Garanti Bankası çalışanları arasında da mesai sonrası eyleme katılım olduğunu belirten Nafiz Karadere, ‘yatırım yapılabilir ülke’ olarak dikkat çeken Türkiye’nin olaylarla birlikte ‘sosyal ve siyasi istikrarından endişe duyulan bir ülke’ olarak izlemeye alındığını kaydetti.
Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre Yüzde 51’i halka açık, yüzde 25’i İspanyol BBVA, yüzde 24’ü Doğuş Grubu’nun olan Garanti Bankası’nın NTV televizyonunun (Doğuş grubu şirketi) Gezi eylemleriyle ilgili haberleri yayınlamaması nedeniyle protesto edilmesine yönelik soruları yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, kişisel hak ve özgürlüklere saygılı olduklarını belirtti.
Karadere, “Kurumların siyasi görüşü olamaz. Biz eylemcilerin, müşterilerimizin ve çalışanlarımızın görüşlerine saygılıyız. Bankamızı protesto etmeye gelen eylemcilere karşı tavrımız da böyle oldu.
İnsanları dinlemek ve onlara düşüncelerimizi iletmek istedik. Protesto başladığında Genel Müdürümüz Ergun Özen, güvenlik görevlilerimizi hemen geri çekti. Bütün banka üst düzey yöneticileri ve çalışanlarımız eylemcilerin karşısına çıktık. Kendileriyle konuştuk. Düşüncelerini, görüşlerini dinledik. Onlar da bizi dinlediler. Düşüncelerine saygılıyız. Medeni insanlar olarak birbirimize düşüncelerimizi ilettik ve eylem olaysız sonuçlandı” dedi.
Nevşehir’de KAGİDER ile birlikte düzenlenen 24. Kadın Girişimci Buluşması toplantısında sorularımızı yanıtlayan Karadere, tepki gösteren müşterilerine de saygılı olduklarını söyledi. Karadere, eylemden sonra banka üst düzey yöneticilerinin işlerinin başına döndüğünü, isteyen çalışanların ise eylemci grupla kaldığını ve onları desteklediğini söyledi.
İLK AĞIZDAN NET İFADE
Banka çalışanlarının isterlerse işten sonra eylemlere katıldığını ifade eden Karadere, “Garanti Bankısı’nın 12 milyon müşterisi var. Biz tüm müşterilerimizin görüşlerine saygılıyız.
Bize haksızlık yapıldığını düşündüğümüz için kendimizi savunuyoruz. Bir müşterimizin bile kırılması bizi derinden yaralar” diye konuştu.
Eylemleri barışcıl şekilde tamamlanmaması halinde ekonominin olumsuz etkileneceğini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, şunları söyledi: “Yüzde 5.5 olan devlet tahvili ve Hazine Bonosu faizleri yüzde 7’ye çıktı. Banka kredi faizlerini artıran bazı bankalar var. Biz şimdilik artırmıyoruz. Gelişmeleri izliyoruz. Bütün halk başbakanın yurda döndüğünde söyleyeceği ilk sözlerin ne olacağına bakıyor.”
Türkiye’nin yatırım yapılabilir bir ülke olarak dikkat çekerken, sosyal ve siyasi istikrarından endişe duyulan bir ülke olarak izlenmeye alındığını ifade eden Nafiz Karadere, “İlk ağızdan net ifadeler çıkmaz, bu süreç uzarsa Türkiye ekonomisi boyutu büyük bu olaydan önemli derecede etkilenir” ifadelerini kullandı.
BAŞBAKAN TWİTTER'A BELA DİYOR
Temel özgürlüğün farklı görüşlerin ifade etme ve gösteri özgürlüğünü içerdiğini belirten KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan, Gezi Parkı eylemlemlerine ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı:
“Farklı görüşlerimiz bizim zenginliğimizdir. Bu bizi zayıflatmaz, zenginleştirir. Gösteri ve ifade özgürlüğünün bizi güçlendireceğine inanıyorum.”
Nevşehir’de düzenlenen toplantıya katılan Türktan, “Eğer sözümüzü söyleyemezsek demokratik bir yerde değil, kasıtlanmış bir alanda yaşam süreriz” dedi.
Google Türkiye’nin yöneticisi Mahir Erkan, kadınlara internetteki iş olanaklarından söz ederken bazı kadınlar “Başbakan twitter’a bela diyor interneti yasaklıyor” diye yorumda bulundular