Yazdır

Dev ihaleler nasıl alındı

Tarih: 03 Haziran 2013 - 16:01

Türkiye’nin en önemli elektrik dağıtım özelleştirmelerinde ipi göğüsleyen ekip ihalelere nasıl hazırlandı, mutfakta neler oldu?

Enerji ihalelerinin ardından gözler ‘ihalelerin üç atlısı’na çevrilmişti... Türkiye’nin en önemli elektrik dağıtım özelleştirmelerinde ipi göğüsleyen ekip ihalelere nasıl hazırlandı, mutfakta neler oldu? Limak Holding’ten Batuhan Özdemir ile İsmail Ergüneş, Kolin Grubu’ndan Devrim Koloğlu ile Saltuk Düzyol “işin sırrını” Akşam'dan Esin Gedik'e anlattı...
Onlar, son yıllarda enerji ve altyapı ihalelerinin fenomeni... Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ya da Ulaştırma Bakanlığı’nın ihale salonlarında onlardan birini görmezsek şaşırıyoruz. Özellikle elektrik dağıtım ihalelerinin ‘ayrılmaz üçlüsü’ olarak anılmaya başlandılar... Cengiz-Limak-Kolin şirketlerinden söz ediyoruz. Bu üçlü son olarak 3. havalimanı ihalesini kazanarak yeniden gündeme geldi. ‘İhalelerin üç atlısı’nın sadece elektrik dağıtımında sahip olduğu abone sayısı 10 milyona yaklaştı. Yani ülkedeki her 3 aboneden biri onların müşterisi. Yıllık satışları 37 milyar kWh! Üçlü sadece enerji değil, farklı alanlarda da birlikte hareket ediyorlar. Patronları tanıyoruz ancak arkalarında kim var? İhalelere hazırlanan, ne kadar teklif vereceklerini hesaplayan, stratejiyi belirleyen kim? Enerji Vakfı’nın Enerji Panorama dergisi ilk sayısında kapağına bu üçlüyü taşıdı.  
‘Seni Uludağ’a ortak yapıyorum’la başladı
Üçlü’nün geçmişi müteahhitliğe dayanıyor. Bir araya geldikleri projeyse Karadeniz Otoyolu. Elektrik dağıtımının en eskisi Cengiz... Daha sonra ise Limak, Bursa Uludağ’ı, Kolin Çamlıbel’i kazanıyor. Limak’ın patronu Nihat Özdemir, Naci Koloğlu’na “Seni Uludağ’a ortak yapıyorum” demiş, Kolin de aynı teklifi Çamlıbel’e yapmış. ‘İkili’ye daha sonra Cengiz de katılmış.
Para işi Ebru Özdemir’de
Holdingin katılacağı tüm ihalelerle Limak Yatırım ilgileniyor. Nihat Özdemir’in kızı Ebru Özdemir’in başında olduğu şirket, ‘parayı ödemekle’ görevli. Ebru Özdemir’in alanında oldukça yetkin ve Nihat Özdemir üzerinde etkili olduğu biliniyor. Ergüneş “Bu etki ve güven çalışılarak ve ortaya konulan işlerle kazanılmış, başarıyla kanıtlanmış bir etki” yorumunu yapıyor. Batuhan Özdemir’in görevi ise ‘ikna etmek.” Ergüneş “Batuhan bey, profesyoneller için diplomasi gücüdür. Özellikle büyüme konusunda Nihat Bey’i ikna eder” diyor...
Herkes ‘molalarda ne olduğunu’ merak eder
Mola alınınca patronlar aranıyor. İhalenin uzun sürmesi bekleniyorsa mola ilk turda kullanılıyor. “Boğaziçi ihalesinde fiyat 2 milyara dayandığında mı mola alacaktınız” sorumuza Ergüneş, “Hayır, çünkü patronlar, üst sınırlara kadar izin vermişti o nedenle rahattık” yanıtını veriyor.
Patronlar masadaysa ‘İşi alırız’ demek...
Ergüneş “İhale masasına kimin oturacağı çok önemli. Masada patronlardan biri oturuyorsa bu “Çok kararlıyız” anlamına geliyor. Örneğin Boğaziçi ihalesinde masada her üç şirketin ortağı vardı. Limak’tan Sezai Bacaksız, Kolin’den Celal Koloğlu, Cengiz’den Şeref
Cengiz…
Rating rekoru kırılıyor
ihale sonrasında fiyata bağlı olarak ‘beklentimiz neydi’ diye muhasebe yaptıklarını söyleyen Ergüneş, Patronlar kendi aralarında olayın değerlendirmesini yapıyor. Tanıdık tanımadık çok sayıda tebrik alıyoruz. diyor ve ekliyor: İhaleler rating
rekoru kırıyor...
Ankaralıyız, özel kutlama yapmayız!
Ekipler ihale bittikten sonra tebrikleri kabul edip ev ya da şirketin yolunu tutuyor. Ergüneş, “Özel bir kutlama ritüelimiz yok. Aldıktan sonra 2 saat önce ile 2 saat sonra arasında fark var. Artık şirket sizin, fiyat değerlendirmesi başlıyor.
Başarının sırrı ‘ortaklık kültüründe’
Limak Enerji Yönetim Kurulu Üyesi olan Batuhan Özdemir, başarının sırrını ‘ortaklık kültürü’ne borçlu olduklarını belirtiyor. Özdemir, “Türkiye’de ortaklık kültürü gelişmemiş olabilir Kolin ve Cengiz’le ortaklıklarımız var ve birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Herkes elini taşın altına koyunca, aynı yükü paylaşınca, bir de ortaklık kültürü firmalarda olunca bu iş gerçekleşiyor” diyor.
İhale öncesi hazırlık...
Kolin Grubu’nda enerjinin sorumluluğu Devrim Koloğlu ile Saltuk Düzyol’a ait. Koloğlu, ihalelere her şirketin kendi ekibiyle hazırlandığını söyleyerek şöyle devam etti: Bölgeyle ilgili tüm veriler toplanıyor. Bilgi odasından da bilgileri alıyoruz. Hepsini bir araya getirip bir fizibilite çalışması yapıyoruz.”
Bankalarla iyi ilişkiler rahatlatıyor
Devrim Koloğlu, ortaklarıyla ilgili olarak “İhale öncesi üç grup da fizibilite üzerinde tartışıyor... Her üç grup da mali açıdan çok kuvvetli. Ayrıca projelerimizin karlı oluşu ve bankalarla iyi ilişkilerimiz sayesinde kredi imkanlarına çok rahat şekilde ulaşabiliyoruz” diyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dev-ihaleler-nasil-alindi/383702