Kuyumcuların yalanı ortaya çıktı
Tarih: 26 Nisan 2013 - 07:41
Darphane yönetimi altın fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu
Kapalıçarşı’da altın fiyatlarında yaşanan yükselmenin işçilikteki artışa bağlanması üzerine Darphane, “İşçilik ve fire oranımız 10 yıldır değişmedi” açıklamasını yaptı
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, altındaki yükselmenin ‘İşçilik maliyetindeki artışa’ bağlanması üzerine, Darphane’nin geçmişte ne kadar alıyorsa bugün de aynı oranda işçilik ve fire oranı aldığını belirtti.
Bu bedelin sabit olduğunu, hiçbir dönem değişmediğini belirten Parmaksız, “Bu rakam 10 yıldır hiç değişmedi ve aynı maliyetlerde devam ediyor. Fiyatlar ve talep arttığında işçilik oranları değişmemektedir” dedi.
Üretimde sorun yok
Darphane’nin şu anki üretim kapasitesinin de mevcut talebi karşılayacak düzeyde olduğunu anlattı. Parmaksız, sipariş miktarında görülen artış nedeniyle altın bölümünde vardiyalı çalışmaya geçildiğini, mevcut durumda ve önümüzdeki günlerde gelecek taleplerin karşılanması için gerekli önlemlerin alındığını söyledi.
Piyasanın hızlı gelişen talepleri için nasıl bir önlem aldıkların ilişkin da Parmaksız, “Biz siparişi belirlemiyoruz. Piyasa kendisi belirliyor” dedi. Parmaksız, şu bilgileri verdi:
“Gerçek ve tüzel kişiler ellerindeki külçe altınlarını getirir ve talep ettikleri Cumhuriyet Altınları’nı bizden ister. Bunları alır talep edilen Cumhuriyet Altını’nı üretir ve teslim ederiz. Darphane’nin kendiliğinden piyasaya altın sürmesi mümkün değil. Piyasadan üretim talebi gelirse üretiriz.”
Talebi eksiksiz karşıladık
Sadettin Parmaksız, şunları söyledi: “Nisan ayının ikinci haftasına kadar gelen yaklaşık 32.1 tonluk sipariş, toplam üretim kapasitesinin bir buçuk katından fazla olmasına rağmen belirtilen zamanda eksiksiz karşılandı. Üretim miktarları itibarıyla 2012 yılında has altın (24 ayar) Cumhuriyet Altını toplam talebi 40.4 ton (22 ayar 43.2 Ton) olmuştu. 2012’nin toplam talebine, bu yıl Nisan’da ulaştık.” Fiyat düştü, altın ithalatı patladı
Altın fiyatlarında son iki haftalık süreçte görülen düşüş eğilimi ardından vatandaşların altın talebinin patlamasıyla Nisan’ın ilk üç haftasında altın ithalatı 18.5 ton ile İran’a altın ihracatının tepe yaptığı geçen yıl Temmuz’dan bu yana aylık bazdaki en yüksek seviyesine ulaştı.
Piyasa çevreleri, altın ithalatının Nisan ayı sonunda 20 tonu geçebileceğini tahmin ediyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kuyumcularin-yalani-ortaya-cikti/379105