Yazdır

25 trilyon doların önü açıldı

Tarih: 18 Mayıs 2013 - 10:28

Üç kredi derecelendirme kuruluşunun ikisinden 'yatırım yapılabilir' notu alan Türkiye, 25 trilyon dolarlık kapıyı araladı

Büyüme rakamlarıyla dünyanın ilgisini çeken Türkiye, artık tam anlamıyla "yatırım yapılabilir ülke" seviyesine geldi. Sabah'tan Kerim Ülker'in haberine göre 6 ay önce Fitch, geçtiğimiz gün ise Moody's'in not artış kararıyla uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından hak ettiği notu alan Türkiye'yi uzaktan izleyen fon ve şirketlerde yatırım heyecanı başlayacak.
GELECEKTE TÜRKİYE VAR
Not artışlarıyla birlikte küresel firmaların Türkiye'ye yatırımlarında artış beklenirken, asıl merak edilen kamu ve emeklilik fonlarının vereceği tepki oldu. Kendi iç tüzükleri gereği yatırım yaparken not kriterine bakan emeklilik ve kamu fonlarının Türkiye'ye gelmek için önünde engel kalmadı. Kasasında 25 trilyon doları bulunduran dev fonlar, gelecek planlarına Türkiye'yi de alacak.
TÜRKİYE'NİN 30 KATI
Kanadalı, Norveçli, Japon emeklilerin vazgeçilmez turizm destinasyonu haline gelen Türkiye, not artışıyla birlikte artık bu ülkelerden yatırım da çekecek. Zira emekli fonlarının kasasındaki para birçok ülkenin ekonomisini de geride bırakıyor. Kamu ve emeklilik fonlarının toplam büyüklüğü Türkiye'nin milli gelirinin 30 katına denk geliyor. Uluslararası emeklilik ve yatırım fonları, bir ülkeye yatırım yapmak için, iki farklı kredi derecelendirme kuruluşunun o ülkeye yatırım yapılabilir notu vermesini şart koşuyor.
TATİLE DEĞİL YATIRIMA GELECEKLER
Emeklilik fonlarındaki toplam varlık 20 trilyon dolar. En büyük emeklilik fonu ise tatilini Anadolu'da geçiren Japonya'nın elinde. Tokyo merkezli Goverment Pension Fund'un kasasındaki para 1 trilyon 370 milyar dolar. İkinci sıradaki Norveçli Goverment Persion Fund of Norway ise 746 milyar dolara sahip. Üçüncü durumda olan Hollanda'daki Stichting Pensionfonds ABP'nin de 363 milyar doları var. Gelişmekte olan ülkelere odaklanan bazı emeklilik fonlarının Türkiye'de düşük miktarlarda yatırımları bulunuyor.
PARAYI EN ÇOK LÜKSE YATIRIYORLAR
Birçoğu enerji zengini ülkelerde yer alan kamu fonlarının toplam büyüklüğü 5.5 trilyon dolar. Otomotivden enerjiye birçok firmaya yatırım yapan kamu fonlarının en dikkat çeken yönü ise lüks perakende markalar, spor araba üreticileri ve futbol takımlarına olan merakları. Dünyanın en büyük kamu fonu Norveç merkezli Goverment Pension Fund. Norveçli fonun toplam varlığı 715.9 milyar dolar. İkinci sıradaki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Abu Dhabi Investment Authority'in ise 627 milyar doları var.
NOTUN KâR SATIŞI GELDİ
Moody's'in "yatırım yapılabilir" notunun ardından dün sabah yüzde 1'in üzerinde yükselişle açılan Borsa İstanbul (BIST), gelen kâr satışlarının etkisiyle yüzde 0.02 düştü ve günü 91 bin 924 seviyesinden tamamladı. BIST-100 endeksinde bir süredir Merkez'in faiz indirimi ve not artırımı beklentisini fiyatlamış ve endeks yükselişini sürdürmüştü. Endekste 5 günlük yükseliş yüzde 1.39 olurken yıl sonu tahminler için 100 bin konuşuluyor.
Gerçekliğe yeni uyanıyorlar
Standard Bank Ekonomisti Timothy Ash

Türkiye şu anda üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun ikisinden yatırım yapılabilir notuna sahip. Uzun zamandır beklenen, gecikmiş bir karar. Türkiye zaten piyasalarda uzun zamandır yatırım yapılabilir olarak işlem görüyor. Sadece kredi derecelendirme kuruluşları bu gerçekliğe yeni uyanıyor. Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasında temel itici unsurlardan biri hızlanan çözüm süreci. Özellikle enerji güvenliği açısından büyük önem taşıyan Kuzey Irak'la yakın ilişki kurulması da etkili oldu.
Önünüzde engel kalmadı
Nordea Bank Ekonomisti Aurelija Augulyte

Moody's'in not artırımı piyasalar tarafından beklenen bir gelişmeydi. Özellikle yurtdışındaki emeklilik ve yatırım fonlarının Türkiye'ye gelmesi için ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşunun böyle bir adım atması, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarması gerekiyordu. Bu konuda Türkiye'nin önünde bir engel kalmadı.
Fon girişlerinde artış olacak
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasıyla özellikle uzun vadeli sermaye girişlerinde bir hızlanma görülecek. Şirketlerin daha uygun maliyetle uluslararası uzun vadeli finansmana erişimi kolaylaşacak. Yurtdışından borçlanma maliyetleri zaman içinde daha da düşecek ve vadeler uzayacak. Bu da ülkemizdeki altyapı projelerinin hızlanmasına önemli katkı sağlayacak.
Not gelir demiştim
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, kredi notunun artırmasına ilişkin, "Zaten İstanbul Yeni Havalimanı ihalesi ve bu ihale sonucu çıkan 26. 5 milyar euroluk rakam duyulan güveni dünyaya göstermiştir. İhaleden sonra da bunun not artışı olarak dönmesini beklediğimizi zaten ifade etmiştim. Bu da gerçekleşmiş oldu."
Çekici bir ortam yarattı
Süleyman Onatça (TÜRKONFED Başkanı)

Türkiye'nin notunun yükseltilmesini son derece olumlu karşılıyoruz. Gerek ekonomi yönetimi tarafından uygulanan istikrarlı politikalar, gerekse çözüm sürecindeki olumlu hava, not artışını getirdi. Kredi notumuzun artmış olması, yabancı yatırımcılar için çekici bir ortam yaratacak.
Artık nazlanmayacaklar
Tarkan Kadoğlu (TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi)

Not artışını piyasa zaten aylar öncesinden yapmıştı. Ancak ilan edilmesi de önemli. Artışla Türkiye ve tabii ki şirketler de değerlenecek. Özellikle Körfez'den bugüne kadar nazlanan fonlar artık gelmeye başlayacak. Sıcak para yerini uzun vadeli yatırıma bırakacak.
Şirketler değerlenecek
Rona Yırcalı (DEİK İcra Kurulu Başkanı)

Not artışıyla kurumsal fonların kalıcı olarak gelmesini bekliyoruz. Yabancılar zaten uzun süredir Türkiye'yi gündemine almıştı, bu artışla gelmeye başlayacaklar. Artık gelecek parlak olduğu için şirket fiyatları da artacak.


 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/25-trilyon-dolarin-onu-acildi/381740