3. havalimanı umut oldu
Tarih: 05 Mayıs 2013 - 08:13
3. havalimanının yapılacağı yerdeki köylüler zengin olma hayali kuruyorlar
3’üncü havalimanının yapılacağı Arnavutköy’de hesaplar şimdiden başladı. Ama köylüler, sevinsin mi üzülsün mü bilemiyor. Zira hangi arazilerin değerleneceği, hangilerin istimlak olacağı belli değil.
Vatan'ın haberine göre, cumhuriyet tarihinin en yüksek ihale bedeli ile satışı gerçekleştirilen 3’üncü havalimanı için gözler projenin yapılacağı bölgeye çevrildi. Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından 22 milyar 152 milyon ihale bedeli ödenen proje tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük havalimanı olacak. Dev proje İstanbul’un kuzeyinde bulunan Arnavutköy ilçesine bağlı Tayakadın, Yeniköy ve Akpınar köyleri arasındaki “Kulakçayır” adı verilen geniş bir arazi üzerinde inşa edilecek. İstanbul kent merkezine 60 kilometre mesafedeki bu köylerde yaşayanlar ise 3. Havalimanı projesine bir yandan seviniyor, bir yandan da kaygı duyuyorlar.
‘Söylentisi bile uçurdu’
Geçtiğimiz yıldan itibaren arsa fiyatlarının katlandığını dile getiren bölge sakinleri, bir yandan da istimlak ve yaşadıkları yerlerden gönderilme korkusu yaşıyor. Kimileri ise zengin olmanın, havalimanıyla gelecek talih kuşunun hayalini kuruyor. Selanik ve Bulgaristan muhacirlerinin oluşturduğu üç köy, geçimini çiftçilik, hayvancılık ve tarla işlerinden kazanıyor. Tayakadın Köyü’nde emlakçılık yapan Samettin Kesebir, “Havalimanı söylentileri çıktığı günden itibaren metrekaresi 50 lira olan arazi fiyatları 200 liraya fırladı. Tayakadın’da tek katlı, 500 metrekare arsası olan müstakil bir köy evi bile 200 bin liradan satılıyor. Ancak şu an için durgunluk söz konusu. Hem köylüler, hem de yatırımcılar belirsizlikten endişeli. Köylüler istimlak korkusu yaşıyor. Havalimanı bittiğinde çiftçilik ve hayvancılık ölür. Köyler de taşınır” diyor.
3’üncü Havalimanı, 2018 sonunda faaliyete geçecek ve yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. 4 terminal binası, 165 yolcu köprüsü, 8 kontrol kulesi, 6 pist, 500 uçaklık apron, 70 bin araç kapasiteli otopark bulunacak. 3’üncü Havalimanı, 4 Etapta tamamlanacak. Proje ilk kazma vurulduktan sonra, 42 ay içinde tamamlanacak.
‘Antalya’ya yerleşir sefa yaparım’
- Yeniköy’de yaşayan 58 yaşındaki Necmettin Yücetürk: “İstanbul Kayabaşı nasıl değer kazandıysa bizim buralarda muazzam gelişecek. Bir dönüm arazi 400 bin liraya çıktı. 7 dönüm arazim var. Bu hesapla yaklaşık 2.8 milyon lira değerinde. Havalimanı projesi başlayınca arsalarımı satıp, Antalya’ya yerleşir, günümü gün ederim. Belki de köye villa yaptırır sefa sürerim. Ama istimlak olursa da bütün hesaplarım ve hayallerim yalan olur.”
Bir dönüm, 300 bin TL’ye çıktı
Meydan Kıraathanesi’nde koyu bir sohbete dalan İsmail Kerdak, Ramazan Cengiz ve Celal Sırakaya’yı ise havalimanını konuşurken yakalıyoruz. Emekli Sırakaya, birkaç dönüm arazisi olduğunu anlatıyor. Tornacı İsmail Kerdak ile Ramazan Cengiz ise umudunu ev fiyatlarının artmasına bağlamış. Tayakadın sakinleri bir dönüm arazinin, daha şimdiden 300 bin liraya fırladığını söylüyor.
Meralar bitecek işsiz kalacağız
Çobanlık yapan Habib Kurgan’ın korkusu ise başka: “Meralar gidecek, hayvanlar satılacak, işsiz ve evsiz kalacağız. Zaten 400 TL maaş alıyorum. Tayakadın, Yeniköy ve Akpınar’da kamulaştırma yapılacağı dilden dile dolaşıyor. Köylerde toplam 3 bin büyükbaş hayvan var. Havalimanı hayvancılığı bitirir.”
‘Artık bizim de yüzümüz gülecek’
- Saim Şeker (Tayakadın Muhtarı): “Üçüncü havalimanı projesini sonuna kadar destekliyoruz. Herkes bizleri kıskanır oldu. Hiç kusura bakmasınlar! Müsaade edin de arsa fiyatlarımız uçsun. Artık bizim de yüzümüz gülecek. Tek isteğimiz köyümüzün ve yeşil alanların korunması. Bölge kalkınacak, köylü ihya olacak.”
Bize ‘Buralardan gidin’ derlerse
Yeniköy sakinlerinden 63 yaşındaki Rıza Aybaş ile 55 yaşındaki Nevruz Çelik de evlerine devletin el koymasından korkuyor: “Buraların istimlak edilerek, zenginlere satılmasından korkuyoruz. Belki evlerimizden de çıkartacaklar. Bize ‘Buralardan gidin’ de diyebilirler. Gidecek başka yerimiz de yok. Varımız yoğumuz oturduğumuz evler. Havalimanı yapılsın ama bizi mağdur etmesinler.”
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/3-havalimani-umut-oldu/380103