Yazdır

Pınar Süt'ten Ş.Urfa'ya yatırım

Tarih: 13 Mayıs 2013 - 07:16

Pınar Süt, Şanlıurfa’da yılda 180 milyon litre üretim yapacak olan fabrikasının temelini attı

Yaşar Holding kuruluşlarından Pınar Süt, yaklaşık bir yıl önce Güneydoğu Anadolu’ya fabrika kurma kararını açıklamasının ardından dün gerçekleştirilen temel atma töreni ile yatırım sürecini başlattı.
İzmir ve Eskişehir’den sonra yönünü Şanlıurfa’ya çeviren Pınar Süt’ün, 2’inci organize sanayi bölgesinde kurulacak olan tesisi için gerçekleştirilen törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı.
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı törende yaptığı konuşmada, “Çok uzun yıllardır markamızla bu bölgedeyiz. Artık üretime geçerek hem istihdam yaratmış olacağız, hem de süt üretimini artıracağız. Yaklaşık 4 yıldır böyle bir yatırımı düşüyorduk, 6’ncı bölgenin teşvik avantajları bu kararı vermemizde önemli rol oynadı. Bölgede fabrikamızın olması Güneydoğu’ya daha da konsantre olmamızı sağlayacak” dedi.
100 milyon TL yatırım
2014’ün ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanan Şanlıurfa fabrikası, 100 bin metrekare alan üzerinde 20 bin metrekare kapalı alana inşa edilecek. 100 milyon lira yatırım maliyeti ile tamamlanacak olan fabrika, yıllık 180 milyon litre üretim kapasitesine sahip olacak. Bu rakam aynı zamanda, Pınar’ın toplam süt işleme kapasitesini yılda 900 milyon litrenin üzerine çıkaracağı anlamını taşıyor. Bir başka deyişle, toplam kapasitenin yüzde 20’si Şanlıurfa’dan karşılanacak.
Pınar Süt Şanlıurfa Fabrikası’nda ilk etapta süt, yoğurt, ayran ve meyve suyu üretilecek. Fabrika, ihtiyaçlar doğrultusunda ürün çeşitliliği artırılacak şekilde projelendiriliyor.
Üretimi öncelikle iç pazarda değerlendireceklerini ifade eden Yiğitbaşı, lojistik açıdan komşu ülkelere ihracat konusunda da bu fabrikanın önemli işlevi olacağına değindi. Kuzey Irak’ın Erbil kentinde bir bölge müdürlüğü kurduklarını hatırlatan Yiğitbaşı “Önemli ihracat pazarlarımızdan olan Irak’a ve Körfez ülkelerine Şanlıurfa’dan ihracat yapabileceğiz” dedi.
5 bin kişiye istihdam
Yiğitbaşı, Şanlıurfa tesisinin kente sağlayacağı en önemli faydayı istihdam olarak gösterdi. Buna göre, ilk etapta 250 kişiye iş alanı yaratılacak, ancak süt alınacak çiftçilerden onlara yem bitkisi yetiştirenlere kadar olan kesim de dikkate alındığında bu yatırımın 5 bin kişiye gelir sağlayacağını söylemek mümkün. Yiğitbaşı, “Sütümüzü Şanlıurfa ve 200 kilometreye kadar mesafedeki üreticilerimizden alabileceğiz” dedi.
İLİN TÜM SÜTÜNÜ İŞLEYECEK KAPASİTE
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfa’nın hayvancılık ve gıda sanayinde önemli bir temel atmaya sahne olduğunu ve Pınar Süt Şanlıurfa tesisinin yılda 180 milyon litre süt üreteceğini hatırlatarak, “Bu rakam aynı zamanda Şanlıurfa genelinde üretilen toplam süt miktarına eşittir. Pınar Süt, Şanlıurfa’daki sütün tamamını işleyebilecek bir kapasiteyle çalışacak” dedi.
Kentteki gıda sanayinin Pınar’ın yatırımıyla gelişeceğini dile getiren Bakan Eker, yanı sıra sınırlarımızın dışına da gıda arzının sağlanacak olması açısından bu yatırımı çok önemsediğini sözlerine ekledi.
4 milyar TL destek
Hükümet olarak Şanlıurfa çiftçisine bugüne kadar 4 milyar 100 milyon lira karşılıksız hibe ödediklerini ve bu desteklemelerle kentin hayvancılıkta büyük hamle yaptığına işaret eden Bakan Eker, sözlerine rakamlarla devam etti:
“Bu desteklerle Urfa’da hayvan varlığı yüzde 52.8 arttı. Büyükbaş hayvan sayısı 144 binden 220 bine yükseldi.
Kültür hayvanı sayısı 5 binden 52 bine çıktı, bu 10 katlık bir artış yaşandığını gösteriyor. Kentteki 66 kooperatife 120 milyon liralık destek verdik, 3630 aile bu destekten istifade etti. Bu rakamlar bölgede süt üretiminin de arttığının göstergesidir. İşte bu potansiyelin ardından Pınar Süt, en büyük tesislerinden birini Urfa’ya kuruyor.”
Çözüm sürecine destek
İdil Yiğitbaşı, Kürt sorununun çözümü noktasında devam eden barış sürecini de değerlendirdi. Bu sürecin bölgeye turizm başta olmak üzere ekonomik açıdan çok önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Yiğitbaşı, “Şanlıurfa yatırımımıza çözüm sürecinden önce karar vermiştik, bizler için çok sevindirici bir gelişme oldu bu barış süreci, yatırımımız açısından beklentilerimiz bir kat daha arttı. Mutlaka riskler de olabilir ama bölge insanının, kent yöneticilerinin ve devletin desteği bizi mutlu ediyor ve yüreklendiriyor” dedi.
Ciro hedefi 3.5 milyar lira
Yaşar Holding olarak bu yıl sonunda 3.5 milyar lira ciro hedeflerinin bulunduğunu belirten İdil Yiğitbaşı, holdinge bağlı 7 bin 200 olan çalışan sayısını ise yüzde 10 artıracaklarını kaydetti.
Yiğitbaşı, grubun son iki yıldır ortalama yüzde 15 büyüdüğünü 5 yıl sonra yani 2017’de grubun 7 milyar liralık bir ciroya ulaşmasını hedeflediklerini de açıkladı. İki yılda 115 milyon liralık yatırım yapan şirketin cirosunun gelecek 5 yılda ikiye katlayacaklarını söyleyen Yiğitbaşı meyve suyu, gıda ve su alanında 500 milyon liralık yatırım hedefleri olduğu anlattı.
 
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/pinar-sutten-surfaya-yatirim/381018