Başçı'nın açıklamaları nasıl yorumlandı
Tarih: 12 Haziran 2013 - 13:31
Analistler, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Giresun’da yaptığı açıklamaları değerlendirdi
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Giresun’da yaptığı “Para Politikaları” konulu konferansta yaptığı açıklamaları değerlendiren Halk Yatırım araştırma birimi, şu çıkarımlarda bulundu:
. Enflasyonun içerideki gelişimi ile ilgili güvenli bir tutum hakim. Yıllık enflasyonun Ağustos’tan itibaren tekrar düşmesi bekleniyor. Özellikle, emtia fiyatlarının yıllık değişim olarak “eksi” bölgeye geçeceği ve bunun enflasyonun düşüşüne katkıda bulunacağı öngörülüyor (HLY Araştırma: Yıllık enflasyonun Haziran-Temmuz döneminde % 7-7,5 bandına çıktıktan sonra, Ağustos ayından itibaren inişe geçmesini ve yılı % 7 seviyesinde tamamlamasını bekliyoruz)
. Diğer taraftan, enflasyonun dışarıda ciddi düşüş sergilemesi tehlikeli bir gelişme olarak görülüyor
. Küresel ekonomik görünümle ilgili aşağı yönlü risklerin devam ettiği düşünülüyor. Hem enflasyonun ciddi düşüş göstermesi ve 10 yıl vadeli enflasyon göstergelerinin % 1,42’ye inerek tarihi düşük seviyelere gerilemesi, hem de istihdam piyasasının zayıf seyri büyüme ile ilgili endişelerin korunmasına yol açıyor
. İç büyümeyle ilgili olarak ise, ilk çeyrekte toparlanmanın başladığı ikinci çeyrekten itibaren hız kazanacağı öngörülüyor (HLY Araştırma: İkinci çeyrekten itibaren yıllık büyüme oranının % 4 civarına yükselmesini ve yılın geneli için % 4 büyüme oranıyla sonuçlanmasını bekliyoruz)
. Cari açık tarafında, son dönemde hız kazanmakla birlikte, GSYİH’ye oranla %7,1’lik OVP ile uyumlu sürecin devam ettiği düşünülüyor (HLY Araştırma: Cari açığın GSYİH’ye oranının bu yıl için % 7,7’ye ulaşmasını bekliyoruz)
. Sıfıra yakın reel faiz ortamında bulunuyoruz (% 6’lık gelecek dönem enflasyon beklentisi varsayımı altında)
. Yaşanan son finansal dalgalanma karşısında açıklanan kısa süreli ek parasal sıkılaşma uygulamasının 1 gün süreli olduğunun altı çiziliyor. Daha önceden en uzun 8, en kısa olarak ise 3 işgünü sürecinde yapılmıştı. Gerek duyulduğunda tekrar kısa süreli ek sıkılaşmaya başvurulabilecek
. ROM mekanizması çalışıyor rezervler güçlü. ROM’un geniş faiz koridoruna yönelik ihtiyacı azalttığı düşüncesi devam ediyor. Bankaların finansal tansiyonun arttığı durumlarda bu imkanlarını kullanma olanağı bulunduğu nitekim son dalgalanmada toplam 2 milyar dolarlık bir kullanımın gerçekleştiği belirtiliyor
. Kredilerde genişleme hız kazandı ancak ithalata ve cari açığa yansımıyor (HLY Araştırma: Cari açıkta son verilerdeki hızlanma sadece altın ithalatı kaynaklı görünmüyor gelecek dönem trendi yakından takip edilmeli. Ancak, cari dengedeki bozulmanın altın hariç verilerde daha ılımlı olduğunu düşünmeye devam ediyoruz)
. Reel kur, Haziran ayında referans değerinden oldukça uzaklaşacak (HLY Araştırma: 2003 bazlı
TÜFE kaynaklı REER’in Haziran ayında 116 civarına gerileyebileceğini tahmin ediyoruz)
. Kurlarda % 10’luk hareket, enflasyonda 1 yıllık dönemde 1-1,5 puanlık katkıya neden olabililiyor (HLY Araştırma: Kurda yaşanan son değer kaybının mevcut seviyelerde kalması halinde, enflasyon üzerinde 0,9 puanlık bir artışa neden olabileceğini hesaplıyoruz)
. Gelecek hafta yapılacak Fed toplantısı sonrasında, global faiz politikalarının seyri ile ilgili belirsizliklerin azalması ve TL’deki oynaklığın da bu doğrultuda düşmesi bekleniyor. Volatilitenin tekrar artması durumunda ise eldeki araçlar kullanılmaya devam edecek. Gündeme gelebilecek diğer para politikası enstrümanlarıyla ilgili olarak ise (faiz koridorunun üst bandının yukarı çekilmesi, doğrudan döviz satışı gibi) şu anda gerek olmadığı 1 günlük ek sıkılaşmanın yeterli olduğu düşünülüyor (HLY Araştırma: Küresel ekonomik görünüme ilişkin aşağı yönlü risklerin devam ettiği düşünüldüğünden, TCMB’nin “düşük global faiz ortamının devam edeceği” ana senaryosunun korunduğu izlenimi alıyoruz. Fed’den gelebilecek tahvil alım miktarının azaltılmasına yönelik eğilimin ise “kademeli” bir hareket olacağı ve “alarmist” bir durum yansıtmaması gerektiği düşüncesinde olduğunu anlıyoruz. Ayrıca, içeride Temmuz sonuna doğru artacak likidite de destek unsuru olarak görülüyor)."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bascinin-aciklamalari-nasil-yorumlandi/384908