövizin yükselmesi sebebiyle dolar 1,90 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Özelleştirme İdaresi döviz olarak tuttuğu ihale sonrasında gelen bu paraları bazı TL ödemelerinde kullanmak için de bozdurabilecek. Bu gelişmenin hem dövizin ateşini düşürmede hem de faizlerin düşük seviyede kalmasına katkı sağlamada etkisinin olacağı belirtiliyor. Bu kapsamda İdare ekonomi yönetiminden gelecek taleplere göre hareket edecek. Geçen yıl yapılan özelleştirmelerden elde edilen gelirlerin bütçeye olumlu olarak yansıdığına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, hem kamudaki nakit dengesine katkı sağlandığına hem de Hazine’nin elinin güçlendiğine dikkat çekti. Özelleştirmenin kasasında bugün itibarıyla 5 milyar dolar civarında bir miktar olduğunu ifade eden ekonomi yetkilisi, “Talep gelmesi halinde bu para aktarılabilir. Hem iç hem de dış borç ödemelerinde Hazine’nin finansman yükü açısından elini güçlendirebilir. Bu şekilde hem daha düşük faizle borçlanmanın önü açılır hem de piyasaya daha fazla kaynak bırakılmış olur.” diye konuştu.
Küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye Hazine’si borçlanmada herhangi bir sorun yaşamıyor. Hazine, 2013 için programladığı 188,6 milyar liralık borç ödemesinin 63,3 milyar liralık bölümünü yılın ilk dört ayında gerçekleştirdi. Ocak-nisan döneminde gerçekleştirilen ödemenin 55,3 milyar lirası iç, 8,1 milyar TL’si ise dış borç ödemesinden kaynaklandı. İç borç ödemesinin 41 milyar lirası ana para, geriye kalan kısmı ise faiz ödemelerinden oluştu. Dış borcun dağılımına bakıldığında ise aynı dönemde 4,8 milyar TL ana para, 3,2 milyar Türk Lirası da faiz ödemesi gerçekleştirildi. Hazine verilerine göre merkezi yönetim brüt borç stoku nisan ayı sonu itibarıyla 540 milyar lira. Toplam borcun 393,6 milyar lirası TL cinsi, 146,8 milyar lira tutarındaki kısmı ise döviz cinsi borçtan oluşuyor. Geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye’nin 337 milyar dolar dış borcu bulunuyor. Bunun 226 milyar doları özel sektörün borcundan oluşuyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ozellestirmenin-kasasi-tika-basa-dolu/386102