Yazdır

İskoçya, İngiltere'den şikayetçi

Tarih: 21 Mayıs 2013 - 08:26

İskoçya Hükümeti: İngiltere hükümeti İskoçya ekonomisini baskılıyor

İskoçya hükümeti tarafından yapılan açıklamada İngiltere'nin İskoçya'da muhtemel bağımsızlığın yol açabileceği olumsuzlukları dile getiren raporuna karşı ifadelere yer verildi ve İngiltere'nin İskoçya ekonomisini baskıladığı ve İskoçya'nın kaynaklarını sömürdüğü ifade edildi.
"Bağımsızlık halinde iskoçya ekonomisi" isimli raporda İngiltere hükümetinin kuzey denizindeki petrol yataklarında elde edilen gelirle bir fon oluşturmayı başaramamış olması da eleştirildi.
İskoçya Başbakan birinci yardımcısı Nicola Sturgeon, "Petrol kaynaklarımızın yönetimi son 40 yıl boyunca bizim kendi elimizde olsaydı. Biz de Norveç gibi bu kaynaklardan gelecek nesillerin faydasına bir fon oluşturabilirdik ki bu aşamada Norveç için bu kaynağın büyüklüğü kişi başına 90 bin stlerine ulaşmış durumda" dedi.
İskoçya hükümetinin bu raporunun bir gün öncesinde İngiltere hazinesi tarafında yayınlanan bir raporda bağımsız bir İskoçya'nın aşırı büyük bir bankacılık sektörüne sahil olabileceği ve İskoçya'nın finansal risklere karşı kırılgan bir hale geleceği öne sürülmüştü.
İngiltere Hazinesi'nin raporunda bağımsız bir İskoçya'nın bankacılık sektörünün ülkedeki GSYİH'nın 12.5 katı büyüklükte olacağı ifade edilmişti.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/iskocya-ingiltereden-sikayetci/382039