Parasını getirene yüzde 2 vergi!
Tarih: 26 Nisan 2013 - 07:16
Hükümet, 30 milyar doların, “güvenli liman” özelliğiyle Türkiye’ye gelmesini bekliyor
Tasarıda 31 Temmuz olarak düzenlenen son başvuru tarihi Bakanlar Kurulu’nca 31 Ekim’e kadar uzatılabilecek. Varlık barışının ikinci ayağı Torba Tasarı ile Meclis’e geldi. Düzenleme hem nakiti hem taşınmazı kapsıyor.
VERGİSİ YÜZDE 2 OLACAK
Hürriyet'in haberine göre, 22 Nisan 2013 itibariyle yurtdışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla taşınmazların beyan edilmesi halinde değeri üzerinden yüzde 2 vergi alınacak. İştirak kazançları, hisse satışından doğan kazançlar ve ticari kazançlar bir ay içinde Türkiye’ye transfer edilirse gelir ve kurumlar vergisi alınmayacak. Yasal iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların iştirak hisselerinden doğan kazançları, 31 Ekim 2013’e kadar elde edilenler de dahil olmak üzere, 31 Aralık 2013’e kadar transfer edilirse vergi alınmayacak.
Varlık barışına girmesi istenilen kaynak için 31 Temmuz 2013’e kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle bankalara veya aracı kurumlara bildirilme ya da vergi dairelerine beyan gerekiyor. Beyan tarihinin 3 ay uzatılması için Bakanlar Kurulu’na yetki tanındı. Yatırımcılara güvence olarak “Bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz” hükmü getirildi. 2008’de 48 milyar liralık kaynak beyan edilirken Türkiye’ye gelen para 32 milyar lirada kalmıştı. Yetkililere göre, yeni düzenlemeyle Avrupa ülkelerindeki paranın yaklaşık 30 milyar dolarlık bölümü ülkeye girebilir.
Gizli tanık olana sigorta yapılacak
TASARIDAKİ diğer hükümlerle, gizli tanıklara sigorta güvencesi de getiriliyor. Tanık Koruma Yasası kapsamındaki kişiler ile Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa kapsamındakiler, gelir testine bağlı olmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak. Türkiye’de bir yıldan fazla ikamet izni ile ikamet eden yabancı uyruklular genel sağlık sigortalısı olmaları ise zorunlu olmaktan çıkarılıyor. Bölgesel istihdam teşviki uygulamasının hayata geçirilmesi kapsamında da Bakanlar Kurulu’na 6 puana kadar indirim oranı, indirimin süresi ve sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre uygulanacak illeri belirleme yetkisi verilecek.
Dışarıdaki paranın kimseye yararı yok
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadelede Etkinliğin Artırılması konulu proje yarışmasının sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuştu. Bakan Şimşek, kayıt dışılığın Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olduğunu, kayıt dışılık ile mücadelenin, terörle mücadele kadar önemli bir konu olduğunu söyledi. Şimşek, şunları söyledi:
“Türkiye’de kayıt dışının arttığı yönündeki algı yanlış. Uluslararası çalışmalara göre kayıt dışı ekonomi-nin milli gelire oranı son 10 yılda 5.7 puan azaldı ve yüzde 26.5’e geriledi.”
Şimşek, ikinci varlık barışının neden gündeme geldiğini de “Bankacılık sektöründe gizlilik ortadan kalkıyor. Türkiye küresel krizde stres testinden geçti ve çok başarılı oldu. Yüksek getiri arıyorsanız, geleceği parlak bir ülke arıyorsanız o Türkiye’dir. Parayı dışarda tutmanın ne vergi açısından, ne de getiri açısından çok da fazla bir anlamı kalmadı” diye açıkladı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/parasini-getirene-yuzde-2-vergi/379100