Çukurova Holding'in borçları nedeniyle TMSF'nin devraldığı BMC'nin en kısa sürede satışa sunulacağının açıklanması sonrası işçiler, yeni sahibin bir an önce belirlenmesi ve üretimin yeniden başlamasını bekliyor.
Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası'nın İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, yılbaşından bu yana üretim yapmayan, işçilerin 7 aydır maaş alamadığı BMC'yi TMSF'nin devralmasının sevindirici olduğunu belirtti. Tosun, devir sürecinde Fon'un fabrikaya para aktararak ayağa kaldıracağını, daha sonra satışa çıkaracağını tahmin ettiklerini ancak TMSF'nin firmayı hemen satmak üzere çalışma yaptığını söyledi.
TMSF'nin el koymasının işçiler açısından mutluluk verici olduğunu, ancak "iş başına" çağrısının gelmemesinin üzücü olduğunu ifade eden Tosun, "TMSF yöneticilerine, fabrikada uzun süredir çalışmayan hatların bakıma alınması, bazı faaliyetlerin tekrar başlaması, 5-6 aydır maaş alamayan işçiye bir ödeme planı çıkarılması konusunda önerilerimiz oldu. Bunun ihale için de cezbedici olacağını düşünüyorduk. Ancak hemen satış kararı verdiler. Hayırlısı olsun. İsteğimiz bu sürecin uzamaması ve yeni sahibin bir an evvel fabrikayı çalıştırması" dedi.
Tosun, dünyanın 70 ülkesine ihracat yapan, çok yaygın servis ve satış ağına sahip olan, Ar-Ge merkezinde kendi araçlarının tasarımını yapabilen bir fabrikanın alıcı sıkıntısı çekmeyeceğini, otomotiv sektörüne yatırım yapmak isteyenler için tercih nedeni olacağını savundu.
Tosun şöyle konuştu:
"Eski EBSO Meclis Başkanı ve otomotiv sektörünün önde gelen isimlerinden olan Mehmet Tiryaki, bir sanayici grubun tesisi alarak üretime başlamasını, işçiler ve tedarikçi şirketlerin mağduriyetini gidermesini umduklarını söyledi.
Önemli olan böylesi büyük bir tesisin ekonomiye tekrar kazandırılmasıdır. İnşallah yine bir sanayici grubu alır. Kimin almasından da önemli olan bir an evvel çalışmaya başlamasıdır. Egeli yatırımcı bir konsorsiyum oluşturarak çok ortak bir yapıda fabrikaya talip olabilir veya istekli bir yatırımcıya destek olunabilir. BMC'nın bilgi birikimi ve önemli bir marka değeri var. Savunma sanayine yaptığı çok önemli hizmetler var. Elbette ilgi duyan gruplar olabilir. Çünkü böyle bir fabrikanın yeniden kurulma maliyeti çok daha yüksektir. Satışa çıkarsa birçok grup bu fabrikayla ilgilenir."
TMSF'den yapılan açıklamada Çukurova Grubu'ndan olan alacaklarının tahsilini teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunundan kaynaklanan yetkiler kullanılarak 16 Mayıs 2013 tarihinde alınan kararla, BMC San. ve Tic. A.Ş'nin yönetimini devralındığı açıklanmış, BMC'ye 5 kişilik yönetim kurulu atanmış, şirketi satışa çıkarmak üzere de hazırlık başlatıldığı ifade edilmişti.