Asya hisse senetleri, Çin'de dış ticaretin ekonomistlerin tahmininden daha fazla genişlemesinin etkisi ile yükselişini üçüncü güne taşıdı. Gösterge endeks son beş yılın zirvesine doğru çıkıyor. yeni Zelanda doları zayıflarken, Kore para birimi won yükseldi ve metaller değer kazandı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:22'de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu ve Haziran 2008'den bu yana en yüksek kapanışına yönlendi. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Kiwi olarak da adlandırılan Yeni Zelanda doları yüzde 0.7 değer kaybetti ve won yüzde 0.3 yükselerek son iki ayın zirvesine çıktı. Çinko yüzde 0.4 ve kalay yüzde 0.6 değer kazandı.
Çin'de ihracat ve ithalat Nisan ayında beklenmedik bir şekilde hızlandı. ABD ve Avrupa'ya ihracatın azalması ile birlikte, bazı ekonomistler Çin verilerine yönelik kuşkularını dile getiriyorlar. Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Graeme Wheeler, Banka'nın kiwi sattığını ve daha fazla müdahale için kapasitelerinin olduğunu kaydetti. Tüm dünyada hisse senetleri bu yıl, yükselen karlar ve merkez bankalarının gevşek poitikaları ile yüzde 10 değer kazandı.
Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım piyasa araştırma müdürü Matthew Sherwood, "Piyasalar yoğunlaşan teşviklerden yön buluyor" dedi ve "Ekonomik veriler tam ara bölgede. Teşviklerin devamını sağlayacak kadar zayıf, ancak kar beklentilerini olumlu tutmaya yetecek kadar güçlü," değerlendirmesinde bulundu.
Dow Jones Endeksi dün ilk kez 15,000 puanın üzerine çıktı ve S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek dört gün ard arda rekor kırdı. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yıl yüzde 11 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.9 yükselerek son beş yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.6 ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.