'Finansmanda sorun olmaz'
Tarih: 11 Mayıs 2013 - 03:19
Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, projenin finansmanında devlet garantisi olduğu için zorlanmayacaklarını söyledi
İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumda yer alan Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, projenin finansmanında devlet garantisi olduğu için zorlanmayacaklarını söyledi.
Özdemir, projenin ilk etabında gereken yatırımın 6 milyar 435 milyon Euro olduğunu ve yüzde 20’si özkaynakla karşılanacak bu paranın finansmanının, şartnamenin çeşitli garantiler içermesi nedeniyle kolay olacağını kaydetti. Özdemir, “Çünkü sadece devletin vermiş olduğu bir garanti para var, 6 milyar 300 milyon Euro. Açıldıktan sonra devletin ödeyeceği bir garanti para bu. Finansmanı çözecek nokta budur.” diye konuştu.
Özdemir, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı kitap tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Konsorsiyuma katılan şirketlerin eşit hisseye sahip olduğunu ve her ortağın dolayısıyla eşit oranda finansman koyacağının altını çizen Özdemir, “Finansman görüşmelerine devam ediyoruz. Şu an faizler de aşağıya geldi. Fiyatlarda ciddi bir düşüş var. Finansman karışık olabileceği gibi içten veya dıştan da olabilir. Çin’den Amerika’ya kadar açılabiliriz. İyi görüşmeler yapıldı ve halen devam ediyor. Boğaziçi ve Akdeniz Elektrik Dağıtım özelleştirmelerinin finansmanından çok daha kolay olur.” dedi. Özdemir, bir soru üzerine, öz sermaye sıkıntılarının olmadığını dile getirdi.
Nihat Özdemir, havaalanının yapım aşamasında taşeronlar dahil toplamda 5 bin kişinin çalışacağını bildirdi. Ortakların iş deneyimi hakkında da bilgi veren Özdemir, “Öncelikle hepimiz alanında iyi bir müteahhit firmasıyız. Cengiz, Limak olarak biz ve Mapa, havaalanı konusunda uzmanız. Kolin ve Kalyon İnşaat da iyi bir altyapıcı ve inşaat şirketleridir.” şeklinde konuştu. İhaleye girmede birçok yabancı firmadan ortaklık teklifi geldiğini ancak kendilerinin yabancı firmalarla ortaklık kurmayarak ihaleyi aldıklarını kaydetti. İhalede beklediklerinin üzerinde bir rakam geldiğini söyleyen Özdemir, yeniliklere ilişkin şunları anlattı: “Üçüncü havaalanında uyku kabinleri esasında güzel olur. Çünkü burası çok büyük bir transit güzergâhı. İnsanların ihtiyacı olacak. Şu anki haliyle 150 milyon yolcu taşıma kapasitesiyle dünyanın en büyük havaalanı olması planlanıyor. 2023 yılında 100 milyonun üstüne çıkarız diye tahmin ediyoruz. Birinci etap 3,5 yıl yani 42 ayda bitecek. İlave pistler var, o da 16 ay sürecek. Toplamda yapımı 58 ayda bitecek.”
Özdemir bir soru üzerine Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki hisselerini satmayı düşünmediklerini, bu havalimanını İstanbul Anadolu Yakası ve Bursa’yı da içine alacak geniş bir coğrafyanın havalimanı olarak gördüklerini söyledi. Özdemir, konsorsiyumda bulunan beş ortağın da eşit paya sahip olacağını kaydetti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/finansmanda-sorun-olmaz/380874