Yazdır

Pahalı da olsa yerli malı olacak

Tarih: 29 Mayıs 2013 - 13:27

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, kamuda yerli malı kullanımı için zorunluluk geleceğini söyledi

Bilim Sanayi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün kamu ihale kanunun değiştirileceğini belirterek, “Türkiye’de üretilen ürünler yüzde 15 pahalı olsa dahi kamuda kullanımı zorunlu hale getirilecek” dedi.
Avrasya’nın en büyük, Avrupa’nın ise dördüncü büyük iş makineleri fuarı olan KOMATEK Uluslararası İş ve İnşaat Makine Teknoloji ve Aletleri Fuarları kapılarını açtı. 29 Mayıs - 2 Haziran 2013 tarihleri arasında Ankara AKM’de gerçekleştirilecek olan fuarın açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptı.Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği’nin (İMDER) desteği ile gerçekleştirilen KOMATEK’in açılışında konuşan Bakan Nihat Ergün, Türkiye’de üretilen ürünlerin kamuda kullanımının zorunlu hale getirileceğini söyledi.
Türkiye'de yerli kullanım oranı satın almalarda ciddi artış kaydettiğini ancak bunu yeterli görmediklerini belirten Nihat Ergün, “Kamuda gönüllülük esasında dayalı yerli ürün alımı yapılıyor.
Türkiye'de yerli ürünlerin kamu tarafından kullanılmasını belirli kriterler getirerek zorunlu hale getirmemiz gerekecek. Kamu ihale kanununda değişikliğe gideceğiz Yurt içinde üretilen ürün yüzde 15 pahalı olsa dahil yerli ürünün alınması zorunlu hale getirilecek” dedi.
Makine sektörü daha büyük ve modern fuar alanı istiyor
Açılışta konuşan Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş ise Makine sektörünün sorunları dile getirdi. Hızla büyüyen makine sektörü için daha modern bir fuar alanının olması gerektiğini vurgulayan Cüneyt Divriş, “Bu fuarın muadili olan yurt dışı fuarlar ile rekabet etmek ve yatırımcı çekmek adına bu adımın atılması en önemli isteğimizdir” dedi.
Konuyla alakalı olarak gerekli girişimlere başladıklarını dile getiren Divriş “Sizlerin desteği ile bu problemin çözüleceği kanaatindeyiz. 2015 yılında yapılacak olan KOMATEK Fuarını, Akyurt’taki yeni fuar alanında uluslararası standartlarda gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.
Sektörün KDV sorunu olduğunu altını çizen Divriş şöyle devam etti: “Geçen dönemde KDV’nin yüzde 8 olması ve Leasing konusunda bazı ürünlerin dışarıda kalması sektörü olumsuz yönde etkilemiştir. Bu konuda devletin ilgili kurumlarından konuyu tekrar incelemelerini ve yatırım mallarında KDV ve Leasing uygulamalarının yeniden gözden geçirmelerini talep ediyoruz.
KKDF konusunda yapılan uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi ve KDV iadeleri konusunda devletimizin ilgili organlarından başvurularımıza cevap beklemekteyiz.”
Sektör Avrupa’da ilk 4 içerisine girdi
İnşaat makinelerinin 2012 yılı performansını da değerlendiren Cüneyt Divriş, “Sektörümüz bu satış adetleri ile Avrupa’da ilk 4 içerisinde, Dünya’da da 11’inci sıraya ilerlemiş durumda. 2012 Nisan ayında 3 bin 583 makine satışı gerçekleştiren sektörümüz, 2013 yılı Nisan ayında 4.483 makine satarak yüzde 25.1 büyüme gerçekleştirdi. İnşaat ve yatırım sektörüne bağlı büyümemizi bu yıl da süreceğimizi tahmin etmekteyiz. 2013 için beklentimiz büyüme trendinin sürmesi ve 15 bin adet satış ile yeni bir rekora imza atmak olacaktır. 2014 yılında ise iş makinesi satış beklentimiz 16 bin 500 adet” dedi. İstanbul’da yapılması planlanan 3. Hava Limanı Projesi, Kanal İstanbul Projesi, Kentsel Dönüşüm ve Madencilik Sektörleri sektörümüzü canlandıracak en önemli faktörler olacağını vurgulayan Divriş, “2023 vizyonuna baktığımız da 10 yıl içinde ihracatımız ve ithalatımız 10’ar milyar dolara, ticaret hacmimiz 30 milyar dolara çıkacak.
Dünyanın 6. Büyük pazarı ve Avrupa’nın ise en büyük pazarı haline geleceğiz. Satış adedimizin ise 10 yıl sonra 30 bin adetlere çıkacağını öngörmekteyiz” diye konuştu.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/pahali-da-olsa-yerli-mali-olacak/383052