'Bankaların bazıları edepten uzaklar'
Tarih: 12 Mayıs 2013 - 08:17
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bankalarla polemiğe devam ediyor. Bakan Çağlayan, Mersin’de yaptığı konuşmada, sert konuştu
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bankalarla polemiğe devam ediyor. Bakan Çağlayan, Mersin’de yaptığı konuşmada, “Ben onların yüzde 4 komisyon istediklerini sanıyordum. Yanılmışım, yüzde 10’a kadar komisyon isteyenler varmış. Ahlaktan, edepten uzak bankalar varmış. Bunu hiçbir şey ile bağdaştıra-mıyorum” dedi.
Hürriyet gazetesinin haberine göre Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, faizlerin düştüğü bir ortamda, kredi borçlarının düşük faizle yenilemek isteyenlere bankaların ‘kapama komisyonu’ uygulamasını ağır bir dille eleştirdi. Bakan Çağlayan, “Ben onların yüzde 4 komisyon istediklerini sanıyordum. Yanılmışım, yüzde 10’a kadar komisyon isteyenler varmış. Ahlaktan edepten uzak bankalar varmış. Bunu hiç bir şey ile bağdaştıramıyorum” dedi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Akdeniz Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği 1. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı ödül törenine katılan Zafer Çağlayan, burada yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın faizleri düşürme kararına değindi ve “Geçte olsa iyi oldu. Dünya faizleri indirirken bizim bunun tersini yapmamız doğru olmazdı” dedi.
GÜNEY KORE FAİZİ
Bakan Çağlayan, Merkez Bankası’nın faizi daha da indirmesi gerektiğini savundu ve Güney Kore’nin faiz oranının yüzde 2’ye doğru indiğini belirtti. Bakan Çağlayan, “Bizim de Güney Kore’nin faiz oranlarına inmemiz lazım. ‘Faiz inerse yatırım gelmez’ diyorlar. Yanılıyorlar. Ben iddia ediyorum faiz Güney Kore seviyesine insin, Türkiye’ye daha çok yatırım gelir” dedi. Çağlayan Merkez Bankası’nın faiz indirimine bir an önce tüm bankaların uyum sağlaması gerektiğini savundu.
İÇ PİYASA CANLANMALI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın gayet iyi gittiğini, ancak Türkiye’nin büyüme hızının da düşmemesi gerektiğini belirterek bunun için iç pazarın da canlanması gerektiğini söyledi. Çağlayan, “Tüketim olmadan üretim olmaz. Ben her zaman gazdan yanayım, frenim yok benim. Geçen sene de birileri frene basmasaydı bazı kurumlar el frenini çekmeseydi Türkiye yüzde 2.2 değil yüzde 4.2 büyürdü” diye konuştu.
AR-GE VE İNOVASYON
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de “2023 için başta 500 milyar dolar ihracat olmak üzere çok büyük hedeflerimiz var. Ancak küresel krizin etkilerinin henüz aşılamadığı, dünya ticaretinin beklenen zıplamayı yapamadığı bir zaman dilimindeyiz. Başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülke yeniden keşfedercesine ihracata yöneliyor. Dış pazarlarda rekabet giderek kızışıyor. Yani ihracat yapmanın daha da zorlaştığı bir süreç yaşıyoruz.Peki, böyle zorlu bir süreçte devasa hedeflerimize nasıl ulaşacağız? Bu sorunun tek bir yanıtı var; inovasyona, Ar-Ge’ye yönelerek, tasarıma, markalaşmaya daha fazla önem vererek. İşte bu yüzden TİM olarak, inovasyon farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarla yetinmiyor, daha fazlası için çaba sarf ediyoruz. İhracatçı birliklerimizin Ar-Ge proje pazarına, tasarıma yönelik yarışmaları bize moral veriyor, gücümüze güç katıyor” dedi.
Mobilyada hedef kilo başına 7 dolarlık ihracat
AKDENİZ Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen, bu yıl birincisini düzenledikleri Mobilya Ar-Ge Proje pazarına 233 başvuru olduğunu belirterek, “4 kategoride ödül verdik. Hedefimiz Ar-Ge ve tasarımla mobilya ihracatımızda katma değeri yükseltecek projeler ortaya çıkarmak” dedi. Türkiye’nin şu anda mobilyada kilogram başına 3.7 dolarlık ihracat yapabildiğini söyleyen Başkan Aymen, “Hedefimiz bunu 6-7 dolarlara çıkarmak” diye konuştu.
Boydak’tan Mikronezya sözü aldı
TÜRKİYE ihracatının rekorlar kırdığını da aktaran Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan gelinen noktada Türk ihracatçısının dünyanın 241 gümrük bölgesine ürün sattığını, dünyada Türk malının girmediği sadece iki ülke olduğunu kaydetti. Bu ülkelerin Mikronezya ve Naura olduğunu ifade eden Çağlayan ile Boydak Holding
Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak arasında bu sürede ilginç bir diyolag da yaşandı. Çağlayan “Bu ülkelere ürün satarsanız gözüm açık gitmez” şeklinde konuşunca Boydak da, “Gerekirse gider o ülkelere mobilyalarımızı hediye ederiz” dedi.
Çağlayan da bunun üzerine “Sen o ürünleri göndereceğin zaman ben de seninle birlikte geleceğim. Bundan sonra da Amerika’da Avrupa’da konuştuğum da ‘dünyanın her ülkesine ihracat yapıyoruz’ diye göğsümü gere gere anlatacağım" dedi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankalarin-bazilari-edepten-uzaklar/380949