Yazdır

Merkez'den dolara müdahale

Tarih: 11 Haziran 2013 - 09:35

Merkez Bankası, kısa süreli ek parasal sıkılaştırmaya başlayacak

Merkez Bankası, dövizdeki aşırı oynaklık nedeniyle kısa süreli ek parasal sıkılaştırmaya başlayacağını açıkladı.
Merkez Bankası’nın yaptığı duyuruda, son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklığın gözlendiği belirtildi. Döviz piyasasındaki aşırı oynaklığın, fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki olası etkilerini gidermek amacıyla, gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verildiği bildirilen açıklamada, “Ek parasal sıkılaştırma asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlanacaktır. Politika faizinden yapılan fonlama miktarı geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilan edilen alt sınırın altına düşürülebilecektir” denildi.
Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olmasının esas olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
“Gerekli görülmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde, sterilize edilmemiş (etkili) gün içi döviz satım ihalelerinin veya doğrudan müdahalelerin kullanılması da söz konusu olabilecektir. Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması esastır. Uygulamanın süresi döviz piyasasındaki oynaklığın seyrine bağlı olarak değişebilecektir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bankalara yönelik "faiz lobisi" açıklamaları ile dün dolar 1.90 TL’yi geçmiş, BIST’de kayıplar yüzde 2’yi aşmıştı.
Müdahale sonrası dolar 1.90 liranın altına gerilerken borsa yaklaşık yüzde 2 oranında yükselerek 77 bin 800 puan seviyesine ulaştı.





 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkezden-dolara-mudahale/384694