Piyasalar siyaseti fiyatlıyor
Tarih: 10 Haziran 2013 - 07:08
Son yılların en dalgalı haftasını geride bırakan piyasalar, yeni haftaya siyasetin gölgesinde giriyor
Başbakan’ın yapacağı açıklamalar piyasanın ilk sırada takip edeceği faktör olacak. Emlak GYO’nun ikinci halka arzının iptali sonrası yabancı yatırımcının yeni haftadaki davranışı da dikkatle izlenecek.
Piyasalara geçtiğimiz hafta ‘Gezi Parkı’ protestoları damgasını vurdu. Geçtiğimiz haftaya 86 bin 438 puandan başlayan Borsa İstanbul (BIST) Gezi Parkı protestolarına sert polis müdahalesi sonucu bir günde yüzde 12.3 gerileyerek Mart 2003’ten bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. Haftanın devamında ise siyasilerin açıklamaları piyasaların gidişatında önemli rol oynadı. Çarşamba gününe kadar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ılımlı algılanan açıklamalarıyla hafif toparlanma emareleri gösteren piyasalar Başbakan Erdoğan’ın Tunus’ta yaptığı açıklamalarla yeniden düşüş eğilimine girdi.
GERİ ADIM ALGILANDI
Bu açıklamanın ardından bir ara yılın en düşük seviyesini 73 bin 33 puanla gören BIST 100 haftanın son gününe de Başbakan Erdoğan’ın havaalanı konuşmasının etkisiyle girdi. Konuşmanın etkisi korkulduğu gibi sert düşüşe yol açmazken Başbakan Erdoğan’ın öğleden sonra gelen ‘Topçu Kışlası AVM olmayacak’ açıklamasının geri adım olarak algılanmasıyla günlük yüzde 3’ü aşan yükselişle haftayı 78 bin 323 puandan kapadı. Bu süreç içinde dolar ve gösterge tahvil faizlerinde de dalgalanmalar ve rekorlar yaşandı.
TOLERE EDİLEBİLİR
Pazartesi günü dolar 1.90 TL’yi geçerek son 18 ayın en yüksek seviyesini gördü. Hafta boyunca zaman zaman 1.90 TL seviyesini zorlayan dolar Fitch’in ‘durumun tolere edilebilir olduğu’ açıklaması ve Özelliştirme İdaresi Başkanlığı’nın cuma günü 300 milyon dolarlık döviz satışıyla 1.87 TL’ye kadar geriledi. Gösterge tahvil faizi ise hafta içinde yüzde 7’yi görürken yüzde 6,55 ile haftayı kapadı. TL ise son yılların en düşük değerlerine geri çekildi. Cuma günü sepet döviz 2.21 TL ile Ekim 2011’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
RADARDA AÇIKLAMALAR VAR
Yeni haftada ise yine siyasilerin açıklamaları makro verilerin önüne geçecek. Yurt çapındaki protestolara karşı müdahalenin tonu geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu hafta da dikkatle takip edilecek. Gezi Parkı’nın yerine yapılacak Topçu Kışlası projesi ile ilgili açıklamalar da yine piyasanın radarında olacak. Hafta boyunca Başbakan Erdoğan’ın konu ile ilgili gerçekleştireceği açıklamalar yine en önemli faktör olacak.
İş uzarsa makro ekonomiyi etkiler
BOSPHORUS Capital Genel Müdürü Murat Salar, piyasada son dönemde makro verilere göre fiyatlama yapılmadığını ve şu anda fiyatlanan konunun siyasi gelişmeler olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının fiyatları iki yönde de çok etkilediğini kaydeden Salar, “Bu hafta da benzer bir seyir olacak. Ana resimde günlüğü tahmin etmek çok zor, fal bakmaya döndü. İleriye baktığınızda ise Türkiye’nin imajı negatif etkileniyor. Bir an önce gerilimin düşürülmesi ve hayatın normale döndüğü yönünde mesaj verilmesi gerekiyor. Bu iş uzarsa makro ekonomiyi de etkiler” dedi. Geçtiğimiz haftaya devreden önemli bir konu da Emlak GYO’nun 2.1 milyar dolarlık ikincil halka arzının iptali oldu. Cuma akşamı açıklanan iptal yabancı yatırımcının borsaya yönelik tedirginliklerinin devamı olarak algılandı. Belirsizlik arttıkça yatırımcının riskten uzak durmak isteyeceğini ve bunun en önemli göstergesinin Emlak Konut’un ikincil halka arzının iptali olduğuna dikkat çeken Murat Salar, “Halka arz bir hafta önce olsaydı çok rahat satış yapılırdı. Ancak şimdi yeterli talep olmadığı için halka arz iptal oldu. Yaşanan gerilim ve yüksek tansiyonun bedelleri oluşmaya başladı. Bu iptal piyasaları rahatsız edebilir” diye konuştu.
Yabancılar gergin ortama girmiyor
TEKSTİL Yatırım Genel Müdürü Yardımcısı Taner Özarslan da, “Emlak GYO ikincil halka arzı gündemdeyken yabancıların 1.6 milyar doları bu ortamda Türkiye’ye yatırmak istemediğini söylemiştim. Yabancı fon yöneticileri bu kadar büyük miktarda parayı bu gergin ortama sokamazlar” dedi. Borsada gelecek hafta ‘bekle-gör’ pozisyonunun ağırlık kazanacağını söyleyen Özarslan, “ Piyasa haftaya taban oluşumu yaratmaya çalışacak. Yeni haftada fiyatların arttığı dönem yerine yeni normal düzene geri dönüş tablosu görebiliriz. Yabancılar da ortamın sakinleşmesi ile ucuz kalmış varlıklara yatırıma devam edebilir. Olaylar Türkiye’nin büyümesini baltalayacak boyutta değil. Türkiye; Rusya, Brezilya gibi büyüme potansiyeli olan bir ülke.” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/piyasalar-siyaseti-fiyatliyor/384485