Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a inşa edilecek 3'üncü havalimanı karşılığında ne verildiği sorusunun ortaya atıldığını belirterek, "Bir çukur verdik, karşılığında 90 milyar TL para alıyoruz. Bunun üstüne de muazzam bir havalimanını 25 sene sonra geri alıyoruz, o da bonus olacak" dedi.
İstanbul'a inşa edilecek 3'üncü havalimanına ilişkin sözleşme dün Bakan Yıldırım'ın da katıldığı bir törenle Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile Kolin-Limak-Cengiz- MAPA-Kalyon ortak girişim grubu arasında Ankara'da parafe edildi.
İhaleyi kazanan ortaklığının çok ciddi bir yükün altına girdiğini belirten Bakan Yıldırım, "Kolay iş mi? 90 milyar lira. Paraları uç uca dizsen dünyanın çevresini 4.5 kere dolanıyorsun. Öyle bir büyüklükten bahsediyoruz. Bu proje, BM'ye üye olan 193 ülkenin 103'ünün milli gelirinden büyük. BM üyesi 34 ülkenin milli gelirlerinin alt alta toplamından, IMF'nin Türkiye'den bugüne kadar aldığı borç kadar. 10 yılda Ulaştırma Bakanlığı'nın yaptığı yatırımın yüzde 90'ı. Böyle bir ihaleden bahsediyoruz. Bunun sağında solunda bir şey arayacağına, 'Bu Türkiye'nin gücünü gösteren büyük bir projedir' diyerek hakkı teslim et" diye konuştu.
Projeden sonra not için mazeretleri kalmadı
Türkiye'nin zaten yatırım yapılabilir ülkeler arasında olduğunu ancak kredi notu veren ‘hocaların' bunu görmezden geldiğini savunan Yıldırım, "Zaten Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler arasındaydı da bu not veren hocaların görmezden geldiği bir husustu. Onların da bugün Türkiye'nin değil dünyanın en büyük kamu-özel sektör ortaklığı olan projeden sonra mazeretleri kalmadı" dedi.
'MİYOPLUK' ELEŞTİRİSİ
Yıldırım, bu kapsamda İstanbul'a yeni bir havalimanı için adım attıklarını belirterek şunları söyledi: "Atatürk Havalimanı artık doygunluğa erişti. Bunun yanı sıra tanımlanan kapasitenin yüzde 50'den fazlasını kullanır hale geldi. Havcılıkta bu gelişmeler yaşanırken 'idare edelim, yeter' gibi düşüncelerin miyopluktan başka bir ifadesi yoktur. Şehrin göbeğindeki bir havalimanını 10-20-30 yıllık projeksiyonları dikkate alarak büyütmezseniz gelen hava trafiğini da havada seyredersiniz. Biz seyreden tarafta değil, hizmet eden tarafta olmayı tercih ettik ve böyle bir kararı verdik."
İhaleden sonra çok şey söylendiğini, bunların konuşulmaya devam edeceğini belirten Yıldırım, "Biz 10 senedir bunlarla uğraşıyoruz. Hayırlı bir iş yaptığınızda kafayı sağdan soldan uzatan çok olur" dedi.
KUŞLAR İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, havalimanının ilk etabının 2017 yılında biteceğini söyledi. İhaleyi alan konsorsiyum adına konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ihalesini kazandıkları projenin sadece 'yatırım projesi' olmadığına, bir 'gurur projesi' olduğunu söyledi. Yurt dışı ve yurt içi deneyimlerini bu projenin hayata geçirilmesi için harcayacaklarını vurgulayan Özdemir, "İstanbul yeni hava limanı ilk etapta 90 milyon üçüncü etapta 120 milyon yolcuya, dördüncü etabın sonunda 150 milyon yolcuya hizmet verecek ve böylelikle dünyadaki en büyük hava limanları içinde yerini alacaktır" dedi.
Özdemir, ÇED raporunu da titizlikle incelediklerini söyledi. Havalimanının inşa edileceği güzergahtaki kuşların durumuyla ilgili bir akademisyen başkanlığında heyet oluşturduklarını anlatan Özdemir, "Proje alanının kuş uçuşları ve uçak çarpmaları açısından değerlendirilmesi için oluşturduğumuz heyetin görüşlerini dikkate alacağız. Alanda bulunan ağaçları ise türlerine göre ayıracak ve ihtiyacı olan belediyelere nakledeceğiz. Çevreyle ilgili tüm özeni göstereceğiz" diye konuştu.