Yazdır

Küresel piyasalar verileri takip ediyor

Tarih: 14 Mayıs 2013 - 09:12

Piyaslar bugün başlayacak ve hafta sonuna kadar devam edecek yoğun veri takvimini takip ediyor

Küresel piyasalar dün genel olarak düşük işlem hacmiyle yatay bantta hareket ederek bugün başlayacak ve hafta sonuna kadar devam edecek yoğun veri takvimini bekledi.
Dün ABD'de piyasalarda, açıklanan perakende satışların beklentilerin aksine önceki döneme göre artmasından destek bulan alışlar tarihi zirvelerinden gelen kar satışlarının karşılanmasını sağladı. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,18 oranında değer kaybıyla 15.092 puandan tamamlarken böylece 15.000 puanın üzerindeki 5. kapanışını gerçekleştirmiş oldu.
Avrupa tarafında ise veriler ve haberler dalgalı bir seyre neden oldu. Portekiz ve ispanya'da yetkililerin Avro bölgesinde ortak banka birliği kurulması için acele edilmesi gerektiği yönündeki açıklamaları bu ülkelere yönelik finansal kriz endişelerini artırdı ve IBEX 35 endeksi yüzde 1,01 oranında geriledi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde yüzde 0,01 oranında artışla tamamlarken, Yunanistan'ın ve Güney Kıbrıs'ın kurtarma fonundan yeni dilimi almaları ASE endeksinin yüzde 2,98 oranında yükselmesini sağladı.
Yurtiçinde, hafta sonu Rehyanlı'daki bombalı saldırıların tedirginliği ile haftanın ilk işlem gününe satıcılı başlayan Borsa İstanbul'da, açıklanan cari açık verisinin piyasa beklentisinin altında kalması satışların sınırlı kalması ve BIST 100 endeksinin kayıplarını geri alarak yükselişe geçmesini sağladı. Öğleden sonra Hazine'nin düzenlediği iki ihaleye gelen güçlü taleple de moral bulan piyasalarda gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 5,00'e kadar düşerken, BIST 100 endeksi günü sınırlı da olsa yükselişle 89.765 puandan tamamladı.
Bugün yurtiçinde Merkez Bankası mayıs ayı beklenti anketi ile Hazine'nin düzenleyeceği 3 ihalenin takip edileceğini belirten analistler yurtdışında ise Avro bölgesi sanayi üretimi başta olmak üzere Avrupa tarafında açıklanacak makroekonomik verilerin izlenmesi gerektiğini kaydediyor.
Hazine bugün 2 yıl vadeli TL cinsi sabit kuponlu (yeni gösterge), 10 yılı vadeli TL cinsi sabit kuponlu ve yine 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli devlet tahvili ihalesi gerçekleştirecek.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.00 Almanya, nisan ayı TÜFE
12.00 Avro bölgesi, mart ayı sanayi üretimi
12.00 Avro bölgesi, ZEW ekonomik güven endeksi
14.30 Türkiye, mayıs ayı TCMB beklenti anketi
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kuresel-piyasalar-verileri-takip-ediyor/381186