Yazdır

Piyasaların gözü Erdoğan'ın ABD gezisinde

Tarih: 15 Mayıs 2013 - 09:16

Yurtiçi piyasalarda yeni kapanış rekorları kırılırken piyasalar bugün Başbakan Erdoğan'ın ABD gezisini takip edecek.

Yurt içi piyasalardaki yükseliş isteği, Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla verdiği kısa aradan sonra devam ederek yeni kapanış rekorları getirirken, bugün gözler Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinde olacak.
Küresel hisse senedi piyasalarında da rekor yükselişler açıklanan makro ekonomik verilerde ekonomik aktiviteye yönelik iyileşme sinyalleri ve düşen faiz ortamında devam ediyor.
ABD'de Dow Jones endeksi, pazartesi günü açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından artan iyimserlik ve ilk çeyrek şirket karlarının hisse bazlı pozitif etkisiyle dün yüzde 0,82 oranında yükselerek tarihinde ilk kez 15.200 puanı aştı. Böylece Dow Jones endeksinin yılbaşından bu yana yükselişi yüzde 16'yı geçmiş oldu.
Avrupa tarafında ise bugün kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Yunanistan'ın kredi notunu "CCC"den "B-"ye çıkardığı haberi ile güne başlayacak piyasalarda, dün yükseliş isteğinin devam ettiği görüldü. Almanya'da DAX endeksi, açıklanan avro bölgesi sanayi üretimi verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından günü, yüzde 0,72 oranında yükselişle tarihinin en yüksek kapanışı olan 8.339 puandan tamamladı.
Bugün Asya borsalarında ise, Japonya'da Nikkei 225 endeksi, değer kaybetmeye devam eden yenden aldığı destekle Ocak 2008 yılından bu yana ilk kez 15.000 puanın üzerine yükseldi.
Yurt içinde ise Hazine'nin düzenlediği ihalelere gelen güçlü talep ile faizler yüzde 5,00 seviyelerinde dengelenirken BIST 100 endeksi ise düşük faiz ortamından aldığı destek ve not artırım beklentilerinin devam etmesiyle kapanış rekorunu 91.000 puanın üzerine taşıdı. Analistler endeksin dolar bazlı tarihi zirvesi olan 51.070 puanın son iki gündür değer yitiren TL'nin etkisiyle cari kurla 92.700 seviyesine denk geldiğini ve bu seviyenin test edilebileceğini kaydediyor. Bugün piyasaların Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretine odaklanacağını ifade eden analistler, yurt içi ve yurt dışında açıklanacak makroekonomik verilerin de piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.00 Almanya, ilk çeyrek GSYH
10.00 Türkiye, şubat ayı işsizlik
11.00 Türkiye, nisan ayı merkezi yönetim bütçe dengesi
11.30 İngiltere, nisan ayı işsizlik
12.00 Avro bölgesi, ilk çeyrek GSYH
14.00 ABD, MBA konut kredileri
15.30 ABD, nisan ayı ÜFE
15.30 ABD, mayıs ayı Empire State imalat endeksi
16.15 ABD, nisan ayı sanayi üretimi
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/piyasalarin-gozu-erdoganin-abd-gezisinde/381296