TEB zirvesinde izdiham!
Tarih: 22 Mayıs 2013 - 10:39
TEB ve FODER'in ortaklığıyla gerçekleştirilen finansal okur yazarlık zirvesi Çırağan Sarayı'nda başladı
TEB ve FODER'in ortaklığıyla gerçekleştirilen finansal okur yazarlık Zirvesi Çırağan Sarayı'nda başladı. TEB ve FODER'in ortaklığıyla gerçekleştirilen finansal okur yazarlık Zirvesine yoğun ilgi gösterildi. Zirvede 1000 kişilik salona 1500 katılımcı geldi. Katılımcıların birçoğu zirveyi salon dışından takip etmek zorunda kaldı
Türkiye’de finansal okuryazarlık konusunda ortak bilinç ve gündem yaratmak amacıyla TEB ve FODER işbirliği ile 1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi düzenlendi. Zirve’de dünyadaki en iyi uygulamalar; aileler, kadınlar, gençler ve çocuklarda finansal okuryazarlığı artırmak için yapılması gerekenler tartışıldı. Finansal bilincin arttığı bir Türkiye için öncelikle finansal okuryazarlığın seviyesini tespit etmenin ve düzenli olarak bu seviyeyi ölçmenin önemine vurgu yapılan Zirve’de, TEB Finansal Okuryazarlık Endeksi açıklandı. TEB-Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile yapılan araştırmada; Türkiye’nin endeks değeri 59.8 olarak tespit edildi. Bu değer, ankete katılan ülkelerin ortalaması olan 62.3’nin altında kalıyor. Araştırma bundan böyle altı ayda bir yayınlanacak.
1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) işbirliği ile düzenlendi. Türkiye ve dünyadaki finansal okuryazarlık konusunun masaya yatırıldığı Zirve’ye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, BDDK Başkanı Mukim Öztekin, TEB Genel Müdürü Varol Civil ve FODER Başkanı Özlem Denizmen konuşmacı olarak katıldı. Zirve’de ayrıca TEB Finansal Okuryazarlık Endeksi’nin sonuçları açıklandı.
Finansal okuryazar bir nesil yetiştirmek hedefi ile kısa bir süre önce kurulan FODER ile birlikte Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’ni gerçekleştirdiklerini belirten Varol Civil, “Bütçesi dengeli, yüksek tasarruf yeteneğine sahip, doğru finansal kararlar alabilen, finansal okuryazarlığa erişmiş ailelerin; sağlam ve gelişen ekonominin ve büyüyen Türkiye’nin güvencesi olduğuna inanıyoruz. Sekiz ay önce finansal okuryazarlık hareketimiz doğrultusunda TEB Aile Akademisi’ni hayata geçirdik. Şimdi de bu Zirve’yi gerçekleştirerek, finansal okuryazarlık konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.
Zirve kapsamında Türkiye’de bir ilk olarak TEB Finansal Okuryazarlık Endeksi’ni de açıkladıklarını belirten Civil, “Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen bu kapsamlı araştırma ülkemizdeki finansal okuryazarlık konusunda atılacak adımlara ışık tutacak. Söz konusu araştırmayı her 6 ayda bir yenileyerek, ülkemizdeki finansal okuryazarlığın gelişimini ölçümleyeceğiz. Bu tespitler doğrultusunda adımlar atacağız” dedi.
FODER Başkanı Özlem Denizmen ise; “Finansal okuryazarlık hepimiz için bir gereklilik. Finansal okuryazarlık; her bireye içinde yaşadığı ekonomik ve finansal dünyayı "okuyup" anlayabilme imkanı sağlar. Finansal okuryazarlığı artan bir birey finansal ürünlerini daha bilinçli kullanır. Birikimini doğru şekilde değerlendirir. Doğru şekilde borçlanır. Geleceğini daha iyi planlar. İşte bu ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla Türkiye'nin konusundaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Finansal Okuryazarlık Derneği’ni (FODER) kurduk. Bugün burada TEB ile birlikte finansal okuryazarlık konusunda farkındalık yaratacağına inandığımız 1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’ni düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
TEB-Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile Türkiye’nin finansal okuryazarlık düzeyi belirlendi. TEB ve Boğaziçi Üniversitesi; Türkiye’de finansal okuryazarlık araştırması gerçekleştirdi. Araştırma Türkiye’yi, finansal okuryazarlığın göstergeleri olarak bilinen üç ana kriterde inceliyor: Finansal bilgi, finansal tutum ve finansal davranış. Bu kriterler bazında puanların toplanması ile bir finansal okuryazarlık endeksi oluşturulduğunda, Türkiye’nin finansal okuryazarlık endeks değeri 59.8 olarak hesaplandı. Yapılan benzer uluslararası araştırmalar ile kıyaslandığında Türkiye'nin ortalamanın altında bir finansal okuryazarlık seviyesi gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Yılda 2 kez yayınlanacak olan TEB Finansal Okuryazarlık Endeksi; finansal okuryazarlık düzeyinin yanı sıra; bankalaştırılmış nüfusun gelişiminin takip edileceği finansal erişim verisini de içerecek. Bu veri Haziran ayında açıklanacak.
Türkiye risk bilinci yüksek 4’üncü ülke
Finansal Bilgi başlığı altında, toplumdaki finansal enstrümanlar hakkındaki bilgi düzeyi ölçülüyor. Ankette çok da zor olmayan 8 temel soru ile finansal bilgi seviyesi test edildi.
Türkiye’nin basit ve bileşik faiz hesaplamalarında birçok ülkenin gerisinde kaldığı gözlendi. Türkiye risk ve getiri hesaplama ile riskleri çeşitli yatırım araçlarına dağıtma konusunda ise olumlu bir tablo çizdi ve 4. oldu.
Türkiye’de finansal okuryazarlık düşük
Finansal davranış başlığında ise; satın almadan önce düşünme, faturaları zamanında ödeme ve bütçeleme, hedeflere ve ihtiyaçlara ulaşabilmek için tasarruf ve harcama gibi davranışlar inceleniyor. Finansal davranışa göre Türkiye araştırmada;
Dikkatli alışveriş yapan ülkeler arasında 10.
Zamanında fatura ödeme konusunda 13.
Kişisel mali durum takibinde sonuncu
Aktif tasarruf ve yatırım alımlarında 14.
İhtiyaçları karşılamak için borçlanma konusunda da 14. sırada bulunuyor.
Finansal okuryazarlığın önemli bir parçası olarak kabul edilen finansal tutum ise toplumun gelecek için birikim ve tasarruf yönündeki niyetlerini ortaya koyuyor. Türkiye finansal tutum kriteri tablosunda; parasal konularda daha dikkatli ve muhafazakar davranan ülkeler sıralamasında 6., 7. ve 5. sırada yer aldı.
TEB Aile Akademisi ile 8 ayda 50 bin kişi finansal okur-yazar oldu
Türkiye’de finansal okuryazarlık konusundaki açığı kapatmak için ilk adımı, geçen Ekim ayında TEB Aile Akademisi projesi ile attıklarını anlatan Civil, “Şubelerimizi sınıfa, şube müdürlerimizi öğretmene dönüştürdük ve kapılarımızı müşterimiz olsun olmasın herkese finansal okuryazarlık eğitimi vermek için açtık. TEB Aile Akademisi yaşlı-genç, öğrenci-emekli, çalışan-çalışmayan herkes tarafından büyük ilgi ile karşılandı. Şirketlerden, kamu kurum ve kuruluşlarından dahi talepler almaya başladık. TEB Aile Akademisi, kısa sürede hedeflerimizi aştı ve şubelerimizin dışına taştı. Toplumdan gördüğümüz bu ilgi neticesinde Ankara’da eğitimler düzenlemek üzere kapasitesi 100 kişiye kadar çıkabilen TEB Aile Akademisi Evi’ni açtık. Aile Akademisi ile hedefimiz finansal yetkinliği yüksek ve ekonomisi sağlam ailelerden oluşan bir Türkiye yaratmak. 8 ay gibi kısa bir sürede, yaklaşık 50 bin kişiye ulaşarak bu vizyonda sağlam adımlarla ilerlediğimizi gösterdik. Yıl sonuna kadar 100 bin bireye birebir eğitim vermiş olacağız” dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/teb-zirvesinde-izdiham/382210