Vergi sistemi sil baştan
Tarih: 29 Mayıs 2013 - 09:16
Yeni Gelir Vergi Tasarısı, kademeli vergi getiriyor. Yıllar sonra yapılan satışlardan da vergi alınacak
Zamanla değerlenen gayrimenkullerden rant vergisi alınacak. Yüksek ücret alanlar da beyanname verecek.
Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı ve yasama yılı bitmeden Meclis’ten geçirilmesi planlanan yeni Gelir Vergisi Tasarısı, Türkiye’nin 53 yıllık Gelir Vergisi sistemini değiştirerek, Türkiye’yi rant vergisiyle tanıştıracak.
Başbakanlığa gönderilen tasarı, önceki günkü Bakanlar Kurulu’nda da ele alındı. 250 maddelik Kurumlar ve Gelir Vergisi Kanunlarını 95 maddelik tek kanunda toplayan tasarının, bu hafta Meclis’e sevkedilmesi bekleniyor. Her türlü gelirin vergilendirilmesini öngören tasarı, bu amacı sağlamak üzere vergi tabanını genişletiyor ve çok sayıdaki vergi istisnalarını ya kaldırıyor ya da kapsamını daraltıyor. Vergiden muaf olan gelir türü artık ‘istisna’ haline geliyor.
Kademeli vergi
Tasarının en dikkat çekici düzenlemelerinden biri, ev sahiplerine yeni bir kademeli vergi getirmesi ve değeri artan gayrimenkulleri de vergilendirmesi oldu. Böylece Türkiye, yeni tasarıyla “rant vergisiyle” tanışmış olacak.3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi büyük projelerin yapıldığı ve değeri artan bölgelerde, evinin ya da arazisinin değeri artan mükellef bu değer artışının vergisini ödeyecek. İmarsız bir arsanın sonradan imar geçmesiyle değerindeki artış da vergi konusu olacak. Vergi tabanını genişletmek hedefiyle düzenlenen tasarıda, yüksek ücretler için de yıllık beyanname verilmesi zorunluluğu getiriliyor.
Futbolcuya beyanname
Mevcut düzenlemede, tek bir işverenden alınan ve gelir vergisi kesintisine tabi tutulmuş ücretlerin halen beyan edilmesi gerekmiyor. Ancak tasarıyla tek bir işverenden ücret alanlar, 1 yıllık brüt ücretinin 75 bin lirayı aşması halinde yıllık beyanname vermek zorunda olacak. Üstelik bunlar kira, mevduat ve değer artışı kazançları gibi tüm gelirlerini toplayıp beyan etmek zorunda.
Bu tutarın altında ücret alanların beyanname vermesi ise isteğe bağlı olacak. Yeni tasarıyla vergi istisna ve imtiyazlar da daraltılıyor.
Özellikle futbolcu ve pilot gibi mesleklerde elde edilen bazı ek gelirlerin istisna kapsamı daraltılacak.
Vergi ödemek istemeyen 10 yıl evini satamayacak
MEVCUT yasaya göre, konutun 5 yıl sonra satılması halinde vergi ödenmiyor. Ancak konutun 5 yıldan önce satılması halinde, alış ve satış fiyatı arasındaki fark ‘değer artış kazancı’ olarak Gelir Vergisi’ne tabi tutuluyor. Böylece söz konusu konuttan yüzde 15 ile 35 aralığında vergi ödeniyor.
Tasarı, bu 5 yıllık sınırı kaldırıyor, yerine kademeli bir vergi öngörüyor. 1 yıl geçmeden satılan evin satışından elde edilen gelirin tamamı vergilendirilecek. 3 yıl süreyle elde tutulan konutun satışından elde edilen gelirin yüzde 20’si istisna tutulacak, yüzde 80’i vergilendirilecek. 4 yıl süreyle tutulan konutun yüzde 40’ı, 5 yıl süreyle elde tutulan konutun yüzde 60’ı, 6 yıldan fazla elde tutulan konutun da yüzde 80’i istisna olacak.
10 yıldan sonra satılan konuttan ise herhangi bir vergi alınmayacak.
Tek konutu olanlar bu düzenlemeden muaf tutulacak.
‘İmtiyazlar bitiyor’
Maliye Bakanı Şimşek, dün tasarıyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Şimşek, “Ancak şunu söyleyebilirim ki, bazı imtiyazlara, istisnalara son veriyoruz. Beyanname verecek kesimi genişletiyoruz. Tasarı vergi güvenliğine ilişkin bir takım düzenlemeleri de içeriyor. İstihdamı, üretimi, yatırımı, girişimcileri destekleyici bazı tedbirleri de içeriyor” diye konuştu. Hazırlanan kanun taslağının reform niteliğinde olduğunu söyleyen Şimşek, “Bu konuda sizlere geniş kapsamlı bir sunum yapacağız” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/vergi-sistemi-sil-bastan/382990