Yazdır

Uzakdoğu'dan para akacak

Tarih: 23 Mayıs 2013 - 07:54

Malezya ve Singapur’da 260 yatırımcıya Türkiye tanıtıldı

Borsa İstanbul, yurtdışında ilk tanıtım atağına Malezya ve Singapur’dan başladı. Asya piyasaları ile Türkiye arasındaki köprü görevini üstlenmeyi amaçlayan ve ‘Listingİstanbul’ üyesi olan PhillipCapital’in girişimiyle 15 Mayıs’ta Malezya’da ve 17 Mayıs’ta ise Singapur’da toplam 260 yatırımcıya Türkiye ekonomisi ve piyasalar tanıtıldı.
Milliyet'in haberine göre, yabancı şirketlerin Borsa İstanbul’da işlem görmesini tanıtmak amacıyla başlatılan ‘Listingİstanbul’ projesi için 8 kurumla işbirliği yapılmıştı. Bu kurumlar arasında bulunan PhillipCapital’in girişimiyle toplantıların ilk ayağı yapıldı.
Lokum ikramı
Malezya ve Singapur’da lokum ve Türk yemeklerinin ikramıyla Türkiye piyasalarının cazip yönleri yatırımcılara anlatıldı. Türkiye dahil olmak üzere 16 ülkede faaliyet gösteren Singapurlu PhillipCapital, bu toplantıları önümüzdeki dönemde Japonya, Hindistan ve Çin’de de yapmayı planlıyor.
PhillipCapital Türkiye Genel Müdürü Kerem Korur, yabancıların en fazla yatırım ortamı ve vergi durumunu sorduklarını belirterek şunları söyledi: “Yabancılar, yatırıma bürokratik engeller olup olmadığını, Türkiye ekonomisinin yanı sıra vergi durumunu merak ediyor” Yabancıların hisse yatırımlarında sıfır stopaj uygulanıyor. Ancak, temmettü gelirine yüzde 15’lik stopaj sözkonusu. Bono getirisinde ise şirketlere sıfır, gerçek kişilere ise yüzde 15 stopaj sözkonusu.
Korur, Singapur’un 2011’de yaptığı portföy yatırımının 700 milyar dolar olduğunu, Türkiye’nin ise bunun 210 milyon dolarını aldığına dikkat çekerek şöyle dedi:
“Bu rakamı 2-3 milyar dolara çıkartabiliriz. Singapur, ekonomisi sorunlu İrlanda’ya 2.5 milyar dolarlık portföy yatırımı yapmış. Japonya’nın portföy yatırımları 3.5 trilyon dolar. Tanıtımlarla bu rakamları yukarı çıkartabileceğimizi düşünüyorum.”
‘Borsa İstanbul’da niye halka açılalım?’ diye sordular...
Korur’un verdiği bilgiye göre, toplantıya fon yöneticilerinin yanı sıra halka açılmayı planlayan şirket yöneticileri de katıldı. Londra Borsası’nda 250 milyon dolarlık halka arz planlayan bir şirket yöneticisi, ‘Londra yerine neden Borsa İstanbul’da halka açılalım?’ diye sormuş. Borsa İstanbul’un coğrafi olarak Avrupa ile Asya arasında bir köprü olduğu, şirketlerin hem Singapur/Malezya hem de İstanbul’da halka açılabileceği vurgulanmış.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/uzakdogudan-para-akacak/382305