Üçüncü havalimanı ihalesi yapılırken en çok merak edilen konulardan birisi Türkiye'nin en büyük havalimanını işleten TAV'ın durumunun bundan sonra ne olacağı oldu. 3.5 yıl sonra üçüncü havalimanının ilk etabının tamamlanması ardından Atatürk Havalimanı kapanacağı ifade ediliyor.
Üçüncü havalimanı ihalesini alamayan TAV'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise "Gayet rahayım. Çok rahatım. Çok da iyi oldu" diyor. Akın, "Biz verebileceğimizin çok daha üstünü verdik. 20 milyar Euro bizim için fazla. Kâr-zararda eşit olacağımız tutar 20 milyar Euro'ydu" diye konuştu.
'TAV bitmez, biter mi TAV?'
İhalenin böyle sonuçlanmasının iyi olduğunu ifade eden Akın AHL'de 8 yıl daha süresi olduğunu dile getirdi. Akın, "3.5 yıl sonra AHL kapanabilir. Yeni oyun planınız ne olacak?" yönündeki sorumuza "Yeni bir oyun planım yok. Zaten bunu alsaydım yeni bir oyun kurabilmiş olacaktım" dedi. Hisseleri yüzde 7 değer kaybeden TAV'ın geleceği konusunda "TAV bitmez, biter mi TAV? Bu bizim varlıklarımızdan sadece birisiydi. Elimizde bir sürü başka varlıklarımız da var" diye konuştu.
“Bu bizim varlıklarımızdan sadece birisiydi. Elimizde bir sürü başka varlıklarımız da var” Hamdi Akın
8 yıl sonrası için plan yapılamayacağının altını çizen Akın, "Şu an bir yıl sonra ne yapacağınızı biliyor musunuz? Biz de bugünden bilmiyoruz" dedi. AHL'nin kapanmasının ardından 2023 yılına kadar havalimanının işletme hakkını elinde bulunduran TAV'ın 4.5-5 yıllık işletme süresi kalacak. Devlet bunun için ya TAV'a bir bedel ödeyecek. Ya da İzmir'de işlettiği havalanındaki işletme süresine ekleme yapılacak.
AHL için kuruldu
The Wall Street Journal Türkiye'nin haberine göre, TAV Havalimanları'nın kuruluşu Atatürk Havalimanı için olmuştu. TAV'ın tarihi, 1997'de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesiyle başladı. TAV Havalimanları Holding, TAVHL.IS -7.81% ihaleyi kazanan Tepe ve Akfen Grupları'nın ortak girişimi olarak kuruldu. Kısa süre içinde sektöründe büyük bir başarı öyküsüne dönüşen TAV, 2006 yılında yeniden yapılanarak "işletme" ve "yapım" faaliyetlerini, TAV Havalimanları Holding ve TAV İnşaat olarak düzenledi. Bu düzenlemenin ardından TAV Havalimanları Holding, Şubat 2007'de halka arz edildi. Mayıs 2012'de TAV Havalimanları'nın yüzde 38 hissesinin Aéroports de Paris ADP.FR -2.33% Grubu'na devrine ilişkin işlem tamamlandı.
Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye'nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları bugün Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Gazipaşa havalimanlarını; yurtdışında ise Gürcistan'ın Tiflis ve Batum, Tunus'un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya'nın Üsküp ve Ohrid, Suudi Arabistan'ın Medine, Letonya'nın Riga havalimanlarında faaliyet gösteriyor. TAV Havalimanları duty-free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında yer alıyor.