Praktiker hayalet markete döndü
Tarih: 26 Nisan 2013 - 10:24
Çekilme kararı alan Alman Praktiker'in mağazalarını kapatma sürecini yerinde gördük. Mağazalar 'hayelet markete' dönmüş durumda
Geldi geliyor... Milyon dolarlık yatırım yapacak... Binlerce kişiye istihdam sağlayacak... Türkiye'yi 'üs' yapacak... Davul zurna ile yedi düvele duyurulur yabancı markaların gelişleri.Vedaları ise bir o kadar sessizdir. Tıpkı Best Buy, Mötivi, Bricolage, Hakkasan, River Island, Costa Coffee, Wendy's'in gibi...
Türkiye macerasının sonuna gelen markalardan biri de Praktiker. Dünya Gazetesi'nden Sibel Cengi'nin haberine göre Alman yapı marketi Praktiker kendi deyimiyle 'zor ama kaçınılmaz' bir karar alarak Türkiye'den çekileceği açıkladı.
'Çekiliyoruz' demekle iş bitmiyor. Bu kararların ardında da çok bilinmeyenli bir denklem var.
"Mağazalar nasıl kapatılacak, tedarikçilerle nasıl anlaşılacak, çalışanlar ne olacak, eldeki mallar ne yapılacak?" gibi onlarca sorunun cevap bulması gerekiyor.
"Bir marka nasıl bir pazardan çekilir" sorusunun cevabı için Praktiker'deyiz.
Batan geminin malları
Çok değil daha birkaç ay öncesine kadar yüksek tavanlarına kadar malların istiflendiği mağazalar, tıpkı alelecele terkedilmiş bir şehir görüntüsünde... Lavobo 200 TL, bahçe küllüğü 64 tl, laminant 17 TL etiketleri, boş raflarla başbaşa. 'Bahçe', 'mutfak', 'banyo' yönlendirmeleri anlamını yitirmiş.
Duvar kenarlarında kalan tek tük dolaplar, iş aletleri ve mağazaların ortasında tahta kasaların üstünde kurulmuş tezgahlardaki ürünler 'batan geminin malları' olarak belki bir alan çıkar diye bekliyor.
Çalışanlar da tek tük, müşteri de... "Ucuza alışveriş" hevesiyle gelenlere yardımcı olmaya çalışan hayalet marketin çalışanları, "Bir iki güne biz de gideriz" diyorlar.Firmanın kendilerine yaptığı açıklamalara göre yıl sonuna kadar tüm çekilme işleminin tamamlanacağını belirten çalışanlar, gelecekle ilgili endişeli.
"Bize yeni işler konusunda yardımcı olunacağı söylendi. Bekliyoruz" diyen çalışanlar, Praktiker'in sonunu yüksek kiraların getirdiğini söylüyor.
O mağaza 'uğursuz' geldi!
Bir çalışan "Bir mağazanın aylık kirası hiç 170 bin TL olur mu?" diyerek tepkisini dile getiriyor.
Çalışanlar tarafından o mağaza 'uğursuz' ilan edilmiş durumda. "Ne zaman ki yüksek kirayla o mağaza açıldı, işler kötüye gitmeye başladı. Praktiker'i yüksek kiralar bitirdi" diyorlar hep bir ağızdan.
Toplanma merkezi Bayrampaşa
Mağazalarda bir taraftan satış yapılırken diğer taraftan da ürünler paketleniyor. Praktiker tüm Türkiye genelindeki mağazalarındaki ürünleri için bir toplama adresi belirmemiş: İstanbul Forum Praktiker. Son dakika fırsatlarına rağmen elde kalan ürünlerin hepsi İstanbul Forum Praktiker'de toplanarak burda son kez satışa sunulacak. Yıl sonunda ise kalan mallar olsa da bu mağazada kapanacak.
Leroy Merlin'e devri hala gündemde
Hangi Praktiker mağazasına gitseniz çalışanların endişeleri yüzlerinden okunuyor. Bu süreçte en büyük destekçileri ise 7 yıllık bir mücadele sonunda kazandıkları sendikal örgütlenme. 2011 yılında sendikalı olan tüm çalışanların durumu için Koop-İş Sendikası her an devrede. Çalışanlara bu süreçte çıkan dedikodulara itibar etmemeleri ve dayanışma içinde olunması gerektiği telkinlerinde bulunuyor. Diğer taraftan da Praktiker yöneticileri ile yoğun bir görüşme trafiği içinde. Şu anda Praktiker'e kayyum heyeti atandığını belirten sendika yetkilileri, "Avukatlar ve kayyum heyeti ile sürekli görüşmeler yapıyoruz. Amacımız tüm haklarını alması ve süreçten zarar görmemesi. Çeşitli duyumlar alıyoruz. Bunlardan biri de Leroy Merlin ile yapılan görüşmeler. Şu anda heyetin Leroy Merlin'e bazı mağazaların ve çalışanların devri konusunda görüşmeler yaptığını biliyoruz. Ama henüz kaç mağazanın ve kaç çalışanın devrinin yapılacağına dair net bir bilgi elimize ulaşmadı" açıklamasını yapıyor.
Praktiker'in kronolojisi
Yıl 1998: Alman yapı marketi Praktiker, Türkiye pazarında. Pazara girişteki en büyük iddiası yerel tedarikçilerle çalışmak olldu. 300'den fazla yerel tedarikçi ile anlaştı. İlk şubelerini Ankara Bilkent'te açtı. Onu Gaziantep şubesi izledi.
Yıl 2000: İstanbul'daki ilk şubesini açtı. 1 Nisan'da Kartal'da açılan Praktiker, 9 bin 500 metrekarelik bir alana açıldı.
Yıl 2005: 5 mağaza ile 60 bin metrekare satış alanına ulaştı. Pazar lideri... İKEA gibi dünya devlerinin Türkiye pazarına girişi ile güçlü rakipleri doğdu. Pazarın bir diğer oyuncuları olan Baunhause, Tekzen ve Koçtaş da büyüme atağına geçti.
Yıl 2008: Büyüme süreci devam ediyor. Türkiye satışları, 2008'in ilk 6 ayında, yüzde 11,4 artış göstererek 47,7 milyon euro ciro elde etti. Yeni büyüme rotaları çizdi: Ege ve Akdeniz.
Yıl 2009: Daha küçük metrekareli mağazalarla daha çok noktada olma hedefine odaklandı. Küçük mağaza konseptleri üzerinde çalışmaya başladı.
Yıl 2010: Türkiye genelinde mağaza sayısı 12'ye çıktı. Sektördeki rekabet kıran kırana bir hal aldı. Liderlik Koçtaş'a geçti.
Yıl 2012: Diğer rakipleri karşısında gücünü giderek kaybeden Praktiker, son atağı bayilik vermeye başlayarak yaptı. İlk bayiliğini Erzurum'a verdi.
Yıl 2013: Zamanla karlar eridi ve zarar defteri kabardı. Önce satış için birçok firma ile masaya oturdu. Ama olumlu sonuç alamadı ve Praktiker CEO'su'dan açıklama gecikmedi. Armin Burger "Türkiye'de sürekli zarar eden bir işletmenin yükünü taşıyamayız" diyerek Praktiker Türkiye'yi kapatma kararı aldıklarını açıkladı.
20 milyar dolarlık rekabet
Türkiye'de IKEA, Koçtaş, Tekzen, Bauhaus, Practiker, Baumax gibi yerli ve yabancı markaların yer aldığı yapı marketleri ve mobilya, dekorasyon, ev aksesuarları pazarı organize perakende ev geliştirme sektörü olarak nitelendiriliyor. Pazarın büyüklüğü 20 milyar doların üzerinde. Pazar lideri ise Koçtaş.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/praktiker-hayalet-markete-dondu/379139