Bank Asya’dan Asya-Pasifik açılımı
Tarih: 17 Haziran 2013 - 08:07
Bank Asya, İslami fonlara açılmak için adımlar atıyor
Katılım bankacılığının önde gelen aktörlerinden Bank Asya, Asya-Pasifik ülkelerindeki İslami fonlara açılmak için yoğun bir çalışma başlattı. Zaman'ın haberine göre, bu çerçevede Malezya ve Endonezya’da bir dizi temasta bulunan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, “Bölgede Türkiye’ye ilgi çok fazla. Hem sukuk ihraçları hem de bu bölge ile ticaret yapan işadamlarımızın dış ticaret işlemlerine aracılık etmek istiyoruz” dedi.
Kısa süre önce kurulan Asya Yatırım üzerinden Güneydoğu Asya ülkelerindeki fonlara açılmak isteyen Bank Asya, özellikle İslami bankacılığın yaygın olduğu ülkelerde etkin olacak. Bu çerçevede Malezya ve Endonezya’da iş görüşmelerinde bulunan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, izlenimlerini Endonezya’nın başkenti Cakarta’da gazetecilerle paylaştı. Temasları sırasında Türkiye’ye büyük bir ilginin olduğunu gözlemlediğini söyleyen Beyaz, dünya nüfusunun önemli bir bölümünü teşkil eden ülkeleri içinde barındıran söz konusu coğrafyada Türk bankacılık sektörünün olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi. Asya Katılım Bankası ve Asya Yatırım’ı sukuk ihraççısı haline getirmek için Malezya ve Endonezya’da önemli temaslarda bulunduklarını aktaran Beyaz, bu iki ülkenin Türkiye’de özellikle Hazine’nin ihraç ettiği sukuka büyük ilgi gösterdiklerini belirtti. Özellikle Malezya’nın İslami bankacılık ve sukuk konularında çok başarılı bir ülke olduğuna işaret eden Beyaz, şu bilgileri verdi: “Malezya’da, büyük devlet fonu Khazanah Grup ve diğer yatırımcılarla bir araya geldik. İslami finansman ürünü olan sukuk ihracı konusunda bilhassa Khazanah Grup’un bankası olan CIMB Grup ile işbirliği yapmak istiyoruz. Endonezya’da da önemli, verimli görüşmeler ve toplantılar yaptık. Burada da sukuk ihracı ve müşterilerimize yönelik ticari işbirliklerini konuştuk. Türkiye’den buraya kakao ve kâğıt alanlarında ciddi bir talep var. Biz bu 2 alanda hem aracı olmaya hem de finansman ihtiyacını karşılamaya çalışacağız.”
Yıllık yüzde 6,5 gibi önemli bir büyümeye sahip Endonezya’da 180 civarında bankanın olduğunu, İslami bankacılığın son yıllarda yüzde 40 büyümesine rağmen payının yüzde 5’ler civarında olduğunu belirten Beyaz, Malezya’da ise finans sisteminin yüzde 25’ini İslami bankacılığın oluşturduğunu ifade etti. Malezya’nın nüfusunun 28 milyon, Endonezya’nın nüfusunun ise 240 milyon civarında olduğunu dile getiren Beyaz, “Türkiye’ye karşı çok pozitifler. Endonezya’da yılda 800 bin kişi umreye gidiyor. Bu umrecilerin 100 bini İstanbul üzerinden kutsal topraklara ulaşıyor. Örneğin Malezya’daki Khazanah Grup’un Türkiye’de yatırımları var. Türkiye’deki yatırımlarından çok memnunlar ve hatta ekim ayında İstanbul’da ofis açmak istiyorlar” diye konuştu.
Ahmet Beyaz’a göre Türk bankaları ve işadamları Asya Pasifik’e daha çok yoğunlaşmalı. Bank Asya’nın ve bir mevduat bankasının Hindistan’da, bir bankanın da Çin’de temsilciliği olduğunu dile getiren Beyaz, “Türk bankacılığının kafasını kaldırıp Doğu’ya, Uzakdoğu’ya bakması gerekiyor. Buralardaki devasa kalabalıklara satış yapabilmemiz lazım. Avrupa’da krizin etkileri hâlâ devam ediyor. Ortadoğu karışık, Afrika zor gelişiyor. Bu nedenle buralar için daha büyük düşünmeliyiz.” diye konuştu. Türkiye’nin Asya Pasifik’e doğrudan yatırımının yok denilecek kadar az olduğunu, oysa işçilik ve hammaddenin bölgede çok ucuz olduğunu vurgulayan Beyaz, Türk bankacılık sektörünün buralardaki pazarlara yatırımcı ve girişimci getirmesi için öncülük etmesi gerektiğine dikkat çekti.
2013’e çok iyi başladık, bu yıl yüzde 25 büyürüz
Ahmet Beyaz, Bank Asya olarak 2013’e çok iyi başladıklarını, kredi ve mevduatta sektörün üzerinde bir büyüme kaydettiklerini ifade etti. Beyaz, yılın ilk yarısındaki verilerin yıl sonunda yüzde 25 büyümeye ulaşacaklarının sinyallerini verdiğini dile getirdi. Bu yıl özellikle KOBİ segmentine yönelik çok avantajlı fiyatlarla kredi kampanyası yaptıklarını belirten Beyaz, faizlerin düşmesiyle birlikte konut kredisine talepte ciddi artış yaşandığını ifade etti. Bu sene mevcut 251 şubelerinin üzerine 30 yeni şube eklemeyi hedeflediklerini aktaran Beyaz, “Bu hedefimize haziran sonu itibarıyla ulaşmış olacağız. ATM yatırımı, kredi kartları ve şube ağı bakımından çok iyi konumdayız.” diye konuştu. Yeni hizmetleriyle ilgili de bilgi veren Ahmet Beyaz, Türkiye’nin ilk ve tek faizsiz bireysel emeklilik şirketi olan Asya Emeklilik’in 2013 yılında 100 bin yeni bireysel emeklilik katılımcısını sisteme dahil etme hedefiyle çalıştığını vurguladı. Beyaz, Asya Emeklilik’te yakaladıkları başarıyı Asya Yatırım’da da göstermek istediklerini ifade etti. Bankaların küresel krize rağmen yüksek kârlar açıklamasıyla ilgili soruları da cevaplayan Ahmet Beyaz, “Bankaların kâr etmesi zarar etmesinden iyidir. Zarar ettiğinde ne olacak bir de onu düşünün. 1999 ile başlayan banka operasyonlarını hatırlayın. Esasında bankaların özsermaye kârlılıklarına bakmak gerekir. Özsermaye kârlılığı bakımından bankaları geçen sektörler var.” diye konuştu. Beyaz, bankaların aldığı, tüketicilerin sıkça şikayet ettiği ücret ve komisyonlarla ilgili soruya ise şu cevabı verdi: “Çok lüks bir hizmet veriyoruz. Bu altyapı ve operasyonel yatırım maliyetlerinin ciddi bir karşılığı var. Spesifik bazı uygulamaları ve olayları sektörün geneline mal etmemek gerekir. Serbest piyasa esasına göre müşteri, uygun fiyat ve bedel uygulayan bankayı tercih eder. Bazı hizmet bedelleri daha makul seviyeye çekilebilir. Makul olmakta fayda var.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bank-asyadan-asya-pasifik-acilimi/385570